Crema de protecție solară interferează cu bronzarea și sinteza vitaminei D?

Crema de protecție solară interferează cu bronzarea și sinteza vitaminei D?

Publicat de Tudor Mihalache pe 27 July 2022 in SanatateSfaturi

Specialiștii în domeniu ne spun în mod constant că vara trebuie să folosim cremă de protecție solară indiferent dacă este însorit sau nu, iar pentru față, trebuie să folosim pe tot parcursul anului, pentru a ne proteja tenul de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

Dar cum rămâne cu aportul de vitamina D și cu bronzul frumos? Majoritatea oamenilor preferă să aibă un bronz cât mai intens pe timp de vară, așadar ignoră sfaturile experților cu privire la utilizarea zilnică a cremei solare.

Deci, cum funcționează crema solară?

Razele ultraviolete trimit un semnal pielii pentru a crește transcripția genei tirozinazei, care este responsabilă pentru prima etapă a producției de melanină.

Cremele solare chimice absorb radiațiile ultraviolete și catalizează o reacție chimică care transformă aceste raze în căldură, care este eliberată de piele prin transpirație.

Cremele solare minerale creează o barieră blocând radiațiile ultraviolete să ajungă la piele prin devierea razelor. Cele mai cunoscute ingrediente care ne protejează de daunele UV sunt oxidul de zinc și dioxidul de titan. Experții recomandă să optați pentru creme de protecție solară minerale, dar cheia este să le folosiți în mod regulat.

Crema solară previne bronzarea?

Din punct de vedere tehnic, puteți obține un bronz în timp ce purtați protecție solară, totul depinde de cât de ușor vă bronzați, de ce nivel de protecție utilizați, de ce indice UV este în timpul expunerii la soare și de o mulțime de alți factori.

Un alt aspect este că cei mai mulți dintre noi aplică mult mai puțină cremă cu protecție solară decât este necesar și, de asemenea, nu o reînnoiesc atât de des pentru a menține nivelul SPF indicat pe tub. Prin urmare, soarele ajunge să ne ardă în 90% din cazuri. Așa că este posibil să te bronzezi și să te ardă soarele chiar dacă folosești protecție solară, mai ales dacă te bronzezi ușor.

Mod de aplicare recomandat:

Pentru față + gât este recomandat să aplicați cantitatea de cremă care se poate lua cu vârfurile degetelor arătător și mijlociu.

Pentru corpul unui om de statură medie este recomandată cantitatea de cremă care ar încăpea într-un pahar. Aceasta trebuie aplicată pe toată suprafața corpului, inclusiv la subraț, pe dosul palmelor, pe vârful picioarelor și pe urechi.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache