10 curiozități surprinzătoare despre corpul nostru

10 curiozități surprinzătoare despre corpul nostru

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 October 2021 in CuriozitățiSanatate

Corpul uman este cel mai uimitor organism din univers. Timp de multe secole, oamenii de știință vor descoperi lucruri din ce în ce mai interesante despre el iar astăzi vă propun să vă aduc la cunoștință câteva dintre cele care sunt deja știute și dovedite de cercetători.

Iată care sunt cele mai interesante curiozități despre corpul uman:

1. Nu doar starea de spirit a unei persoane, ci întreaga gamă de stări ale psihicului, inclusiv dragostea, ura, curiozitatea, depresia, încântarea, tristețea, distracția etc. depinde în întregime de activitatea unei mici părți a creierului, a cărei greutate nu depășește 1 g. Denumirea acestei părți este hipofiza (glanda pituitară).

2. Stresul cronic duce la o micșorare treptată a creierului uman. În perioadele cu stres prelungit, acest proces este ireversibil.

3. Dacă o persoană își scoate amigdalele, va înceta complet să mai experimenteze sentimentele de frică.

4. Celulele corpului pot mânca propriile reziduuri din organism, protejându-se astfel de îmbătrânire și de dezvoltarea bolilor maligne. Acest proces se numește autofagie și este activat prin post pe termen scurt.

5. Stomacul este capabil să digere fierul. Acidul clorhidric, care face parte din sucul gastric, este atât de coroziv încât este capabil să dizolve bucăți microscopice de fier. Prin urmare, celulele mucoasei sunt obligate să se reînnoiască la fiecare câteva zile.

6. Ficatul – nu doar că detoxifică și produce bilă. În plus față de aceste două activități principale, potrivit oamenilor de știință, îndeplinește aproximativ 500 de sarcini diferite în funcționarea corpului nostru.

7. Oamenii cu ochi albaștri au un prag de rezistență la durere mai mare decât restul.

8. Suprafața pulmonară totală (straturile plămânilor) este comparabilă cu dimensiunea unui teren de tenis. Însă acest lucru nu este surprinzător. Pentru a satura sângele cu oxigen, este necesară o zonă mare de contact între sânge și aer. În alveolele plămânilor are loc acest contact, delimitat de cea mai subțire membrană, prin care se face schimbul dintre oxigen și dioxidul de carbon.

9. Corneea ochiului nu primește oxigen din sânge, ca toate celelalte organe. Respiră singură, prin contact cu aerul exterior.

10. Modelele papilare de pe degete (amprentele), apar la vârsta de 3 luni. Până în acest moment, buricele degetelor sunt absolut netede.

Știai aceste lucruri despre corpul tău? Care dintre ele ți se pare cea mai interesantă? Lasă un comentariu!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!