Vrei sa duci o viata frumoasa? Nu te mai plange celor din jur. Nici de prezent, nici de trecut, nu el mai spune problemele tale!

Vrei sa duci o viata frumoasa? Nu te mai plange celor din jur. Nici de prezent, nici de trecut, nu el mai spune problemele tale!

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 February 2020 in Dezvoltare Personala

Cu totii o facem, stii tu…ne plangem de oamenii si situatiile din viata noastra. Putem sa numim acest lucru „ventilatie”, intr-un efort de a ne ascunde frustrarile noastre. Dar cand totul se reduce la ele, incepem sa ne plangem si sa improscam cuvinte, la fel ca un ventilator.

La suprafata, plangerea poate parea inofensiva, poate chiar utila, deoarece aceasta aerisire ne poate face sa ne simtim mai bine, dar plangerea poate avea consecinte fizice si mentale grave.

Societatea in sine pare sa incurajeze plangerea. Ne plangem de munca si suntem suprasolicitati, ne plangem de lipsa de timp si de faptul ca suntem prea ocupati sa ne bucuram de viata, ne plangem de politica (o activitate favorita din trecut si din prezent pentru multi), ne plangem membrii familiei si problemele, ne plangem de lipsa de somn si de senzatia de epuizare si ne place sa ne plangem cand ne imbolnavim, lista poate continua la nesfarsit…

Chiar daca tu insuti nu te plangi prea mult (sau asa crezi, desi sper ca acest articol te va face sa te uiti la obiceiurile tale), cunoasti cativa oameni, care se plang fara incetare, iar schimbarea trebuie sa apara in jurul acestor obiceiuri negative.

Deci, cum te afecteaza aceasta plangere?

Din perspectiva creierului, a „sinapselor care impartasesc impreuna entuziasmul”, aceasta este o premisa de baza a neurostiintei. De fiecare data cand te plangi, intaresti cablajul si usurezi sa il declansezi. Fa suficient de des asta si poate deveni o stare implicita . Gandurile negative produc si mai multe ganduri negative si poti cadea cu usurinta intr-un ciclu de gandire negativa si plangere cronica.

In plus, suferinta iubeste compania, astfel incat cei care sunt mereu nemultumiti tind sa aiba prieteni care se plang, de asemenea, care intaresc exemplul spus de ei. Aceasta activitate afecteaza si oamenii din jur. Ai simtit vreodata ca simpatizezi si impartasesti experienta ta personala similara cu cineva, atunci cand acesta se plangea despre ceva specific?

Se intampla usor si fara intentie, chiar daca esti o persoana pozitiva, care nu se plange prea mult. Uneori, acest lucru poate duce la o lunga conversatie, care cuprinde toate plangerile, adica concentreaza-te pe politica intr-un mod negativ sau la frica si furia a ceea ce se intampla in lume. Intreaba-te cum te simti?

Prelungirea suferintei conduce la stres si este bine stiut faptul ca stresul prelungit iti poate face rau: slabirea sistemului imunitar, cresterea tensiunii arteriale, cresterea riscului de boli de inima, obezitate si diabet, provocand o multime de alte afectiuni.

Oamenii de stiinta au cunoscut de ani de zile faptul ca, nivelul ridicat de cortizol (hormonul de stres) interfereaza cu invatarea si memoria, cu functia imuna mai scazuta si cu densitatea osoasa, cresterea in greutate si bolile de inima, cresc tensiunea arteriala si colesterolul. Stresul cronic si cresterea nivelului de cortizol cresc, de asemenea, riscul de depresie si boli psihice, precum si o speranta de viata mai scazuta.

Cum sa incetezi din a te mai plange?

Fiind uman, cu toate acestea, s-ar putea sa te plangi de unele lucruri din cand in cand, deci iata cateva sfaturi care sa te ajute sa eviti acest tip de comportament:

Iati timp pentru a te calma si a te retrage din tot ceea ce te deranjeaza, astfel incat sa iti poti difuza emotiile/furia. Incearca sa respiri profund, fa o plimbare in natura, mergi la sala, mediteaza sau fa ceva distractiv sau relaxant pentru a te linisti.

Scrie ce te deranjeaza. Scrierea te ajuta sa intelegi mai bine de ce esti suparat/a si te poate ajuta sa vezi situatia cu o perspectiva mai echilibrata.

Asuma-ti responsabilitatea pentru sarciniile tale din anumite situatii, nu da vina pe cealalta persoana ca faptuitor. Ce inseamna procesul de invatare pentru tine? Ce te invata avceasta situatie? Introspectia este utila pentru gasirea echilibrului si pentru deschiderea unei solutii sau pentru a determina daca este mai bine sa renunti la aceasta in acel moment.

Fii scurt si la obiect! Acest lucru este important, deoarece oamenii tind sa se piarda in detalii si povesti atunci cand suspina si se plang. Cel mai bine este sa iti pastrezi dispozitia cel putin doua minute pentru a evita drama si descarcarea. Cere-i receptorului tau sa intervina si sa te opreasca cu blandete, daca treci de doua minute. Veti fi amandoi recunoscatori.

Retine ca plangerea iti afecteaza energia, starea de spirit, activitatea creierului si nivelul de stres. Daca ai nevoie sa iti reversi sentimentele, fa-o in asa fel incat sa fie scurt si dragut, de dragul tuturor, mai ales al tau.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!