7 beneficii pentru sănătate ale roșiilor

7 beneficii pentru sănătate ale roșiilor

Publicat de Tudor Mihalache pe 2 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Roșia nu numai că are un gust excelent, dar conține și un număr mare de proprietăți benefice și vindecătoare. Conțin un număr mare de vitamine variate, precum B1, B2, B3, B6, B9, E, dar vitamina E predomină într-o măsură mai mare.

Mulți oameni consumă roșiile doar pentru gustul lor. Sunt foarte populare – chiar și cei care pretind că urăsc legumele le mănâncă. Roșiile sunt unele dintre puținele alimente mai hrănitoare atunci când sunt gătite, însă foarte sănătoase și proaspete.

Roșiile nu au doar un efect benefic asupra organismului, ci și asupra stării noastre de spirit. Conțin substanța organică tiramină, care este transformată în serotonină în organism. Datorită acestui lucru, ei se înveselesc și ajută la tratarea condițiilor stresante.

Citiți mai departe pentru a afla beneficiile uimitoare ale roșiilor pentru sănătate.

Roșiile pot îmbunătăți sănătatea inimii

În ceea ce privește nutrienții din roșii, cel mai valoros este licopenul, un antioxidant natural care conferă acestora culoarea roșie frumoasă. Studiile arată că licopenul influențează sistemul cardiovascular în moduri diferite. Ajută la controlul tensiunii arteriale, previne ateroscleroza și scade nivelul de colesterol rău.

Roșiile pot fi o sursă de vitamine necesare organismului

Roșiile sunt o sursă bună de vitamina C și potasiu, de care majoritatea oamenilor duce lipsa. Un lucru interesant: sucul de roșii are mai mult potasiu decât roșiile proaspete, iar pasta de roșii conține de două ori mai mult potasiu decât sucul. Cu toate acestea, roșiile sunt în general considerate un aliment bogat în potasiu. Spre comparație, roșia de mărime medie conține 292 mg de potasiu, în timp ce banana de mărime medie are 422 mg.

Roșiile pot reduce efectele diabetului

Legumele și fructele sunt întotdeauna bune de pus în farfurie dacă aveți probleme cu diabetul. Cu toate acestea, studiile au arătat că roșiile sunt deosebit de bune în reducerea stresului oxidativ, a inflamației, a aterosclerozei și a leziunilor tisulare cauzate de diabet. O roșie consumată la cină probabil că nu va scădea imediat zahărul din sânge, dar proprietățile sale protectoare pe termen lung nu ar trebui ignorate.

Roșiile vă vor ajuta să rămâneți sănătoși

Ca majoritatea altor alimente, roșiile sunt o sursă bună de fibre – o legumă de mărime medie conține 1,5 g din această substanță benefică organismului. Fibrele ajută la deplasarea alimentelor prin sistemul digestiv, care la rândul său promovează mișcările intestinale regulate. Fibrele vă ajută să vă simțiți satul mai mult timp după masă, ceea ce vă poate ajuta să pierdeți în greutate.

Roșiile vă pot proteja pielea

Studiile au arătat că consumul de roșii poate reduce daunele provocate de razele UV asupra pielii și pot reduce riscul de arsuri solare. Cercetătorii cred că acest lucru se poate datora conținutului ridicat de carotenoizi (dintre care unul este licopenul) din roșii. Desigur, doar pentru că ai mâncat o roșie aseară nu înseamnă că poți ignora crema de protecție solară la plajă. Continuați să utilizați o cremă SPF cu spectru larg de cel puțin 30 atunci când sunteți expuși la soare și luați în considerare protecția suplimentară pe care o conferă roșiile ca pe un bonus.

Roșiile vă pot proteja vederea

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache