Recent, știrile din domeniul sănătății au vorbit adesea despre microbiom – echilibrul microorganismelor din tractul intestinal. Microbiomul nu numai că afectează sănătatea sistemului digestiv, dar este legat și de tulburările de dispoziție, obezitate, probleme ale pielii și afecțiuni autoimune.
Din păcate, alimentația nesănătoasă, utilizarea excesivă a antibioticelor, utilizarea agenților antibacterieni și lipsa alimentelor fermentate regulat în dietele noastre au creat condiții ideale pentru dezechilibre în microbiomul intestinal.
1. Probleme digestive – balonare, dureri abdominale, indigestie, respirație urât mirositoare, constipație sau diaree.
2. Alergii.
3. Infecții fungice recurente.
4. Poftă de dulciuri.
5. Creșterea în greutate.
6. Acnee, eczeme, urticarie sau psoriazis.
7. Dureri articulare.
8. Depresie.
9. Dificultăți de învățare sau comportament.
10. Oboseală.
Consecințele importante ale unui microbiom intestinal dezechilibrat:
1. Inflamație. – Un număr mare de bacterii neprietenoase sau alte organisme pot provoca inflamații severe. Acest lucru poate duce la dureri ale corpului și articulațiilor, boli ale pielii și chiar boli autoimune.
2. Creșterea în greutate. – Un microbiom sănătos este cheia pierderii în greutate. Multe studii recente au arătat că, prin echilibrarea microbiomului, vă puteți stimula metabolismul și puteți pierde în greutate.
3. Schimbări ale stării emoționale. – Persoanele care nu au un microbiom echilibrat sunt mai predispuse la anxietate și depresie, experimentează mai des oboseală și mintea încețoșată. În schimb, stresul vă poate afecta negativ microbiomul, vă poate afecta starea de spirit, digestia și sănătatea generală.
Cum se corectează un dezechilibru în microbiomul intestinal?
1. Probiotice
Acestea sunt bacterii sănătoase care ajută la echilibrarea microbiomului. Probioticele pot fi luate sub formă de supliment (capsulă sau pulbere) sau obținute din alimente fermentate natural , cum ar fi varza murată, iaurt, chefir, legume murate.
2. Prebioticele
Acestea sunt alimente care hrănesc bacteriile sănătoase din tractul gastro-intestinal. Acestea conțin fibre, inulină și arabinogalactani. Alimente prebiotice naturale: anghinare, usturoi, fasole, ceapă, sparanghel, morcovi și praz.
3. Aditivi antimicrobieni
În majoritatea cazurilor, simpla administrare de probiotice și prebiotice nu este suficientă. Utilizarea ierburilor și a suplimentelor de eliminare a germenilor este, de asemenea, necesară pentru a ucide agenții patogeni (ciuperci, bacterii sau paraziți). Acestea includ: usturoi, oregano, extract din semințe de grapefruit, acid caprilic, extract din frunze de măslin,
4. Minimizarea consumului de zahăr și a alimentelor care conțin făină
Multe organisme patogene se hrănesc cu un conținut ridicat de zahăr și carbohidrați rafinați. Consumul cât mai puțin posibil al acestor alimente va fi un pas important în reechilibrarea microbiomului.
Dacă aveți un dezechilibru în microbiomul intestinal, puteți face multe lucruri pentru a-l restabili. Vei fi plăcut surprins de cât de minunat este să trăiești cu un intestin sănătos!
Aveți semne de dezechilibru? Spuneți-ne în comentarii! Și vă rugăm să împărtășiți aceste informații prietenilor dvs., astfel încât să fie și ei sănătoși!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.