Gătitul reduce riscul de accident vascular cerebral

Gătitul reduce riscul de accident vascular cerebral

Publicat de Tudor Mihalache pe 28 July 2022 in SanatateSfaturi

Roșiile conțin mult licopen, iar nivelul său ridicat în sânge te poate proteja împotriva accidentului vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că dintre cei 259 de bărbați cu cele mai mari niveluri de licopen, doar 11 au avut un accident vascular cerebral (comparativ cu 25 din alți 259 de bărbați cu o rată scăzută).

„Acest studiu prospectiv arată că, concentrațiile mari de licopen seric reduc riscul oricărui accident vascular cerebral, în special accident vascular cerebral ischemic”, au spus cercetătorii.

În urma unui studiu efectuat pe 23.000 de persoane, s-a constatat că rata mortalității cauzate de atac de cord în rândul celor care consumă în mod regulat ardei iute o dată pe săptămână a fost cu 40% mai mică. Iar dacă vorbim despre bolile vaselor creierului, rata a fost cu 50% mai mică. Cercetătorii au analizat alimentația participanților timp de opt ani.

„În mod interesant, legătura dintre reducerea riscului de deces și alimentație nu a fost stabilită”, a spus liderul studiului. „Cu alte cuvinte, cineva poate urma o alimentație sănătoasă, iar altcineva să mănânce ce vrea, efectul protector al ardeiului iute va fi la fel pentru toată lumea”.

Lycia Yacovello, director de epidemiologie și prevenire la Neuromed, spune că beneficiile ardeiului iute s-au reflectat de mult în cultura culinară italiană.

În concluzie, așa cum demonstrează observațiile experților din China și Statele Unite, diferite plante din genul Capsicum, deși sunt folosite în diferite forme în diferite țări, pot avea un efect preventiv asupra sănătății.

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Tudor Mihalache