10 lucruri pe care le facem și care ne consumă energia vitală

10 lucruri pe care le facem și care ne consumă energia vitală

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 April 2024 in Spiritualitate

Dacă simți că îți lipsește energia, în ciuda unui mod de viață care pare corect, dar seara nu mai ai forțe nici pentru familie, nici pentru tine, atunci acest articol este pentru tine, pentru că acest fenomen are motivele sale.

Fii atent la tine însuți câteva zile, ține cont cum îți petreci timpul, ce te bucură, ce te aduce într-o stare de deznădejde, apoi compară ceea ce faci cu lista de mai jos:

1. Bârfele, plângerile, condamnarea. Dacă bârfești, condamni pe cineva sau ești antrenat în astfel de conversații, îți pierzi energia vitală. După astfel de discuții, o persoană se simte obosită, epuizată. Gândește-te, de ce ai nevoie de astfel de interacțiuni, te fac ele un om mai fericit?

Înlocuiește comunicarea toxică cu una constructivă, schimbă subiectul discuției, nu susține astfel de conversații. Vei descoperi câtă energie se eliberează, pe care o poți folosi pentru dezvoltarea ta. În loc să te plângi, gândește-te cum poți rezolva problema, deoarece concentrându-te pe problemă, doar mărești amploarea ei.

2. Implicarea în situațiile altora, evenimente negative. Incapacitatea de a-ți proteja spațiul personal, de a menține o stare interioară favorabilă, afectează starea ta emoțională și are un impact negativ asupra resursei tale energetice. Societatea te încurajează să arăți compasiune celor aflați la nevoie, celor care sunt în dificultate. E normal, dar nu am fost învățați cum să facem asta corect.

De ceva timp se crede că, a te arunca cu totul în problema altuia și a suferi împreună cu el este exact ceea ce înseamnă compasiune și participare. Însă dacă toți din jur încep să sufere, oare celui în suferință îi va fi mai ușor? Este mult mai important să menții un echilibru interior, armonie și să oferi ajutor dintr-o stare de plenitudine. Așa vei aduce mai multe beneficii persoanei căreia vrei să-i ajuți.

Există o categorie de oameni care sunt foarte sensibili la tot, aceștia sunt empatii. Dacă te numeri printre ei, trebuie să înveți conștient să-ți protejezi spațiul interior. Nu te lăsa complet absorbit de suferința altuia, învață să te oprești la timp.

3. Concentrarea continuă pe probleme. Revii la aceeași situație de nenumărate ori, retrăind mental cine ce a spus, ce ai răspuns tu, ce ai fi putut să răspunzi, și de ce nu ai răspuns așa și ce va urma acum. Această masticație mentală te trage în jos și te lasă fără forțe.

Oamenii presupun greșit că, gândindu-se la o problemă, pot găsi o soluție. De fapt, aceste gânduri te bagă și mai mult în problemă, îți măresc suferința și, prin urmare, îți iau energia. În loc de asta, concentrează-te pe soluții și amintește-ți că dacă o problemă poate fi rezolvată, atunci ea nu mai este o problemă.

4. Amânarea. Orice amânare consumă multă energie. De exemplu, trebuie să faci ceva important, dar nu ai chef, amâni. În final, pierzi timpul pe acțiuni secundare, iar lucrul important rămâne nerealizat. Ești fără forțe și din nou simți insatisfacție că nu ai făcut ce trebuia.

Amintește-ți ce îți provoacă dorința de amânare, ce acțiuni. De ce ele nu aduc rezultat? Amânarea este un conflict interior, o parte din tine rezistă la decizia ta, încearcă să înțelegi de ce.

5. Stai prea mult pe gânduri. Un proces de gândire îndelungat consumă o mulțime de energie. Dacă acest proces este necontrolat, nu e de mirare că te poți simți obosit. Deși nu ai o încărcătură fizică mare, obosești doar de la nesfârșita vorbărie a minții. Așadar, ține-ți gândurile sub control.

Nu poți controla ce gânduri îți vin în minte, dar este în puterea ta să alegi ce gânduri să păstrezi. Păstrează în minte doar acele gânduri care te fac mai fericit, mai productiv, care te ajută să evoluezi, te entuziasmează.

6. Represiunea prelungită a emoțiilor negative. Toată lumea știe că nu e bine să își descarce emoțiile negative asupra altora, așa că mulți își reprimă emoțiile. Pe dinafară, problema pare rezolvată, persoana arată calmă și, mai ales, decentă. Învață să eliberezi ecologic emoțiile – atât pozitive, cât și negative. Înțelege că ai dreptul la ele.

7. Petreci timp în mulțime, mai ales una negativ orientată. Majoritatea oamenilor pot simți starea altui om, mai ales când celălalt nu este bine dispus. Când sunt mulți astfel de oameni (la un miting, meci de fotbal), acest haos energetic te poate doborî, dacă nu ești pregătit și nu deții tehnici de protecție energetică.

8. Comunicarea cu oameni morocănoși, victime, manipulatori. Există oameni alături de care te simți confortabil, și există și cei cu care, după ce comunici, te simți epuizat. Tu, ca adult, alegi cu cine să comunici și despre ce. Dacă în cercul tău sunt astfel de oameni, probabil ar trebui să reduci la minimum comunicarea cu ei, și dacă asta nu e posibil, învață să controlezi conversația și să o direcționezi ușor către un teren neutru.

9. Supărările, pretențiile, așteptările nejustificate. Când cineva este supărat, o mare parte din conștiința sa este ocupată de această supărare, dezamăgire, indignare. Retrăind această situație iar și iar, o persoană nu poate să se concentreze pe sarcinile de zi cu zi, performanța și nivelul de energie i se reduc.

Dacă îți pasă să îți păstrezi energia, vei găsi în tine forța să ierți pe cei care te-au supărat, să renunți la pretențiile față de alte persoane, analizându-te pe tine.

10. Relațiile neterminate. Relațiile din trecut neterminate îți consumă energia din prezent, concentrând-ți atenția ta pe trecut și nu pe obiective. Găsește în tine forța să lași trecutul în trecut, privește adevărul în ochi, elimină iluziile și toate așteptările despre cum ar trebui să fie, pentru că nimeni nu știe cum ar trebui să fie.

Dacă după toate acestea vei continua să crezi că există speranță pentru o împăcare, fă primul pas și clarifică relația cu cealaltă persoană. Indiferent de cum se va termina conversația, te va ajuta să pui punct sau să începi o nouă etapă în relații, dar oricum, vei înceta să trăiești în trecut sau în speranțele viitorului. În acest caz, îți vei recupera o mare parte din energie și o vei direcționa către obiectivele merituoase.

Care dintre cele 10 lucruri crezi că îți consumă energia cel mai mult?



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!