10 sfaturi ale unui Maestru Zen pentru a-ți găsi pacea minții

10 sfaturi ale unui Maestru Zen pentru a-ți găsi pacea minții

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 January 2021 in Spiritualitate

De sute de ani, călugării Zen și-au dedicat viața cultivării conștiinței și prezenței în tot ceea ce fac și acționează nu numai beneficiul lor, ci al întregii lumi. Iar dacă poți aduce chiar și puțin din calmul și concentrarea călugărilor Zen în viața ta, aceasta va avea parte de o schimbare.

Sfatul nr. 1

Urmați sfatul vechiului proverb zen: „Dacă muncești, atunci muncește. Dacă mănânci, atunci mănâncă.” Faceți câte un lucru pe rând, nu mai multe lucruri deodată. Această regulă este bine cunoscută de cei care trăiesc viața conform principiilor Zen.

Nu suntem computere și nu putem lucra ca ele. Când încercăm să facem mai multe lucruri în același timp, nu vom putea să ne concentrăm pe deplin pe niciunul dintre ele și, ca rezultat, eficiența și viteza noastră de lucru se deteriorează semnificativ.

Sfatul nr. 2

Ori de câte ori faceți ceva, faceți-l încet și atent, concentrându-vă pe activitate. Dacă nu ați urmat sfatul anterior și faceți mai multe lucruri în același moment, este posibil să fiți copleșit de o mulțime de griji și lucruri nerezolvate și puteți fi tentat să încercați să vă faceți treaba cât mai repede posibil, chiar dacă aceasta afectează calitatea.

Sfatul nr. 3

Du-te la o treabă cu mintea liniștită. Încearcă să te gândești doar la ceea ce trebuie să faci și să eviți lucrurile care te-ar putea distrage. Nu treceți la următorul lucru înainte de a-l finaliza pe cel început. Dacă, dintr-un anumit motiv nu mai puteți continua pe moment, și trebuie să întrerupeți treaba ca să faceți altceva, încercați cel puțin să vă planificați timpul astfel încât să nu rămână nimic în urmă.

Sfatul nr. 4

Gândiți-vă la proverbul „Mult a fost, puțin mai este”. Este foarte sugestiv. Călugării Zen adevărați nu sunt deloc leneși: se trezesc o dată cu primele raze ale soarelui și își găsesc toată ziua de treabă. Cu toate acestea, nu au o listă de nesfârșită de lucruri pentru care și-au impus să le facă, sunt calmi și nu se stresează din această privință.

Sfatul nr. 5

Încercați să transformați sarcinile banale pe care le faceți în fiecare zi în rutine. De exemplu, călugării Zen au rutine pentru o varietate de activități, de la curățenie și gătit până la meditație. Dacă aveți un ritual special pentru o anumită activitate, aceasta conferă acelei activități un sens special. De ce? Deoarece conștiința și subconștientul tău consideră că, deoarece această activitate este suficient de importantă pentru ca tu să ai un ritual separat pentru ea, merită să-i acordi toată atenția și să o faci încet și cu atenție.

Sfatul nr. 6

Setați o oră specifică pentru anumite lucruri. Procedând astfel, veți urma, de asemenea, exemplul călugărilor Zen care încearcă să facă anumite lucruri la ore fixe. Au un anumit timp pentru somn, pentru muncă, pentru curățenie, pentru diferite activități. Acest lucru vă va asigura că toate aceste lucruri sunt realizate în mod regulat și la momentul potrivit.

Sfatul nr. 7

Alocați timp în fiecare zi pentru a sta în pace și liniște și gândiți—vă, fără muzică, televizor sau alte distrageri. Meditația este una dintre cele mai importante părți ale rutinei zilnice a unui călugăr Zen și își rezervă timp pentru ea în fiecare zi doar pentru a sta și a gândi. În timp ce meditezi este bine să te gândești la lucruri pozitive, să reflectezi asupra unor situații.

Sfatul nr. 8 

Zâmbește mai des și fii mai dispus să îi ajuți pe ceilalți. De multe ori călugării zen își dedică cea mai mare parte a zilei ajutării altor oameni, nu pentru că cineva îi obligă să o facă, ci pentru că ei înșiși o doresc și ei înșiși au ales această cale în viață.

Zâmbește și fii mai amabil cu ceilalți, aceasta este o modalitate excelentă de a îmbunătăți nu numai viața oamenilor din jurul tău, ci și a ta, deoarece Universul ne întoarce exact ceea ce dăm.

Sfatul nr. 9

Gândește-te la ceea ce ai cu adevărat nevoie în viața ta și la ce poți renunța. Călugării cumpără în mare parte doar lucruri de care au nevoie. Nu au nevoie de haine la modă, ultimele modele de telefoane apărute, încălțăminte de firmă. Dacă ei pot, tu de ce nu ai putea? Stabilește-ți prioritățile în viață.

Sfatul nr. 10

Simplifică-ți viața. Dacă ceva din ea este complet inutilă pentru sănătatea sau fericirea ta, atunci cel mai probabil trebuie să renunți la el. Scăpând de toate acestea, veți simplifica viața și o veți elibera de majoritatea lucrurilor stresante.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!