Mărarul sau feniculul este o plantă anuală care a fost folosită de secole atât în gătit, cât și ca plantă medicinală. Originar din Marea Mediterană, sudul Rusiei și Scandinavia, mărarul este acum cultivat în toată America, Europa și Asia.
Este posibil să fi experimentat mai întâi gustul plăcut al mărarului la gătit sau la legumele murate. În zilele noastre, semințele și frunzele sunt folosite pentru gătit, dar oamenii redescoperă proprietățile vindecătoare ale plantelor antice. Beneficiile pentru sănătate ale mărarului merită explorate.
Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de mărar:
1. Facilitează eliminarea gazelor intestinale
Dacă aveți de obicei flatulență sau balonare, veți fi fericiți să știți că feniculul este un carminativ, un ingredient care poate dizolva gazul și îl poate menține în mișcare prin intestine. Deci, dacă aveți de-a face cu o cantitate excesivă de gaz, consumul de mărar vă va reduce disconfortul fără medicamente.
2. Previne diareea
Mărarul are două proprietăți care îl fac eficient în prevenirea diareei. Planta favorizează digestia și motilitatea sănătoasă; în același timp conține monoterpene și flavonoide, care inhibă dezvoltarea bacteriilor și provoacă diaree. Consumul de mărar ca parte zilnică a dietei vă va ajuta să vă mențineți regularitatea.
3. Ajută la indigestie
Dacă aveți adesea indigestie, ar fi bine să adăugați mărar la cină. Mărarul favorizează digestia sănătoasă, determinând stomacul să secrete lichide digestive, iar ficatul să producă bilă. Uleiurile esențiale de mărar stimulează intestinele la acțiune peristaltică, ceea ce ajută la ameliorarea constipației.
4. Reduce crampele menstruale
Dacă întâmpinați crampe menstruale în fiecare lună, puteți obține ușurare chiar consumând mărar. S-a demonstrat că mărarul reduce durerile menstruale; studenții de la Universitatea Hon Kaen din Thailanda au încercat diferite remedii pe bază de plante, iar mărarul a arătat un mare potențial pentru ameliorarea acestui simptom uneori insuportabil al menstruației.
5. Te ajută să dormi bine
Dacă aveți insomnie, mărarul vă poate ajuta să adormiți. Flavonoidele și vitaminele B din plante acționează ca relaxante, iar consumul mărarului sau utilizarea acestuia în ceai are un efect calmant.
6. Sughițul se termină
Sughițurile pot fi frustrante și confuze, chiar dacă le avem cu toții din când în când. Știind că mărarul poate opri sughițurile este util. Când gazul pătrunde în esofag, aceste proprietăți fierbinți ale mărarului dizolvă acest gaz și îl fac să se deplaseze prin sistemul digestiv. Consumați mărar în loc de alte remedii populare data viitoare când aveți un sughiț.
7. Ajută la gestionarea diabetului
Diabetul este o boală gravă care apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină pentru a procesa glicemia. Deși nu s-au făcut prea multe cercetări privind mărarul și diabetul, se pare că mărarul poate contribui la creșterea nivelului sănătos de insulină, precum și a lipidelor serice.
8. Reduce durerea provocată de artrită
Oamenii au folosit capacitatea mărarului pentru a trata artrita încă din cele mai vechi timpuri. Planta are proprietăți antiinflamatorii care ajută la reducerea inflamației articulațiilor pentru ameliorarea durerii și rigidității. Tratează guta, artrita reumatoidă și osteoartrita. Consumul zilnic de mărar sau consumul de ceai de mărar va ajuta la aceste simptome.
9. Îți reîmprospătează respirația
Toată lumea iubește respirația proaspătă și mărarul te poate ajuta. Deoarece mărarul are proprietăți antibacteriene și bactericide, mestecarea mărarului sau clătirea gurii cu ceai de mărar vă va ține bacteriile la distanță, menținându-vă respirația proaspătă și gura curată. De asemenea, poate preveni distrugerea gingiilor.
10. Ajută la depresie
Mărarul are un efect terapeutic asupra depresiei, potrivit American Journal of Therapeutics. Acționează atât ca antidepresiv, cât și ca analgezic, stimulând producția de neurotransmițători serotonină și dopamină și alți hormoni. Extractele de mărar se comportă ca niște medicamente pentru depresie fără prescripție medicală, fără efecte secundare.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.