10 beneficii dovedite ale strugurilor pentru sănătate

10 beneficii dovedite ale strugurilor pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 November 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Strugurii au fost cultivați de mii de ani și au fost venerați de mai multe civilizații antice pentru utilizarea lor în vinificație. Există multe tipuri de struguri, inclusiv verde, roșu, negru, galben și roz. Strugurii sunt cultivați în zone cu climă temperată din întreaga lume, inclusiv în sudul Europei, Africa, Australia și America de Nord și de Sud.

Strugurii aduc mari beneficii pentru sănătate datorită conținutului ridicat de nutrienți și antioxidanți.

Iată cele mai bune 10 beneficii pentru sănătate ale consumului de struguri.

1. Strugurii sunt bogați în nutrienți, în special vitaminele C și K.

Un pahar (151 grame) de struguri roșii sau verzi conține următorii nutrienți:

  • Calorii: 104
  • Carbohidrați: 27,3 grame
  • Proteine: 1,1 grame
  • Grăsimi: 0,2 grame
  • Fibre: 1,4 grame
  • Vitamina C: 27% din doza zilnică recomandată (RDI)
  • Vitamina K.: 28% din doza zilnică recomandată
  • Tiamina: 7% din doza zilnica recomandata
  • Riboflavină: 6% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina B6: 6% din doza zilnică recomandată
  • Potasiu: 8% din doza zilnică recomandată
  • Cupru: 10% din doza zilnică recomandată
  • Mangan: 5% din doza zilnică recomandată

Un pahar (151 de grame) de struguri asigură mai mult de un sfert din doza zilnică recomandată de vitamina K, o vitamină liposolubilă necesară pentru coagularea sângelui și oase sănătoase.

De asemenea, sunt o sursă bună de vitamina C, un nutrient important și un antioxidant puternic necesar pentru sănătatea țesutului conjunctiv.

Rezumat: Strugurii conțin multe vitamine și minerale importante, inclusiv mai mult de un sfert din doza zilnică recomandată de vitamine C și K.

2. Conținutul ridicat de struguri în antioxidanți poate preveni bolile cronice

Antioxidanții ajută la repararea daunelor aduse celulelor cauzate de radicalii liberi, acele molecule dăunătoare care provoacă stres oxidativ. Stresul oxidativ este asociat cu o serie de boli cronice, inclusiv diabet, ca n cer și boli de inimă.

Strugurii sunt bogați în mulți compuși antioxidanti puternici. De fapt, în acest fruct au fost găsiți peste 1.600 de compuși vegetali benefici.

Cea mai mare concentrație de antioxidanți se găsește în ciajă și semințe. Din acest motiv, majoritatea studiilor asupra strugurilor au fost efectuate folosind extracte de semințe sau coajă.

Strugurii roșii conțin mai mulți antioxidanți datorită antocianilor, care îi conferă culoare. Antioxidanții din struguri rămân prezenți chiar și după fermentare, așa că vinul roșu conține și mulți dintre acești compuși.

Unul dintre antioxidanții din acest fruct este resveratrolul, care este clasificat ca polifenol.

Numeroase studii au arătat că resveratrolul protejează împotriva bolilor de inimă, scade glicemia și protejează împotriva ca n cerului.

Strugurii mai conțin vitamina C, beta-caroten, quercetină, luteină, licopen și acid elagic, care sunt și antioxidanți puternici.

Rezumat: Strugurii sunt bogați în antioxidanți, compuși vegetali benefici care pot proteja împotriva bolilor cronice precum diabetul, ca n cerul și bolile de inimă.

3. Strugurii pot preveni bolile cronice prin reducerea inflamației

Inflamația cronică joacă un rol cheie în dezvoltarea bolilor cronice precum ca n cerul, bolile de inimă, diabetul, artrita și bolile autoimune. Resveratrolul este asociat cu proprietăți antiinflamatorii puternice.

Într-un studiu efectuat pe 24 de bărbați cu sindrom metabolic de boală cardiacă, extractul de pulbere de struguri, echivalent cu aproximativ 1,5 căni (252 grame) de struguri proaspeți, a crescut cantitatea de compuși antiinflamatori din sânge.

În mod similar, un alt studiu pe 75 de persoane cu boli de inimă a constatat că administrarea de extract de pulbere de sâmburi de struguri a crescut nivelul de compuși antiinflamatori în comparație cu grupul de control.

Rezumat: Strugurii conțin compuși care pot avea efecte antiinflamatorii care pot proteja împotriva unor boli cardiace și intestinale.

4. Strugurii sunt buni pentru sănătatea inimii

Există mai multe motive pentru care strugurii sunt buni pentru inima ta.

a. Strugurii pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Un pahar (151 grame) de struguri conține 288 mg de potasiu, ceea ce reprezintă 6% din doza zilnică recomandată.

Acest mineral este necesar pentru a menține un nivel sănătos al tensiunii arteriale. Aportul scăzut de potasiu este asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

b. Strugurii pot ajuta la scăderea colesterolului

Compușii găsiți în struguri pot ajuta la protejarea împotriva colesterolului ridicat prin reducerea absorbției colesterolului.

Rezumat: Compușii din struguri și vinul roșu pot proteja împotriva bolilor de inimă. Strugurii pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

5. Strugurii pot scădea zahărul din sânge și pot proteja împotriva diabetului

Strugurii conțin 23 de grame de zahăr pe cană (151 de grame), ceea ce vă poate face să vă întrebați dacă sunt o alegere bună pentru persoanele cu diabet.

Au un indice glicemic (IG) scăzut de 53, indicator care arată cât de repede alimentele cresc glicemia.

În plus, compușii conținuți de struguri pot scădea nivelul zahărului din sânge. Într-un studiu de 16 săptămâni, printre 38 de bărbați care au consumat 20 de grame de extract de struguri pe zi, a apărut o scădere a zahărului din sânge în comparație cu grupul de control.

În plus, s-a demonstrat că resveratrolul crește sensibilitatea la insulină, ceea ce poate îmbunătăți capacitatea organismului de a folosi glucoza și, prin urmare, poate scădea zahărul din sânge.

Resveratrolul crește, de asemenea, numărul de receptori de glucoză de pe membranele celulare, ceea ce poate avea un efect benefic asupra glicemiei. Controlul glicemiei în timp este un factor important în reducerea riscului de diabet.

Rezumat: Deși strugurii au un conținut ridicat de zahăr, au un indice glicemic scăzut. În plus, compușii din struguri pot proteja împotriva nivelului ridicat de zahăr din sânge.

6. Strugurii ajută la sănătatea ochilor

Substanțele chimice din plante conținute în struguri pot proteja împotriva bolilor oculare comune. Potrivit unui studiu, resveratrolul poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva glaucomului, a cataractei și a bolilor oculare diabetice.

În plus, strugurii conțin antioxidanții luteină și zeaxantina. Mai multe studii au arătat că acești compuși ajută la protejarea ochilor de deteriorarea luminii albastre.

Rezumat: Strugurii conțin mai mulți compuși precum resveratrolul, luteina și zeaxantina, care pot proteja împotriva bolilor oculare obișnuite, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă, cataracta și glaucomul.

7. Consumul de struguri poate îmbunătăți memoria, atenția și starea de spirit

Consumul de struguri vă poate aduce beneficii creierului și vă poate îmbunătăți memoria.

Un studiu asupra tinerilor sănătoși a constatat că consumul a aproximativ 230 ml de suc de struguri a îmbunătățit viteza memoriei și starea de spirit la 20 de minute după consum.

Studiile la șobolani au arătat că resveratrolul îmbunătățește învățarea, memoria și starea de spirit atunci când este consumat timp de 4 săptămâni. În plus, creierul de șobolan a arătat semne de dezvoltare și flux sanguin crescut.

Rezumat: Strugurii conțin compuși care pot îmbunătăți memoria, atenția și starea de spirit și pot proteja împotriva bolii Alzheimer, deși sunt necesare unele studii pe oameni pentru a confirma unele dintre aceste beneficii.

8. Strugurii conțin mulți nutrienți care sunt importanți pentru sănătatea oaselor

Strugurii conțin multe minerale necesare sănătății oaselor, inclusiv calciu, magneziu , potasiu, fosfor, mangan și vitamina K. Deși studiile la șobolani au arătat că resveratrolul îmbunătățește densitatea osoasă, aceste rezultate nu au fost confirmate la om.

Într-un studiu, șobolanii hrăniți cu pulbere de semințe de struguri liofilizată uscată timp de 8 săptămâni au avut o absorbție osoasă și o retenție de calciu mai bună.

Rezumat: Strugurii conțin mulți nutrienți care sunt importanți pentru sănătatea oaselor, inclusiv calciu, magneziu, fosfor și vitamina K. Studiile la șobolani au arătat că strugurii pot avea un efect protector asupra oaselor, dar sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma aceste beneficii.

9. Strugurii pot proteja împotriva unor bacterii, viruși și infecții

S-a demonstrat că numeroși compuși din struguri protejează și luptă împotriva infecțiilor bacteriene și virale. Strugurii sunt o sursă bună de vitamina C, care este binecunoscută pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar.

Studiile au arătat că extractul de coajă de struguri protejează împotriva virusului gripal. În plus, compușii din struguri au oprit răspândirea virusului herpes, a varicelei și a infecțiilor fungice.

Resveratrolul poate proteja, de asemenea, împotriva bolilor transmise prin alimente. S-a demonstrat că, atunci când este adăugat la diverse alimente, previne creșterea bacteriilor dăunătoare.

Rezumat: Strugurii conțin mai mulți compuși care s-au dovedit a fi benefici împotriva unor bacterii, viruși și infecții fugnice.

10. Strugurii pot încetini îmbătrânirea și pot susține longevitatea

Compușii vegetali conținuți în struguri pot influența îmbătrânirea și speranța de viață. S-a demonstrat că resveratrolul prelungește viața diferitelor specii de animale. Acest compus stimulează o familie de proteine ​​numite sirtuine, care sunt asociate cu longevitatea.

Una dintre genele care activează resveratrolul este gena SirT1. Aceasta este aceeași genă activată de dietele sărace în calorii, care în studiile pe animale a fost legată de speranța de viață.

Resveratrolul afectează, de asemenea, câteva alte gene asociate cu îmbătrânirea și longevitatea.

Rezumat: S-a demonstrat că resveratrolul din struguri activează genele asociate cu încetinirea îmbătrânirii și creșterea speranței de viață.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!