Odată am publicat un text care conținea un extras dintr-un interviu cu un tânăr actor. În comentarii erau multe indignări, de ce ar trebui să ne ocupăm în detaliu de gândirea lui? Cine este el? Cine i-a dat dreptul să judece în public?
În schimb, postările cu citate ale înțelepților și filosofilor greci, chinezi și indieni adună mii de like-uri. Li se dă crezare fără rezerve.
Există proverbe care spun: „Nici măcar Socrate nu avea întotdeauna dreptate”, „Și Confucius se înșela”.
Înțelepciunea seculară nu vă va ajuta să vă rezolvați toate problemele. Asta poate fi făcută doar de inteligența voastră proprie, hotărârea și intuiția voastră.
Iar ele „cresc” în condițiile pluralității de opinii. Cu cât este mai largă sfera, cu atât este mai bine. Și nu contează cine rostește adevărurile.
Așa cum spunea un filosof: „Dumnezeu poate vorbi cu tine prin gura oricărei persoane. Cel care are urechi să audă”.
Acesta ne sfătuia să fim atenți la semne, să ascultăm cuvintele bătrânilor și ale copiilor ca semne.
Astăzi, vom deschide mintea noastră prin înțelepciunile filosofului Epicur.
Informații scurte: filosoful Epicur a trăit în anul 342 î.Hr. în Atena, a promovat renunțarea la excese, credea că femeilor și sclavilor trebuie să li se acorde mai multe drepturi, să li se ofere oportunitatea de a învăța. Epicur a reflectat mult asupra modului de a oferi o viață fără griji omului, fără teamă și durere.
„Este mai bine să nu te temi, stând pe paie, decât să fii îngrijorat pe o așternută de aur”.
Epicur spunea că: Dumnezeu există, dar El nu se amestecă niciodată în treburile oamenilor, El nu trimite nicio pedeapsă pentru răufăcători și ticăloși. Aceștia își vor încărca singuri conștiința de vinovăție și nu vor mai avea liniște. Și, prin urmare, nici fericire.
Fii recunoscător pentru ceea ce ai.
Nu strica impresia despre ceea ce ai, dorind ceea ce nu ai. Amintește-ți că odinioară doar sperai să obții ceea ce ai acum.
Este prostesc să ceri zeilor ceea ce omul este în stare să-și ofere singur.
Nu poți trăi plăcut fără să trăiești cu înțelepciune, moralitate și justiție, iar, invers, nu poți trăi cu înțelepciune, moralitate și justiție fără să trăiești plăcut.
Care este valoarea ta.
„Fiecare persoană valorează exact cât de mult valorează lucrul pentru care se îngrijește.”
O afirmație interesantă. Am trecut în revistă în minte prietenii mei. Unul dintre ei este concentrat pe slăbit, altul pe achiziționarea unei case de la țară, al treilea se confruntă cu administrația cu privire la zonele verzi din oraș și tăierea copacilor, iar al patrulea, mai bine spus a patra, tot timpul se gândește cum să fie pe plac colegului.
Frica principală de care trebuie să scapi.
„Nu te teme de moarte: cât timp ești viu – ea nu există, când va veni, nu vei mai fi.”
Nu te opune vieții.
Să mulțumim naturii înțelepte pentru ceea că a făcut esențialul ușor și greul inutil.
Destul de rar soarta se opune celor înțelepți.
Sfat pentru urmași.
Lucrează întotdeauna. Iubește întotdeauna. Iubește-ți soția și copiii mai mult decât pe tine însuți. Nu aștepta recunoștință de la oameni și nu te întrista dacă nu ești apreciat.