În viață, nu totul este întotdeauna fără probleme. Adesea, nu găsim motive obiective pentru aceste necazuri. Ceva nu merge bine la locul de muncă, apar dificultăți în viața personală, ne certăm cu cel mai bun prieten și apar neînțelegere între noi. Mulți cred că este ceva mistic la mijloc, că planetele nu s-au aliniat corect sau alte fenomene dificil de explicat.
Dar oricât de multă sare aruncăm peste umăr, ocolim pisicile negre sau comandăm predicții astrologice, problemele nu se vor rezolva dacă nu privim în interiorul nostru și nu înțelegem că acțiunile noastre pot fi explicate rațional.
Însă, înainte de a rezolva problema, trebuie să o identificăm. Adesea, facem greșeli pe care creierul nostru refuză să le recunoască. Aceste distorsionări cognitive sunt comune pentru mulți dintre noi. Nu trebuie să ne temem sau să le negăm, ci pur și simplu să le recunoaștem și să le corectăm. Să aflăm ce erori sunt și dacă le avem. Scrieți răspunsurile voastre în comentarii dacă ați descoperit vreo eroare.
10 erori cognitive
1. Gândirea alb-negru. Adesea, ne aruncăm în extreme. Oamenilor nu le place să se complice și le este mai ușor să vadă totul într-o singură culoare, fără a explora nuanțele și alternativele. Din cauza deciziilor luate în grabă, ajungem la concluzii greșite. Această percepție asupra vieții o sărăcește foarte mult.
2. “Catastrofizarea”. “Totul este rău, toți vom muri”. Există mereu pesimiști care văd realitatea într-o lumină negativă. Uneori ar trebui să vedem curcubeul, nu doar când plouă, pentru ca viața să capete noi culori.
3. “Am avut noroc”. “Am obținut acest loc de muncă pentru că așa au fost împrejurările. În timp ce munca mea intensă, eforturile depuse și diligenta… au fost ignorate“. Devalorizarea propriei munci este o groapă săpată chiar de voi înșivă. Voi vă împingeți acolo și apoi vă mirați de ce destinul nu vă este favorabil.
4. Lipirea etichetelor. “Sunt un eșec”, “Sunt sărac”. Orice etichetă pe care ni-o punem va rămâne lipită de noi și ne va îndepărta din ce în ce mai mult de visul nostru îndrăgit. Nu vă considerați că sunteți un eșec. Amintiți-vă că sunteți cei mai buni în ceea ce faceți.
5. Am greșit o dată, deci voi greși mereu. Viața este plină de greșeli. Dacă nu greșiți, stați pe loc. Există mii de exemple de oameni mari care au greșit, dar nu s-au oprit și au atins succesul.
6. A fi clarvăzător. Fără glumă, mulți cred că pot intra în mintea altora și citi gândurile lor. Acest tip de gândire rigidă ne plasează într-o poziție ridicolă. Adesea, ne imaginăm gândurile altora și credem că ei gândesc exact ca noi. Poate ar trebui să lăsăm acest „privilegiu” pentru ceilalți și să le permitem să-și exprime gândurile?
7. Atracția ghinionului. Aceasta este o altă distorsionare care ne împiedică să trăim și să acționăm așa cum ne dorim. Ni se pare că suntem cauza tuturor ghinioanelor, de la o ploaie neașteptată la o vânzătoare rea. Cu siguranță ar trebui să ne distanțăm de astfel de gânduri și să ne amintim că gândurile și emoțiile altor persoane nu sunt în mod cert responsabilitatea noastră. Dacă cineva este supărat sau dezamăgit, cu siguranță nu este din cauza noastră. Poate fi doar o zi proastă pentru acea persoană sau poate este cineva cu gândire alb-negru.
8. Datornicul. Dacă sunteți mereu o persoană datornică, este timpul să iertați pe toată lumea și să lăsați acele datorii pe care vi le atribuiți. Fie că sunt datorii emoționale sau sarcini pe care credeți că trebuie să le îndepliniți. Dacă nu ați îndeplinit așteptările cuiva, lăsați-le în seama acelor persoane pentru care sunt mai importante. Nu datorați nimic nimănui.
9. Gândirea tunel. Uneori ne gândim într-o direcție și cu cât mergem mai departe, cu atât mai rău devine. Uneori este dificil să ne privim din exterior, dar este necesar să fim uneori proprii noștri critici. Această perspectivă de la distanță vă va proteja de multe greșeli și vă va permite să vedeți situația din diferite perspective.
10. Judecata de valoare. Oamenii nu doar etichetează, ci și evaluează. De ce fac asta? Pentru că este mai ușor și mai clar. Însă puțini dintre noi gândesc la ce se ascunde în spatele acestei simplități. Doar voi înșivă vă puteți judeca sau evalua.
Ce distorsionări ați descoperit la voi?