10 semne de depresie ascunsă – cum să ne dăm seama că intrăm într-o depresie

10 semne de depresie ascunsă – cum să ne dăm seama că intrăm într-o depresie

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 March 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatateViata

Depresia ascunsă este la fel de gravă precum depresia clasică. Mulți oameni nici măcar nu bănuiesc că suferă de depresie și consideră că trăiesc o viață normală, dar în realitate nu este așa.

Iată 10 caracteristici comune ale depresiei ascunse care nu trebuie ignorate:

1. Perfecționism, critică constantă și sentimente de rușine.

Dorința de a face totul bine este una, dar reproșurile interioare atunci când nu faci un lucru perfect este alta. Ești foarte critic cu tine însuți, dacă nu îți satisfaci propriile așteptări, te enervezi și îți crește tensiunea. Ți-e frică să faci o greșeală și nu-ți permite să o faci. Din păcate, din acest motiv nu vei putea fi niciodată mulțumit de tine.

2. Simțul responsabilității crescut sau excesiv.

Înțelegi că trebuie să fii responsabil pentru cuvintele și acțiunile tale. Ești primul care observă când ceva nu este în regulă și caută modalități de a rezolva problema. Dar simțul responsabilității îți poate afecta negativ viața. Ideea este că vei începe ușor să te învinovățești în orice situație. Odată cu asta, vei pierde ideea de obiectivitate și vei deveni o victimă ideală pentru manipulatori.

3. Îți este greu să faci față emoțiilor dureroase și să le exprimi.

De fiecare dată negi sau ascunzi furia, tristețea și frustrarea. S-ar putea să nu ai nici măcar cuvintele pentru a exprima aceste emoții. Încerci să restrângi totul în mintea ta: să analizezi și să descifrezi lucrurile pe cont propriu. Dar legătura cu inima pare a fi pierdută. Încerci să te convingi că totul este bine și că te plângi degeaba.

4. Îți faci foarte multe griji și eviți situațiile pe care nu le poți controla.

Anxietatea ta este ascunsă sub un zâmbet. Oamenii din jurul tău cred că faci totul cu ușurință și că lucrurile mărunte nu te deranjează. Dar în realitate nu este așa. Ți-e frică de situațiile în care pierzi controlul asupra lucrurilor. Petreci prea mult timp gândindu-te la ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Mai mult, aceste lucruri s-ar putea să nu ți se întâmple deloc. Dar încă îți este greu să înfrunți neliniștea interioară.

5. Pentru tine, orice realizare este o creștere a valorii tale.

În interiorul tău sunt temeri și nesiguranțe pe care încerci să le ascunzi. Așadar, te respecți și te consideri valoros doar când îndeplinești un obiectiv. Din această cauză, nu te mai bucuri de lucrurile obișnuite, de lucrurile pe care le faci în viața de zi cu zi. Vrei să faci ceva important pentru a-ți dovedi că ești valoros.

6. Îți pasă sincer de bunăstarea celorlalți, dar nu permiți aproape nimănui să intre în lumea ta interioară.

Nu dezvălui durerea din sufletul tău nimănui, ții totul ascuns. Partenerul sau prietenul tău poate ști despre asta, dar tu nu vrei să discuți, nu vrei să pari vulnerabil în fața nimănui. Construiești un zid în jurul tău chiar și pentru cei dragi. Dar acest lucru poate duce la consecințe devastatoare.

7. Ignori sau negi durerea din trecut sau prezent.

Unii oameni neagă tristețea, durerea și dezamăgirea. Ei fac asta pentru că nu sunt pregătiți să „digere” aceste emoții acum. Dar cu cât o faci mai mult, cu atât este mai rău pentru tine. Din această cauză, nu vei putea învăța din greșelile din trecut și cel mai probabil, situația se va repeta. Experiențele sunt importante. Ele îți permit să înveți ceva și apoi să începi un nou capitol, cu o pagină curată.

8. Ai vicii.

Printre altele, este posibil să aveți tulburări de alimentație și/sau simptome obsesiv-compulsive. Unii oameni încep să bea alcool pentru a-și atenua tristețea sau anxietatea. Dar în acest fel, problema rămâne nerezolvată și organismul va avea de suferit.

9. Crezi cu tărie că „acest comportament” te avantajează.

Nu vrei să pari demn de milă. Crezi că plângerile dau dovadă de slăbiciune, iar tu nu-ți poți permite să pari slab. Îți spui că stilul tău de viață este o binecuvântare. La urma urmei, rămâi optimist și recunoscător pentru ceea ce ai deja.

10. Ai dificultăți în relațiile personale. Dar ai succes în sfera profesională.

Pentru că ți-e frică să nu fii vulnerabil, încerci să stai departe de oameni. Ești dedicat productivității și atingerii obiectivelor. Prin urmare, cariera se va dezvolta rapid și te va face să îți ocupi timpul cu ceva astfel încât să nu te mai gândești la lucruri negative.

Vă sunt familiare aceste semne?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!