Nu sunt un oponent al științei, dar uneori este bine să îi critici chiar și pe oamenii care au studii medicale. Sectorul sănătății este politizat, așa că în unele cazuri ni se oferă fie informații incomplete, fie informații fundamental incorecte, care țin de interesele farmaceutice.
Mulți profesori sunt asociați cu companiile farmaceutice și prezintă informații într-un mod care este benefic pentru companiile farmaceutice și nu pentru oameni, și nu vă gândiți la jurământul lui Hipocrate, buzunarul îi conduce mai bine decât jurămintele, dovada o puteți vedea clar atunci când aveți nevoie de un consult medical.
Mitul numărul 1 – Totul este permis cu moderație și nu există mâncare rea.
Chiar și pe site-uri de renume puteți citi că principalul lucru într-o alimentație sănătoasă este echilibrul. În aceste publicații, fiecărui produs i se acordă aceeași importanță. Ni se arată că nu există mare diferență între ciocolată și varză, sau între somonul din comerț și brioșe. Dacă respecți măsura, atunci vei fi sănătos.
Nu sunt de acord cu asta, unele alimente sunt mult mai sănătoase decât altele. Iar o astfel de alimentație în care să mănânci puțin din toate nu este deloc potrivită. Pentru a fi un om sănătos, nu trebuie să comparați alimentele in funcție de numărul caloriilor, ci să fiți capabil să distingeți alimentele sănătoase de cele nesănătoase. Deci, această dietă este complet dezechilibrată.
Mitul numărul 2 – nu sări peste micul dejun și alte mese.
De fapt, fără micul dejun, vei fi mult mai sănătos. Iar dacă nu luați mici gustări în timpul zilei, veți obține și un efect de vindecare. Fiecare masă provoacă o explozie de insulină, iar majoritatea oamenilor au niveluri foarte ridicate de insulină din cauza gustărilor dintre mese, sau meselor prea multe.
Să sari peste mese este unul dintre cele mai sanatoase lucruri pe care le poți face, în special dacă sari peste micul dejun. Dimineața îți dorești cel mai puțin să mănânci și poți trăi cu ușurință până la prânz, oferind sistemului digestiv odihnă și corpului timp să consume ce ai mâncat la cină. O mare problemă pentru oameni sunt mesele frecvente, natura corpului nostru nu este concepută pentru asta.
Mitul numărul 3 – pentru a pierde în greutate, trebuie să arzi mai mult decât consumi.
Deseori auzi că poți slăbi mâncând mai puține calorii decât arzi și tot ce trebuie să faci este să creezi un deficit energetic. Cei care au venit cu această idee nu au realizat diferența dintre calorii. Anumiți hormoni au un efect puternic asupra unor calorii, si un efect diferit asupra altora.
Principalul hormon este insulina și el este cel care ne îngrașă. Carbohidrații au un efect foarte puternic asupra insulinei. Pentru a pierde în greutate și a fi sănătos, trebuie să mențineți insulina la un nivel minim. Este evident că experții care susțin ideea deficitului caloric nu țin cont deloc de insulina.
Mitul numărul 4 – Mănâncă alimente cu conținut scăzut de grăsimi.
Mitul despre beneficiile alimentelor cu conținut scăzut de grăsimi a fost dezmințit științific, deoarece o alimentație cu un conținut scăzut de grăsimi nu funcționează, deoarece multe vitamine importante sunt liposolubile. Dacă mănânci puține grăsimi, pur și simplu le înlocuiești cu carbohidrați, pentru că nu ai multe variante de luat masa. Grăsimile saturate sunt bune dacă mănânci alimente sărace în carbohidrați.
Colesterolul în proporție de 70-75% este produs de organismul nostru, iar 25-30% din colesterol provine din alimente. Când mănânci mai puțin colesterol, corpul tău produce mai mult și invers. O alimentație cu un conținut scăzut de grăsimi reduce cantitatea de bilă din vezica biliară, ceea ce vă expune riscul de apariție a calculilor biliari.
Mitul numărul 5 – eliminarea completă a sării
Mulți scriu că dietele cu sare sunt foarte periculoase pentru inimă, iar aceasta este cauza hipertensiunii arteriale. Aportul minim absolut de sare, chiar și pentru persoanele cu hipertensiune arterială, este de cel puțin o lingură de sare de mare în fiecare zi.
Sarea obișnuită de masă este un produs rafinat, chiar și particule de plastic se găsesc în ea, conține aluminiu, uneori conține zahăr. Mănâncă numai sare de mare de înaltă calitate.
Mitul numărul 6 – obezitatea reprezintă un risc pentru sănătate
Mulți spun că trebuie să slăbești pentru a fi sănătos. Oamenii încearcă să slăbească – și slăbesc, apoi se îngrașă din nou și își distrug metabolismul. Dietele frecvente care se repetă din nou și din nou încetinesc metabolismul.
Mitul numărul 7 – creierul iubește carbohidrații și glucoza.
De fapt, creierul preferă cetonele. Dacă hrăniți creierul cu carbohidrați și glucoză, acesta va fi plin de boli neuronale, adică demență și Alzheimer.
Cetonele trec prin regiunile cerebrale și hrănesc neuronii direct. De aceea, creierul unei persoane începe să funcționeze mult mai bine cu o dietă ketogenă. Se îmbunătățește starea de spirit, funcțiile cognitive, memoria, concentrarea.
Dacă o persoană are Alzheimer, cea mai bună dietă pentru ea este dieta ketogenă. Dacă creierul are de ales între glucoză și cetone, creierul alege întotdeauna cetone și abia apoi glucoză.
Mitul numărul 8 – Mănâncă ulei vegetal în loc de grăsimi saturate.
Acest sfat pe internet a provocat multe boli de inimă, mai multe probleme oculare, mai mult diabet și mai multe probleme de inflamație. Uleiurile vegetale bogate în acizi grași omega-6 pot provoca degenerescenta maculară, adică probleme de vedere. Au un puternic efect inflamator.
Ulei vegetal – sună ca ceva foarte sănătos, dar acest ulei nu se obține din verdeață, ci din cereale și semințe. Acestea cereale sunt de obicei modificat genetic cum ar fi porumbul, soia, uleiul de rapiță, uleiul de bumbac. Toate aceste culturi sunt puternic pulverizate cu glifosat (pesticide).
Dacă vrei să faci artrită, consumă o mulțime de acizi grași omega-6. Este mai bine să mănânci mai multe grăsimi saturate și mai puțini carbohidrați.
Mitul numărul 9 – Carbohidrații din cerealele integrale sunt sănătoși.
Acesta blochează absorbția unui număr de minerale și oligoelemente, cum ar fi zincul. Cei care mănâncă prea multe cereale vor avea o deficiență de zinc, iar cerealele rafinate provoacă o creștere a insulinei.
Cerealele conțin gluten, care distruge intestinele, provocând diverse inflamații.
Mitul numărul 10 – Suplimentele și vitaminele nu sunt necesare.
Unii nutriționiști scriu că nu ai nevoie de vitamine dacă dieta ta este bine echilibrată. Ce consideră oamenii o dietă bine echilibrată? Puțini oameni mănâncă suficiente legume pentru a obține cantitatea potrivită de potasiu. Foarte puțini oameni se apropie de cantitatea suficientă de potasiu și magneziu obținută din alimentație.
Vitamina D nu poate fi obținută din alimente, și de la soare obținem prea puțină. Toate alimentele de astăzi au un conținut scăzut de nutrienți, mai ales în comparație cu alimentele de acum 20 de ani. Este aproape imposibil să obții vitamine și minerale din alimente decât dacă începi să-ți crești propria hrană și știi cum să cultivi solul.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.