10 motive pentru a nu împrumuta niciodată bani prietenilor și rudelor

10 motive pentru a nu împrumuta niciodată bani prietenilor și rudelor

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

„Nu te împrumuta și nu împrumuta” sunt celebrele cuvinte ale lui Polonius din Hamlet, piesa de teatru a lui Shakespeare, prin care acesta ne oferă o atitudine: nu da bani prietenilor tăi. De ce nu ar trebui să dăm bani prietenilor și familiei? Polonius răspunde la această întrebare cu următoarele rânduri: „Prin împrumutarea banilor, pierdem banii și prietenii, iar împrumuturile ne afectează economiile”.

Acest personaj știa că banii împrumutați unui membru al familiei nu ar putea duce doar la pierderea banilor, ci și la pierderea relațiilor. De fapt, relațiile de împrumut dintre membrii familiei sau prieteni pot duce la probleme complet neașteptate.

De ce nu ar trebui să dai bani împrumut celor dragi? A împrumuta bani prietenilor sau membrilor familiei poate avea un final rău.

Principala lecție care poate fi învățată din asta este că nu trebuie să mai luați sau să dați bani cu împrumut familiei sau prietenilor apropiați niciodată. Însă uneori acest lucru nu poate fi evitat, așa că iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți păstrezi relația.

1. Împrumuturi de tip deschis.

Împrumuturile date familiei și prietenilor sunt de obicei pe durată nedeterminată. Părțile nu ajung la un acord cu privire la termenele de returnare și nu includ dobânda la împrumut. Cei care au împrumutat nu știu când le vor fi returnați banii, iar cei care s-au împrumutat nu știu când vor putea rambursa împrumuturile.

Acest lucru lasă ambele părți în incertitudine. Incertitudinea poate duce la stres: cel care a dat bani cu împrumut își face griji când își va primi banii. Iar cel care a primit se gândește constant la datoria lui.

Sfat. Dacă trebuie să împrumutați bani cuiva, faceți un plan de rambursare a împrumutului. De exemplu, „O să-ți împrumut bani fără probleme, dar trebuie să mi-i returnezi până pe 31 decembrie. Dacă îmi vei da câte 200 de lei în fiecare lună, poți face asta la timp”.

2. Împrumuturile nu sunt o prioritate.

După ce a primit banii, cel care se împrumută poate să creadă că nu veți avea nevoie de acești bani prea curând. Fără un termen limită pentru rambursarea împrumutului, acesta nu se va grăbi. Adică, prin întârzierea termenului de plată a împrumutului, nu se va confrunta cu dobânzi și alte proceduri neplăcute pe care le aplică băncile pentru întârzierea plății.

Prin urmare, este important ca persoana respectivă să dorească să-ți ramburseze împrumutul mai devreme, sau cel puțin să fie serioasă.

Sfat. Vorbește cu prietenul sau ruda ta și anunță-i că plata acestui împrumut ar trebui sa fie o prioritate pentru ei. Stabiliți un termen limită pentru rambursare pentru a evita neînțelegerile.

3. Este greu să ceri banii împrumutați înapoi.

Cel mai adesea, apare această situație: pur și simplu nu vrei să pui o persoană dragă care s-a împrumutat de la tine într-o poziție incomodă. Din cauza acestui „incomod” este foarte greu să-ți recuperezi banii. Drept urmare… nici situația nu este neplăcută.

4. Poate face adunările de familie tensionate.

Da, într-adevăr, întâlnirile cu familia vor fi foarte incomode dacă ai împrumutat bani de la un membru al familiei. Va fi incomod nu numai pentru cel care a împrumutat, ci și pentru acele rude care știu despre această situație.

Nimeni nu va putea vorbi despre împrumut sau bani pentru că va suna ca o aluzie.

Sfat. Amintiți-vă că atât dumneavoastră, cât și cealaltă parte ați ajuns la un acord comun cu privire la împrumut. Niciuna dintre părți nu ar trebui să simtă disconfort. Dar dacă acest lucru te face să te simți inconfortabil, atunci încearcă să eviți astfel de conversații.

5. Cel care se împrumută ajunge să se simtă ostatic.

Așa se simte o persoană care se împrumută de bani. Cel care se împrumută simte ca este obligat să facă pe plac persoanei de la care a luat bani. Și nici nu îl poate refuza.

Sfat. Cei care împrumută bani, desigur, nu gândesc așa despre cei împrumutați. Dacă vezi că persoana împrumutată nu se simte confortabil în prezența ta, încearcă să-i uşurezi situaţia.

6. Cel care se împrumută poate cere mai mult.

Odată ce ați împrumutat o anumită sumă de bani, ce pe care l-ați împrumutat poate reveni la dvs. mai târziu și vă poate cere mai mult. Acest lucru se explică prin faptul că a reușit o dată. Astfel de cazuri se întâmplă destul de des.

Sfat. Nu îi mai dați bani a doua oară. Nu trebuie să te transformi într-o bancă.

7. Nu-ți ajuți prietenul sau ruda când îl împrumuți cu bani.

Când împrumuți bani prietenilor sau membrilor familiei, le atenuezi problemele financiare. Dar asta nu îi ajută să se lupte cu ele.

Adică, în loc să găsească forme alternative de venit, pur și simplu împrumută bani de la tine. Pe de o parte, ați crede că i-ați ajutat, dar, pe de altă parte, este puțin probabil ca problema să fie rezolvată în acest fel.

Sfat. Pentru a evita datoria neperformantă, discutați cu cei pe care vor să-i împrumuți, oferiți-le sfaturi privind gestionarea banilor lor. Va ajuta mult mai mult decât un împrumut obișnuit.

8. Banii împrumutați nu iți aduc venituri.

Cel mai probabil, nu vei cere dobândă dacă oferi un împrumut unei persoane dragi. Deci doar blochezi bani, sau îi piezi.

Sfat. Este prea incomod să împrumuți bani cu dobândă, mai ales rudelor sau prietenilor. E clar că nu trebuie să pui dobândă, ca la bancă.

9. Este posibil să ai nevoie de acești bani.

Ai împrumutat bani unei rude sau unui prieten, dar dacă tu ai nevoie urgentă de ei? Ai rămas fără loc de munca? Sau s-a întâmplat ceva grav? Dacă cei pe care i-ai împrumutat nu au de unde să-ți dea banii înapoi, s-ar putea să te trezești într-o situație foarte dificilă.

Sfat. Dacă aveți indicii de probleme la locul de muncă sau de criză financiară, nu împrumutați bani nimănui. Nu ezitați să spuneți sincer că aveți dificultăți financiare.

10. S-ar putea să-ți pierzi și banii și relațiile.

Să-l cităm încă o dată pe Shakespeare: „Atunci când împrumutăm bani, pierdem și banii și prietenii…”.

Sfat. Dacă împrumuți familiei sau prietenilor, atunci ia în considerare că după aceea poți pierde nu doar banii, ci și relațiile bune. Această situație poate crea tensiune, vinovăție și furie între voi.

Chiar dacă vrei să fii un „băiat bun” și să ajuți un prieten sau o rudă, nu împrumuta bani. Refuzați-l frumos și ajutați-l să-și găsească un venit alternativ.

Ați împrumutat bani prietenilor sau membrilor familiei? Cum a fost experiența ta? Împarte cu noi în comentarii.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!