Așa cum spunea și Hippocrate, ‘Lasă ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul să-ți fie hrană’. Hippocrate obișnuia să utilizeze usturoiul pentru a-și trata pacienții. Aceste proprietăți terapeutice ale usturoiului sunt recunoscute și în prezent.
Iată 10 beneficii ale usturoiului pentru sănătate, demonstrate științific.
1. Usturoiul conține alicina, un component cu multe proprietăți medicinale. Usturoiul face parte din familia Allium (ceapa)
Usturoiul este înrudit cu ceapa, șalota și prazul și crește în aproape toate regiunile lumii. Este utilizat în bucătăria internațională datorită gustului și mirosului său distinctiv. În trecut, usturoiul era apreciat mai ales pentru proprietățile sale medicinale.
În arhivele culturilor egiptene, babiloniene, grecești, romane și chineze s-au găsit menționări ale caracteristicilor medicinale ale usturoiului. Cercetările recente arată că majoritatea beneficiilor usturoiului se datorează unui compus de sulf numit alicină, care se formează atunci când cățeii de usturoi sunt tăiați, zdrobiți sau mestecați. Alicina este responsabilă pentru mirosul puternic al usturoiului.
După ce este absorbită în corp prin sistemul digestiv, alicina se răspândește în întregul corp, unde își exercită proprietățile sale terapeutice uimitoare.
2. Usturoiul are un conținut scăzut de calorii și o cantitate mare de nutrienți.
Cantitatea de nutrienți din usturoi este uimitoare. Doar 28 de grame de usturoi oferă următoarele nutrienți:
- Mangan: 23% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Vitamina B6: 17% din DZR
- Vitamina C: 15% din DZR
- Seleniu: 6% din DZR
- Fibre: 1 gram
- Calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1
28 de grame de usturoi conțin doar 42 de calorii, 1,8 grame de proteine și 9 grame de carbohidrați.
3. Usturoiul luptă împotriva bolilor și răcelilor.
Usturoiul are efecte pozitive asupra sistemului imunitar. Potrivit unor studii, consumul de usturoi reduce riscul de răceală cu 63%. Fie că îl consumați crud, fie că optați pentru suplimente de usturoi, acesta este un aliat important împotriva răcelilor și gripei.
4. Usturoiul conține substanțe active care reglează tensiunea arterială
Bolile cardiovasculare sunt printre cele mai comune cauze ale deceselor în întreaga lume. Usturoiul este recunoscut pentru proprietățile sale de scădere a tensiunii arteriale. Studiile arată că o doză de 600-1500 mg de usturoi are aceeași eficacitate ca Atenololul. Într-adevăr, este nevoie de o cantitate mare de usturoi pentru a obține rezultatele dorite, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cardiovasculare.
5. Usturoiul reglează nivelul de colesterol și reduce astfel riscul bolilor de inimă
Suplimentele cu usturoi scad nivelul colesterolului rău cu 10-15%. Este important de știut că usturoiul nu numai că reduce nivelul colesterolului rău, dar lasă neatins nivelul colesterolului bun. Cu toate acestea, usturoiul nu reduce nivelul de trigliceride, care sunt de asemenea responsabile pentru afecțiunile inimii.
6. Usturoiul previne Alzheimer-ul si demența datorită antioxidanților conținuți
Radicalii liberi pot afecta grav sănătatea noastră. Usturoiul conține antioxidanți care întăresc mecanismele de apărare ale organismului nostru. Studiile au arătat că suplimentele cu usturoi pot crește enzimele antioxidante și pot reduce stresul oxidativ la pacienții care se luptă cu hipertensiunea. Capacitatea usturoiului de a reduce nivelul colesterolului rău și tensiunea arterială, împreună cu potențialul său antioxidant, ajută la prevenirea bolii Alzheimer, demenței și altor afecțiuni ale creierului.
7. Usturoiul crește durata de viata a ficatului
Usturoiul contribuie la prelungirea duratei de viata a ficatului nostru, datorită capacității sale de a combate infecțiile și de a întări sistemul nostru imunitar. Prin urmare, consumul regulat de usturoi ne poate ajuta să menținem un ficat sănătos și, în general, să avem o viață mai sănătoasă și mai îndelungată.
8. Usturoiul are un efect pozitiv asupra performanței atletice.
În culturile antice, usturoiul era utilizat pentru a reduce oboseala și pentru a oferi mai multă energie muncitorilor. Atleții olimpici din Grecia Antică consumau de asemenea usturoi. Studiile moderne au demonstrat că usturoiul poate regla bătăile inimii și poate îmbunătăți rezistența atleților în timpul antrenamentelor.
9. Consumul regulat de usturoi poate ajuta la eliminarea metalelor grele din corp.
Alicina, un compus prezent în usturoi, are proprietăți chelatoare, ceea ce înseamnă că poate lega și elimina metalele grele din corp. În plus, studiile arată că trei doze de usturoi pe zi sunt mai puternice decât D-penicilina în reducerea toxicității metalice din corp. Prin urmare, usturoiul poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, tensiunii arteriale ridicate și eliminarea metalelor grele din corp.
10. Usturoiul întărește oasele
Potrivit unor studii, usturoiul poate contribui la creșterea densității osoase și la reducerea riscului de osteoporoza. De asemenea, se crede că usturoiul poate stimula producția de hormoni estrogeni, ceea ce poate fi benefic mai ales pentru femei, care sunt mai predispuse la pierderea masei osoase.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.