10 moduri prin care ne sabotam singuri – “Nu ceea ce ești te trage în urmă, ci ceea ce crezi că nu ești”

10 moduri prin care ne sabotam singuri – “Nu ceea ce ești te trage în urmă, ci ceea ce crezi că nu ești”

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 November 2018 in Dezvoltare Personala

“Eșecul este o vânătaie, nu un tatuaj.” – Jon Sinclair

Când eram tineri, viața era mai ușoară, nu-i așa? știu că uneori așa pare. Dar adevărul e că viața încă mai e ușoară. Mereu va fi. Singura diferență e că noi suntem mai bătrâni și, cu cât îmbătrânim, cu atât mai grele facem lucrurile, noi înșine.

În consecință, ne-am apucat să mâncăm și să bem ca să ne amorțim rănile și să ne umplem golurile. Am stat la muncă până târziu în noapte ca să evităm conflictele nerezolvate de acasă. Am început să purtăm ranchiună, să construim jocuri mentale și să-i înșelăm pe alții și pe noi înșine pentru a câștiga teren. Iar când n-a ieșit cum trebuie, am trăit peste posibilitățile proprii, am scornit minciuni ca să acoperim alte minciuni și am mâncat și am băut mai mult, doar ca să ne simțim un pic mai bine din nou.

De-a lungul timpului, ne-am închis sufletele din ce în ce mai mult și am început să pierdem contactul cu cine suntem de fapt și ce vrem cu adevărat.

Dacă mă aprobi, iată aici câteva moduri în care probabil îți faci viața mai grea decât ar trebui și câteva idei de a simplifica lucrurile:

1. Aștepți de la oricine altcineva răspunsurile pe care numai tu ți le poți da.

O mare parte din viață – mai ales la început – ni se spune ce să facem, cum să gândim, ce e frumos, ce este „succesul” etc. Dar acum nu mai trebuie să asculți toate astea. Ești liber să rupi toate aceste văluri. Gândește singur. Ascultă-ți Sinele. Sparge tiparele. Atunci când vei înceta să faci ceea ce vor alții și vei începe să-ți urmezi intuiția, vei găsi exact ceea ce cauți.

2. Dai voie altora să te facă să te simți vinovat pentru că îți trăiești viața cum vrei tu.

Cât timp nu faci rău altcuiva, trăiește-ți viața în felul tău. Uneori ne pierdem în încercarea de a trăi pentru altcineva, de a le satisface altora așteptările și de a face unele lucruri doar pentru a-i impresiona. Oprește-te puțin și gândește-te. Faci ceea ce faci pentru că tu crezi în asta ?Amintește-ți propriile țeluri. Trăiește, acționează și iubește în așa fel încât să fii fericit, pentru că, la urma urmei, relațiile se pot sfârși într-o clipă, dar tu vei trăi cu tine însuți pentru tot restul vieții tale.

3. Permiți persoanelor toxice să te epuizeze.

Nu trebuie să te simți niciodată vinovat că înlături persoanele toxice din viața ta. Nu contează dacă e vorba de rude, iubiți, colegi, prieteni din copilărie sau cunoștințe noi. Nu e nevoie să faci loc în viața ta celor care îți provoacă suferință sau te fac să te simți inferior. E altceva dacă o persoană își recunoaște comportamentul și face un efort să se schimbe. Dar dacă îți ignoră sentimentele, limitele și continuă să te trateze într-un mod care îți face rău, atunci ar trebui să plece din viața ta.

4. Intri la hora dramei.

Cum s-ar schimba viața ta dacă te-ai îndepărta de dramă, bârfă și calomnie? Să fie astăzi ziua în care vei vorbi doar despre ce știi bun despre alte persoane și îi vei încuraja și pe alții să facă la fel. Cei care refuză să-ți fie alături în acest demers MERITĂ să fie ignorați de tine. E atât de simplu. Se petrec lucruri incredibile atunci când te îndepărtezi de negativism și de cei care îl creează. Nu te lăsa prins în drame. Ocolește-le.

5. Atribui intenții negative acțiunilor altora.

Un șofer ți-a tăiat calea în trafic. Prietenul nu ți-a răspuns la mesaj. Colegul s-a dus la masă fără tine. Oricine poate să găsească motive de a se simți ofensat în fiecare zi. Deci ce anume te-a făcut să te simți ofensat? Ai atribuit intenții negative unor acțiuni, inofensive de altfel. Ai luat-o ca pe o insultă personală – o palmă pe obraz. Nu-ți face asta. Nu atribui intenții negative acțiunilor neintenționate ale altora. Fie azi ziua în care vei vedea numai binele în oricine!

6. Ești prea îngrijorat că îți vor fura alții ceea ce ai.

Să-ți fie asta apelul de trezire, mai ales dacă ești artist, scriitor, întreprinzător sau genul creativ: întotdeauna ai mai mult de câștigat împărtășind cunoașterea decât ascunzând-o. Nu-ți face griji că alții vor să-ți fure munca; îngrijorează-te doar când nu-și vor mai dori asta. Fii onest, amabil și incontestabil de bun în ceea ce faci. Nici o schemă șmecheră de marketing, nici un cuvânt cheie din rețelele de socializare și nici un rival nu pot înlocui asta. Când oamenii vor ceea ce tu ai, indiferent de circumstanțe, înseamnă că faci bine ceea ce faci.

7. Te iei la întrecere cu toți.

Dacă vrei să întreci pe toată lumea, devii ranchiunos. Dacă vrei doar să întreci o versiune anterioară a ta, devii mai bun. Simplu.

8. Ai fost prea mult cel care primește.

Un mod de a trece peste stres și pierderi este să te angrenezi în a face un bine altora. Oferă-te ca voluntar. Implică-te în viață. Nici nu trebuie să fie un eveniment mare, organizat. Spune un cuvânt bun. Încurajează pe cineva din jurul tău. Fă o vizită cuiva care e singur. Uită o vreme de preocuparea pentru tine însuți. În general, există două tipuri de oameni în această lume: cei care dau și cei care primesc. Cei care dau sunt fericiți. Cei care primesc încă se mai întreabă cu îngrijorare ce le iese lor din toată afacerea.

9. Te focalizezi mai mult pe popularitate decât pe eficiență.

Caută respect, nu atenție. Durează mai mult și e mult mai util, până la urmă. Fă și construiește lucruri care creează o schimbare durabilă. Și, mai ales, nu confunda niciodată popularitatea cu eficiența. A fi popular înseamnă că lumea te place o vreme. A fi eficient înseamnă că ai făcut ceva care contează.

10. Continui să folosești scurtături și să alegi calea mai ușoară.

Fă ce e corect, nu ce e ușor. Și fă lucrul corect chiar dacă nu va afla nimeni niciodată. De ce? Pentru că TU vei ști.

Trad. Psih. Adrian Cotună

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!