10 porunci pentru un tată: Un tată este un exemplu, fie că vrea sau nu! Din păcate, nu toți bărbații care au copii, sunt tați adevărați… unii sunt doar în acte.

10 porunci pentru un tată: Un tată este un exemplu, fie că vrea sau nu! Din păcate, nu toți bărbații care au copii, sunt tați adevărați… unii sunt doar în acte.

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 December 2022 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăLifeStylePersonalitatePsihologieViata

A fi tată nu este ușor. A fi tată înseamnă a deveni un adevărat model pentru copiii tăi, un sprijin pentru soția ta. A fi tată înseamnă a dezvolta o relație cu o femeie și a crește oameni noi. A fi părinte înseamnă a fi real. Din păcate, nu toți bărbații care au copii, sunt tați adevărați… unii sunt doar în acte.

1. Prima datorie a unui tată față de copii este să-i iubească mama.

Familia este un sistem bazat pe iubire. Nu imaginar, ci real, valid. Fără dragoste, este imposibil să suporti în timp poverile vieții de familie. Este imposibil să fii tată „din simțul datoriei”. Educația este întotdeauna un „joc de echipă”. Într-un cuplu căsătorit în care copiii cresc, acordul sincer și unitatea profundă îi umplu de bucurie și îi ajută să crească frumos, fiind o bază de încredere pentru ei. Tatăl o poate proteja pe mama „înlocuindu-o” ăn treburile casnice și oferindu-i ocazia să se odihnească, să se recupereze și să-și găsească timp pentru ea însăși.

2. Un tată trebuie în primul rând „să fie”.

Prezența lui ar trebui să însemne: „tu, familia mea, ești cel mai important lucru din viața mea”. Statisticile arată că, în medie, un tată dedică mai puțin de cinci minute pe zi creșterii copiilor. Unele studii demonstrează existența unei legături între absența unui tată și performanța slabă a copiilor la școală, IQ-ul lor scăzut și agresivitatea.

A fi, în cazul unui tată înseamnă a comunica cu copiii, a discuta despre munca și problemele lor și să-i implici cât mai mult în viața ta. Și învață să observi toate semnele mici și mari pe care copiii le transmit în mod constant.

3. Tatăl este un exemplu, fie că vrea sau nu.

Astăzi, persoana tatălui joacă un rol extrem de important, deoarece copilul se poate baza pe el și stă în puterea lui să conducă copilul. În primul rând, tatăl este un exemplu, el stimulează alegerea modelelor specifice de comportament ale copilului conform principiilor corectitudinii și educației.

Într-un cuvânt, tatăl este un model de onestitate, decență și bunăvoință. Chiar dacă copiii nu o arată, uneori chiar neagă, de fapt ei se uită la ce și cum face tatăl și de ce face așa și nu altfel. Ceea ce numim conștiință depinde în mare măsură de figura tatălui.

4. Tatăl oferă încredere.

Un tată este un tutore. Întreaga familie așteaptă ca tatăl lor să-i protejeze. Un tată protejează și atunci când definește anumite reguli, limite de timp și spațiu, interzicând uneori anumite lucruri: acesta este cel mai bun mod de a spune: „Îmi pasă de tine”.

5. Tatăl încurajează și dă putere.

Un tată își arată dragostea respectând, ascultând și acceptând. Dragostea lui este reală, ca cei care spun: „Orice s-ar întâmpla, eu sunt mereu cu tine!” Datorită acestui fapt, copiii dezvoltă stima de sine. Un tată este întotdeauna gata să-și ajute copiii, compensând slăbiciunile lor.

6. Tatăl își amintește și povestește

Un tată bun este capabil să creeze o atmosferă magică de amintiri. În trecut, tatăl era purtător de valori; pentru a le transmite copiilor era suficient să le povestească. Acum trebuie demonstrate. Iar viața modernă împiedică acest lucru. Cum le poți arăta ceva copiilor dacă nu ai timp să vorbești cu ei, să faci schimb de idei, să împărtășești planurile, speranțelele, bucuriile sau eșecurile tale?

7. Tatăl învață copii să rezolve probleme.

Tatăl este cel mai bun ghid al lumii înconjurătoare. Un tată are o influență puternică asupra copiilor datorită capacității sale de a gestiona viața, a modului în care se raportează la realitatea înconjurătoare. Acest aspect este foarte important și pentru creșterea personalității copilului. Un tată este o ființă umană care oferă copiilor o hartă a vieții.

8. Tatăl iartă.

Iertarea unui tată este ceea ce un copil simte cel mai bine și se așteaptă cel mai mult; Tată fiind de obicei mai strict, are mai multe de iertat, pentru că, copii din curiozitate sau dorința de a face lucrurile după bunul plac, ignoră limitele puse de tată. Dar totuși, în sufletul lor știu că au greșit și își doresc iertarea.

9. Un tată este întotdeauna un tată, chiar dacă locuiește departe.

Fiecare copil are dreptul la „tatăl său”. Când un tată își neglijează, uită sau abandonează copiii, le provoacă o rană care nu se va vindeca niciodată.

10. Tatăl este chipul Lui Dumnezeu.

A fi tată este o chemare mare, nu o alegere personală. Toate studiile psihologice spun că copiii își creează o imagine a Lui Dumnezeu pe baza imaginii propriului tată. Iisus ne-a învățat să ne rugăm Tatălui nostru.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!