Viata este o calatorie! Toti venim cu propriile bagaje. Gaseste pe cineva care te iubeste indeajuns de mult incat sa te ajute sa despachetezi.

Viata este o calatorie! Toti venim cu propriile bagaje. Gaseste pe cineva care te iubeste indeajuns de mult incat sa te ajute sa despachetezi.

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 February 2020 in De SufletRelatii

Viata este asemenea unei calatorii, iar persoanele pe care le intalnim in aceasta calatorie nu fac altceva decat sa adauge diverse lucruri in propriul nostru bagaj emotional. Pe unele lucruri la sfarsitul relatiei le vom abandona pe drum, dar pe cele mai multe le caram de-a lungul vietii.

Astfel ne trezim ca din bagajul nostru fac parte frica, ingrijorarea, nelinistea, indoiala sau poate chiar gelozia sau lipsa increderii in propria persoana. Toate acestea adunate din relatiile trecute, care chiar daca au fost adevarate lectii de viata si datorita carora am invatat multe, se regasesc acum in propriu bagaj.

Bagajele emotionale sunt adevarate bariere si ne impiedica sa ne bucuram de o adevarata relatie din prezent.

Ati observat ca atunci cand suntem pe punctul de a intra intr-o relatie analizam si comparam prezentul cu experiente trecute, mai mult sau mai putin asemanatoare? Tindem sa facem acest lucru si ba mai mult vom fi atat de precauti incat nu ne vom da voie sa fim descoperiti sau ne vom feri sa descoperim ce se ascunde in bagajul persoanei de langa noi. Atunci cand ne axam pe trecut si retraim emotiile respective riscam sa pierdem prezentul, din motivul ca ramanem incatusati emotional in temnita trecutului, ne gandim mai mult la ce ne-a aruncat acolo in loc sa cautam cheia pentru a ne elibera.

De la iubirea conditionata la iubirea neconditionata…

Oare de cate ori nu am avut reactii de genul acesta la inceputul unei relatii: “Stiu eu cum sunt barbatii/femeile”. Oare astfel nu tindem sa analizam persoana de langa noi in functie de propriul nostru bagaj emotional? Credeti ca o persoana care a avut o relatie frumoasa in trecut si care dintr-un motiv poate nedorit a trebuit sa puna capat acesteia va avea o asemenea reactie? Cel mai probabil nu, pentru ca acea persoana a invatat din relatia anterioara sa aprecieze, in timp ce o reactie de generalizare vine in urma unei relatii esuate din motive uneori poate dureroase in care persoana a fost poate nerespectata, mintita sau poate chiar inselata. Este foarte greu de recunoscut, dar daca am avea curajul sa privim in urma poate am putea face o analiza a lucrurilor pe care le purtam in bagajul nostru emotional.

Cel mai grav mi se pare ca ratam prezentul si poate persoane adevarate tocmai datorita acestui bagaj. A propriului bagaj sau uneori cand descoperim ceva ce nu ne convine in bagajul celuilalt. Atunci e momentul in care avem tendinta de a ne face cel mai rau scenariu. De cele mai multe ori aici va interveni conditionarea. Il punem pe celalalt in situatia de a alege: “Ori te schimbi, ori totul se incheie”. Stim foarte bine ce se afla in propriul bagaj, experienta anterioara ne-a impregnat un anumit tipar si astfel datorita temerilor nu facem decat sa impunem bariere.

Vi se pare cunoscuta in ziua de azi replica: “Fa ce vrei, dar tine cont…”. Oare nu punem astfel bariere?

Oare interpretarea fiecarui gest al persoanei de langa noi sau incercarea de schimbare prin conditionare nu ne indeparteaza mai mult? Fiecare pas din viata noastra, fiecare relatie, adauga ceva in „bagajul nostru” pe care il purtam cu noi peste tot si intotdeauna va exista ceva ce nu vom vrea sa iasa la suprafata. Important este sa constientizam ca nu vom putea lasa acest bagaj sa ne influenteze toata viata, nu putem trai o viata intreaga cu diverse frici. Nu putem rata prezentul datorita trecutului.

Toti venim cu propriile bagaje. Gaseste pe cineva care te iubeste indeajuns de mult incat sa te ajute sa despachetezi.

Tot ce putem facem este sa ne lasam descoperiti, sa cautam acea persoana alaturi de care sa putem despacheta rand pe rand fiecare obiect din bagaj, fiecare frica sau dezamagire avand siguranta ca ne va asculta si ne va ramane alaturi. Sa ne dorim la randul nostru sa descoperim ce se se afla in bagajul celui de langa noi, sa fim constienti ca este la randul lui plin, poate cu multe lucruri care nu ne vor placea, dar oare cum l-am putea umple cu tot ce ne dorim daca nu despachetand inainte?Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!