10 motive pentru care nu este bine să te culci cu părul ud

10 motive pentru care nu este bine să te culci cu părul ud

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 February 2021 in FrumuseteSanatateSfaturiStiinta

Cu toții am auzit că a dormi cu părul ud nu este sănătos. Și totuși o practicăm periodic. Există multe motive pentru aceasta: economisirea timpului de pregătire dimineața, lipsa de dorință de a folosi un uscător de păr de teamă să nu vă strice părul sau să vă treziți rudele.

În ciuda avantajelor este bine să renunțați la acest lucru. Vă vom vorbi despre 10 consecințe pe care le poate provoca obiceiul de a dormi fără a vă usca părul.

1. Hipotermie

Dacă dormiți cu părul ud într-o cameră în care este instalat aparatul de aer condiționat sau dacă vremea este rece afară, atunci acest lucru vă va face să vă simțiți rece și inconfortabil. Din această cauză, vă puteți trezi adesea noaptea, ceea ce va afecta negativ calitatea somnului.

Pentru a evita senzația neplăcută de frig noaptea, uscați-vă părul înainte de culcare. În plus, vă puteți încălzi pijamalele și șosetele cu un uscător de păr pentru a vă face somnul cât mai confortabil si plăcut.

2. Imunitate slăbită

Pe lângă faptul că se simte inconfortabil, hipotermia poate slăbi și sistemul imunitar al organismului. În ciuda afirmației că este posibil să răciți doar prin prinderea unui virus, există dovezi că umiditatea ridicată în combinație cu temperaturile scăzute pot contribui la aceasta.

Acest lucru se datorează faptului că răcirea corpului îngustează vasele de sânge care transportă celule albe din sânge, folosite la lupta împotriva infecțiilor. În consecință, apărarea naturală a corpului este slăbită și este mai probabil ca o persoană să se îmbolnăvească.

3. Creșterea bacteriană

Combinația de căldură și umiditate creează condiții ideale pentru ca bacteriile să crească rapid. Imaginați-vă câte bacterii se vor dezvolta pe pernă în timp ce dormiți cu capul ud. Chiar și schimbarea frecventă a feței de pernă poate să nu fie suficientă pentru a preveni acest lucru, deoarece unele bacterii intră în pernă. Nu mai vorbim de acarieni, care pot provoca mâncărime a scalpului.

4. Dureri de cap

La rândul său, creșterea bacteriilor duce la creșterea circulației sângelui în zona afectată, deoarece organismul va încerca să scape de ele în vreun fel. Acest lucru va provoca o creștere a tensiunii și, ca urmare, dureri de cap.

5. Acnee

Deoarece în timpul somnului intrăm în contact cu perna nu numai cu capul, ci și cu fața noastră, bacteriile care au apărut din cauza umezelii vor pătrunde în piele și vor duce la consecințe neplăcute precum acneea și inflamația. Pentru a le minimiza sau a le evita, schimbați mai des fețele de pernă și dormiți cu părul uscat.

6. Căderea parului

Această problemă apare din cauza mai multor factori. Și una dintre ele este tricofitia – o boală fungică a pielii care apare pe un fundal de umiditate și căldură ridicate. Tricofitia apare ca pete roșiatice, solzoase, care provoacă mâncărime și căderea părului.

Cel mai periculos lucru despre această boală este că este contagioasă. Prin urmare, imediat ce descoperiți simptomele, mergeți la medic și asigurați-vă că vă uscați bine părul după fiecare spălare.

7. Mătreață

Dormitul cu părul umed lipsește scalpul de bariera sa lipidică naturală, care este absorbită în așternut și pernă împreună cu excesul de umiditate. Lipsa unui strat protector pe piele, combinată cu creșterea nivelului de bacterii și dezvoltarea ciupercilor, dă naștere la mătreață.

8. Ruperea părului

Părul ud este sensibil la orice influență, devine foarte slab și fragil. Prin urmare, nu trebuie pieptănat până nu este uscat și, din același motiv, nu puteți dormi cu părul ud.

În timpul somnului, ne întoarcem adesea, iar fricțiunea care apare în acest moment slăbește structura părului sau o deteriorează grav. Părul umed legat într-un coc sau coadă de cal produce același rezultat. Prin urmare, dacă te duci la culcare cu capul umed, pentru că nu vrei să-ți rănești părul cu aerul fierbinte al unui uscător de păr, să știi că dormitul cu el umed îi afectează mai mult.

9. Se ciufulește

Multe fete sunt familiarizate cu situația în care s-au culcat cu părul ud, iar a doua zi s-au trezit cu el în toate direcțiile. Părul umed este răsucit în timpul somnului și, uscându-se treptat, rămâne în această poziție. Pentru a vă ordona părul, va trebui să vă clătiți sau să folosiți o placă.

10. Păr lipsit de strălucire

Alături de umezeală, perna absoarbe și uleiul său natural, care se află în interiorul și în exteriorul părului nostru și îl protejează de influențele externe. Și, pe lângă protecție, îi conferă strălucire și umiditate. Prin urmare, dormind cu părul ud vă poate face părul să pară uscat și fără viață.

Din același motiv, mulți oameni recomandă să nu dormiți pe fețele de pernă din bumbac, ci pe cele din mătase. Fețele de pernă din bumbac au o absorbție mai bună, ceea ce afectează negativ sănătatea și aspectul părului.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!