10 principii ZEN care îți vor schimba perspectiva asupra vieții

10 principii ZEN care îți vor schimba perspectiva asupra vieții

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 December 2017 in Dezvoltare Personala

Viața este scurtă și este important să prețuiești fiecare zi. O mentalitate pozitivă, menită să elimine gândurile sumbre, care ne împovărează existența, ne va ajuta să avem o perspectivă nouă asupra vieții și ne va purifica atât sufletește, cât și spiritual.

O astfel de filosofie, simplă, dar mult mai înțeleaptă asupra vieții, care te ajuta să trăiești fiecare zi a vieții tale la potențialul ei maxim, este practica meditației Zen, adoptată, în general, de budhiști.

Meditația s-a dovedit că marește nivelul de dopamină și serotonină (substanțele care ne fac să ne simțim bine) și scade cortizolul (o substanță generată de stres) din creier. Prin practicarea acesteia, îți poți educa mintea și corpul pentru a te duce înapoi în starea ta mentala naturală.

Zen nu este un sistem terapeutic în sensul occidental al termenului. Dar finalitatea lui este identificarea și dizolvarea suferinței existențiale. În acest sens, Zen are în comun cu psihoterapia occidentală obiectivul de a ajuta ființele să sufere mai puțin.

Practica meditației Zen, numită Zazen, are o enormă putere de transformare, nu doar spirituală, ci și corporală, mentală și emoțională. O conștiință trează este cea capabilă de a stabili relații între cauze și efecte. Înțelegerea acestor relații este cheia responsabilității. În meditația Zen experimentăm clar influența pe care o au gândurile noastre și atitudinile emoționale asupra corpului și viceversa. Ne dăm seama că există gânduri care pot să doară fizic.

Toate ființele își doresc fericirea și o stare de bine. Există în noi înșine o anumită înțelepciune înnăscută care ne împinge către fericire, dar această înțelepciune este adormită în străfundurile conștiinței. Zen este o cale către o viață mai senină.

Nu trebuie să fi budhist sau să îmbrățișezi alt crez religios decât cel în care te-ai născut, trebuie doar să îți deschizi mintea și inima. Iată care sunt principiile de bază ale acestei doctrine.

1. Zâmbește și ajută-i pe ceilalți!

În ceea ce-i privește pe călugării ZEN, aceștia își petrec o mare parte din zi, ajutându-i pe ceilalați călugări din mănăstire sau pe oamenii aflați în afara mănăstirii. În ceea ce ne privește pe noi zâmbind și fiind buni cu ceilalți, ne putem îmbunătăți considerabil viața.

2. Gândește-te la ceea ce ai cu adevărat nevoie!

Un călugăr budhist nu are nevoie de 10 perechi de pantofi, 4 telefoane mobile și așa mai departe. Nu are nevoie de un frigider plin cu carne, de zeci de haine. Acest principiu are forța de a ne reaminiti care este diferența dintre nevoie și dorință – care ne sunt până la urma dorințele reale…și care sunt prea mult create. Deci dacă ceva nu e absolut necesar, atunci probabil poți trăi și fără acel ceva.

3. Trăiește simplu!

Fă loc în viața ta pentru esențial. Este adevărat că esențialul poate însemna ceva diferit de la persoană la persoană: pentru unii familia, mâncatul sănătos, cititul, sunt elemente esențiale. Pentru alții să petreacă timp cu prietenii, să călătorească…sau zeci de alte exemple. Ceea ce este important este să-ți faci o listă mentală de priorități și să fii conștient de importanța realizării ei, zi de zi. În felul acesta faci loc pentru ce este cu adevărat important și elimini (ne)necesarul.

4. Analizează, dar nu judeca!

De câte ori nu ne grăbim să tragem concluzii pripite despre o persoană pe care o întâlnim pentru prima dată sau despre o idee sau o provocare cu care ne confruntăm prima dată?
Face parte din instinctul nostru primar să avem tendința de a reacționa după prima impresie. Este un sistem de apărare prin care decizi dacă stimulii din mediu sunt periculoși sau nu. Știința modernă a neurologiei a descoperit că dacă nu ești sigur că un anume efect a fost cauzat de un eveniment precedent, ești mult mai predispus să le asociezi pe cele două într-o relație de cauză-efect, chiar dacă nu există nicio legătură între ele!
Concluziile pripite fără dovezi care să le susțină ne conduc într-o direcție greșită. Îți poți păstra mintea deschisă și eviți să iei decizii pripite și greșite. Așa că următoarea dată când ai de înfruntat o problemă nouă, încearcă să nu implici emoțiile și acționează cu o minte clară și obiectivă.

5. Dacă ești bogat, nu te gândi la asta. Dacă ești sărac – nu-ți lua sărăcia în serios!

Credința generală este că bunurile materiale sunt suficiente pentru a ne face să ne simțim fericiți. Și asta este o gravă eroare pe care o fac oamenii. Cultul pieței face ca dorința de a consuma să crească tot mai mult, stimulând zgârcenia și lăcomia.

6. Fă un singur lucru la un moment dat!

Când petreci timp cu copilul tău, fă doar asta, fără a mai vorbi la telefon cu cei de la birou…când mănânci doar mănâncă, nu și privi la televizor, când faci baie, fă baie și savurează liniștea.

7. Dacă vrei să începi să trăiești, acceptă lucrurile așa cum sunt ele și acceptă-te pe tine așa cum ești!

Toate greutățile în viață au început după ce tu ai uitat să trăiești. Ai început să faci lucruri care nu au nici o legătură cu viața.

8. Încetează să gândești cum să primești primești iubire și începe să gândești cum să o împarți. Oferind, primești în schimb. O altă cale nu există.

9. Dacă iubești o persoană, nu te vei amesteca în viața sa privată. Nu vei îndrăzni să-i încalci limitele universului său.

10. Fă cât mai multe greșeli, dar ține minte una: nu face una și aceeași greșeală de două ori. Și astfel vei evolua.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!