10 reguli de aur pentru sănătate despre cum să stai corect la computer

10 reguli de aur pentru sănătate despre cum să stai corect la computer

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 March 2021 in SanatateSfaturi

Statul îndelungat la computer poate duce la numeroase probleme de sănătate. Pe termen scurt, la dureri de cap și oboseală, pe termen lung, la durere la nivelul articulațiilor și spatelui, vedere încețoșată.

Toate acestea sunt consecințele orelor petrecute în fața computerului. Totuși, unele dintre aceste probleme, spun experții, pot fi ușor evitate adoptând o poziție corectă. Pentru a face acest lucru, trebuie să urmați doar câteva reguli simple pentru fiecare parte a corpului:

1. Picioare

Nu stați niciodată picior peste picior, acest lucru duce la cutarea venelor, în urma cărora creierul nu mai este alimentat suficient cu sânge. Picioarele ar trebui să fie îndoite la un unghi de puțin peste 90 de grade și să stea pe podea sau pe un suport special.

2. Spate

Scaunul trebuie să aibă un spătar confortabil, cu o curbă naturală. Nu trebuie să existe niciun spațiu între spătarul scaunului și spatele dvs. Scaunul trebuie să aibă rolul de a prelua o parte din greutatea de pe coloana vertebrală.

3. Mâini

Poziția umerilor și a antebrațelor este corectă atunci când tastatura și mouse-ul sunt poziționate la nivelul coatelor. Încheieturile trebuie să fie drepte, să nu fie înclinate în sus, în jos sau în lateral. Pentru a face acest lucru, vă puteți cumpăra o tastatură ergonomică.

Relaxați-vă degetele în timp ce tastați, suprasolicitarea inutilă provoacă oboseală prematură. Când mișcați mouse-ul, ar trebui să vă deplasați întregul braț, nu doar încheietura mâinii.

4. Gât

Așezați monitorul direct în fața dvs. și încercați să țineți fișierele deschise pe centrul ecranului pentru a nu vă răsuciți gâtul într-o parte sau în cealaltă. Așezați-vă pe un scaun, închideți ochii și relaxați-vă. Când îi deschideți, va fi un punct direct în fața dvs., iar acolo este situat centrul ecranului.

5. Ochii

Așezați monitorul la sfârșitul lungimii brațului. Nu amplasați monitorul lângă surse de lumină puternice. Reglați luminozitatea, contrastul, dimensiunea fontului pentru dvs.

6. Relaxați-vă

După ce v-ați pus în poziția corectă la computer, relaxați-vă. Primele câteva minute vor părea mai neobișnuite, dar după ce vă obișnuiți cu siguranță vă va plăcea.

7. Exerciții

Doar o singură ședere adecvată la computer vă va permite deja să evitați multe probleme de sănătate și să mențineți un nivel ridicat de performanță pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, pentru a vă asigura că nu sunteți predispuși efectelor nocive ale computerului, este recomandat să efectuați câteva exerciții simple:

8. La fiecare 30 de minute

Faceți cea mai simplă gimnastică pentru ochi: mai întâi, priviți un obiect apropiat (de exemplu, un creion în mână) timp de 15 secunde, apoi timp de 15 secunde priviți unul îndepărtat (de exemplu, un tablou pe un perete).

9. În fiecare oră

Întindeți-vă brațele: întindeți-le în sus și scuturați degetele.

10. La fiecare 2-3 ore

Ridică-te de pe scaun. Plimbă-te câteva minute, întinde picioarele și întregul corp. Dacă este posibil, acest lucru se poate face mai des.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!