“De la cârma minții atârnă totul. Dacă nu ai ordine în minte nu poți avea ordine în viață.” [Arsenie Boca]
Da, creierul nostru este uimitor. Ne poate ajuta sa ajungem acolo unde ne dorim, indiferent de cat de mare este muntele pe care il escaladam, poate face ca cele mai pretuite visuri ale noastre sa devina realitate si sa ne atingem cele mai complicate obiective.
Cu toate acestea, daca vrem totul, ar trebui sa intelegem mai intai principiile de baza ale creierului nostru, ne sfatuieste BrightSide.
1. Pentru creierul nostru nu exista nicio diferenta intre imaginatie si realitate – Creierul nostru reactioneaza la fiecare gand pe care il avem si nu poate face deosebirea dintre realitate si fantezie. Acesta este motivul pentru care oamenii care privesc lumea cu entuziasm si optimism sunt mult mai fericiti si pentru care corpul nostru accepta acest placebo precum un produs farmaceutic real.
2. Munca psihica nu oboseste creierul – Sentimentul de oboseala a creierului apare din cauza emotiior noastre. Compozitia sangelui care circula prin creier in timpul activitatii acestuia ramane neschimbata. Cu toate acestea, de exemplu, sangele din venele unui om care a lucrat intreaga zi se schimba in mod considerabil de-a lungul zilei.
3. De cele mai multe ori creierul actioneaza automat – Mai mult de jumatate din gandurile de azi sunt gandurile de ieri. Acesta este motivul pentru care este atat de dificil pentru pesimisti sa isi schimbe perceptia pe care o au asupra lumii. Ei trebuie practic sa isi curete creierul si sa il controleze astfel incat sa reactioneze mai des la lucrurile pozitive.
4. Vedem ce gandim – Orice ganduri se transforma in experiente de viata. De exemplu, daca visezi la o excursie in Paris in scurt timp vei putea vedea afise, reclame, poze si alte lucruri cu acest oras pretutindeni. Daca vrei sa schimbi lumea din jurul tau, schimba-ti si gandurile.
5. Creierul nostru are nevoie de antrenament (asa cum au si muschii) – Creierul este un muschi, are nevoie de antrenament, de formare, de invatare, de exercitii, de o alimentatie sanatoasa, de un somn linistit, de calatorii in alte locuri, de activitati noi, de dans.
6. Creierul nu se odihneste niciodata – Chiar si atunci cand dormim, creierul continua sa lucreze din greu. De fapt, activitatea lui in timpul somnului este mai mare decat in timpul zilei.
7. Creierul are nevoie de relaxare. Aceasta este importanta pentru sanatatea noastra – Pentru a nu ne ineca in mii de ganduri negative, trebuie sa invatam sa ne relaxam si sa oferim sistemului nostru imunitar posibilitatea de a lua o pauza.
8. Este bine sa uitam; in acest fel pastram sistemul nervos flexibil – Pentru a “salva” amintirile noi, creierul nostru are nevoie sa scape de cele vechi. Ar fi frumos daca am putea sa decidem ce sa ne amintim si ce sa uitam. Pentru a face asta, trebuie sa folosim informatiile pe care vrem sa le pastram cat mai des.
9. Creierul nu simte durere – Creierul nostru reactioneaza la durere, insa nu o simte pentru ca nu are receptorii necesari. Acest fapt nu se aplica vaselor de sange, nervilor si tesuturilor care inconjoara creierul.
10. Ne putem schimba mintea – Orice fel de activitate determina creierul sa genereze noi conexiuni neuronale. Daca ne gandim ca nu suntem capabili sa obtinem o promovare, aceasta idee se va forma in constiinta noastra de-a lungul timpului si ne va impiedica sa reusim. Insa, daca folosim expresia “Voi reusi”, creierul ne va oferi acele oportunitati pentru a ne realiza obiectivul.
Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!