10 citate înțelepte ale lui Warren Buffett despre succes și bani

10 citate înțelepte ale lui Warren Buffett despre succes și bani

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 November 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Warren Buffett este unul dintre cei mai cunoscuți și de succes investitori din lume. Astăzi, averea lui Buffett depășește 115 miliarde de dolari și el se află pe locul cinci în lista Forbes. Buffett este cunoscut atât ca un investitor talentat, cât și ca un om înțelept care oferă sfaturi excelente.

Iată 10 citate ale lui Warren Buffett despre viață, succes și bani.

1. “Este nevoie de 20 de ani pentru a-ți construi reputația și doar cinci minute pentru a o distruge. Dacă vei ține cont de asta, te vei comporta diferit.”

În citatele lui Warren Buffett, se regăsesc deseori cuvinte despre reputație, onestitate și încredere. El subliniază importanța tratării cu demnitate a oamenilor, furnizării de servicii de calitate și stabilirii prețurilor corecte.

În cariera sa, Buffett nu a fost niciodată nepoliticos sau impulsiv și a demonstrat că reputația pe termen lung este mai importantă decât supremația temporară asupra altora.

2. “Dacă te numeri printre cei 1% din oamenii fericiți, trebuie să te gândești la ceilalți 99% din omenire.”

Din 2006, Warren Buffett donează banii din acțiunile sale de la Berkshire Hathaway (o companie americană, la care Buffett este președintele consiliului de administrație) pentru caritate.

El și-a promis să doneze 99% din avere, fie în timpul vieții sale, fie după moarte. Cu toate acestea, Buffett remarcă faptul că, în comparație cu alții, el donează prea puțin.

3. “În lumea afacerilor, cei mai de succes sunt cei care fac ceea ce iubesc.”

Buffett afirmă adesea că pasiunea pentru muncă este ceea ce distinge oamenii de succes de ceilalți. Cu toate acestea, el subliniază că nu este important doar să-ți placă munca, ci și să dezvolți relații bune cu oamenii.

La o prelegere ținută în fața studenților Universității din Georgia, Buffett a spus: “Dacă veți trăi până la vârsta mea și nimeni nu vă va aprecia, viața voastră va fi un dezastru, indiferent cât de mare este contul vostru bancar.”

4. “Niciodată să nu investești într-o afacere pe care nu o înțelegi.”

Buffett investește bani încă din copilărie. La un moment dat, în cadrul unei adunări Berkshire Hathaway, el a spus: “Uitați de cuvântul ‘acțiuni’.” Celebrul investitor acordă întotdeauna atenție companiei și potențialului său.

Buffett așteaptă să găsească o companie bună la un preț potrivit și abia apoi investește în ea. De aceea el nu a investit mult timp în companiile tehnologice, pentru că nu le înțelegea.

5. “O persoană stă la umbră astăzi pentru că a plantat un copac mai demult.”

Conform Forbes, averea lui Warren Buffett este de 115 miliarde de dolari. Acest lucru este rezultatul preocupării sale pentru situația financiară încă de la o vârstă fragedă.

Din biografia lui Buffett reiese că el creează planuri pe termen lung și gândește pașii cu anticipație. De exemplu, pentru a deveni acționar majoritar al Berkshire Hathaway, Buffett a cumpărat acțiuni ale companiei timp de doi ani.

6. “Indiferent de cât talent ai și cât efort depui, mai este nevoie de timp.”

În mare parte, Buffett investește pe termen lung. El preferă companiile stabile cu rezultate previzibile și nu investește pentru profit pe termen scurt. Acest principiu se aplică și reputației lui Buffett, pe care a construit-o de-a lungul anilor.

7. “Niciodată să nu încetezi să cauți o muncă care îți place. Încearcă să găsești o muncă pe care ai face-o chiar și dacă ai fi foarte bogat.”

Buffett și-a început cariera de investitor la vârsta de 11 ani, când și-a cumpărat câte trei acțiuni din compania Cities Service Preferred pentru el și sora sa. La 15 ani, a lucrat ca livrator de ziare pentru The Washington Post, dar s-a întors apoi la investiții. Se pare că Warren și-a ales pasiunea destul de devreme.

8. “Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci dacă te afli într-o groapă este să încetezi să sapi.”

Acest citat poate fi interpretat ca un sfat financiar și unul de viață. În ceea ce privește finanțele, Warren Buffett a avut investiții nereușite.

De exemplu, în 1975, el a investit în compania Waumbec Textile Company, care a dat faliment și a trebuit să fie vândută. Buffett recunoaște că a fost o investiție proastă, dar, așa cum vedem, el a știut să “înceteze să sape” și să închidă compania.

9. “Apropie-te de cei mai buni decât tine.”

Acest sfat a fost dat unui adolescent de 14 ani la adunarea anuală Berkshire Hathaway. Warren Buffett însuși a fost prieten cu Charlie Munger, un avocat, investitor și economist cunoscut, și cu Bill Gates, un antreprenor de succes.

De asemenea, Buffett a învățat de la Benjamin Graham, un investitor și economist profesionist, cunoscut ca fondator al abordării bazate pe valoare în investiții.

10. “Nu poți încheia un contract bun cu o persoană rea.”

Cel mai celebru investitor din lume a încercat întotdeauna să se înconjoare de parteneri de încredere. De exemplu, el a colaborat cu prietenul său apropiat, Charlie Munger, timp de peste 40 de ani. Charlie a fost vicepreședinte la Berkshire Hathaway și mâna dreaptă a lui Warren Buffett.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!