Unghii cu gel: frumusețe care nu merită astfel de sacrificii

Unghii cu gel: frumusețe care nu merită astfel de sacrificii

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 December 2022 in FrumuseteSanatate

De dragul unui aspect fizic frumos, femeile sunt gata să facă cele mai îndrăznețe proceduri cosmetice care nu sunt întotdeauna bune pentru sănătate. Una dintre aceste proceduri este bine-cunoscuta aplicare de unghii cu gel. Vorbind despre cât de bine este să ai o manichiură persistentă, doamnele care pun unghii cu gel „uită” să menționeze pericolele formaldehidei și ale altor componente din compoziția gelului.

Acoperirea patului unghial cu gel este cea mai populară procedură care se practică în toate saloanele de înfrumusețare. Femeile adoră această procedură pentru că nu trebuie să-și mai facă manichiura timp de o lună (chiar dacă se recomandă la maxim 3 săptămâni). Să vedem dacă frumusețea unghiilor merită următoarele sacrificii.

Componente nocive ale gelului

Dacă oja obișnuită se deteriorează și se dezlipește după 2-3 zile, gelul rămâne neschimbat pe unghii timp de câteva săptămâni. Următoarele componente sintetice dau această proprietate gelului:

1. Toluen. Afectează căile biliare și hepatice, poate perturba funcția rinichilor, duce la insuficiență și la inflamații.

2. Formaldehidă. O neurotoxină periculoasă care provoacă alergii severe.

3. Ftalat de dibutil. Compusul chimic intră cu ușurință în fluxul sanguin prin cuticula tăiată. Aceasta este o toxină periculoasă care afectează negativ activitatea sistemului reproducător al unei femei, provocând infertilitate.

Unii producători încearcă să reducă efectele secundare ale utilizării gelului prin înlocuirea ftalatului de dibutil cu fosfat de trifenil. Compusul dă elasticitate gelului, dar poate provoca insuficiență hormonală din cauza perturbării sistemului endocrin. Nu este recomandat pentru boli ale glandelor suprarenale, glandei tiroide sau boli ale ovarelor.

De ce este periculoasă uscarea gelului în lampa UV

După aplicarea fiecărui strat de gel, unghiile trebuie uscate cu o lampă specială, care începe procesul de polimerizare. Formula chimică se întărește sub influența razelor UV, capătă durabilitate și strălucire. Chiar și o astfel de radiație minimă este periculoasă pentru sănătate:

  • crește riscul de cancer de piele;
  • pot apărea pete pigmentare;
  • accelerează procesul de îmbătrânire a celulelor pielii.

La efectuarea unei manichiuri, expunerea la radiații periculoase are loc în perioade scurte de 30 de secunde până la 2 minute. Dar concentrația razelor UVB și UVA în aceste momente este maximă. Studiile internaționale au demonstrat că 10 minute sub o lampă de uscare este egal cu 8 ore sub soare. Amintiți-vă că impactul se acumulează treptat, provocând mutații celulare.

Majoritatea cosmeticienelor folosesc lampa la puterea maximă. De fapt, timpul de uscare și lungimea undelor UVB și UVA depind de caracteristicile fiecărei cliente în parte.

Uscarea sub radiații puternice nu este mai puțin periculoasă:

  • unghia se usucă foarte mult;
  • începe stratificarea;
  • unghiile se pot îndepărta de patul unghial.

Dacă îți pui unghii cu gel în mod regulat, structura unghiei va fi perturbată. Astfel, ciupercile și bacteriile se acumulează în microfisuri, infecția afectează pielea cuticulei, încep inflamația și supurația.

Cum să reduci pericolul: 7 sfaturi utile

În ciuda spuselor producătorilor cu privire la siguranța aplicării gelului, medicii sunt siguri că gelul poate duce la probleme grave. Însă, cu ajutorul unor măsuri simple de protecție, riscul poate fi redus.

1. Folosiți protecție UV

Poți cumpăra mănuși de protecție împotriva radiațiilor, care lasă doar unghiile descoperite.

2. Scoateți lentilele de contact

Modelele moderne de lentile de contact moi absorb microparticulele de praf în timpul pilirii unghiei. Acest lucru poate duce la inflamarea corneei, conjunctivită și inflamație dureroasă.

3. Nu mai îndepărtați gelul de pe unghie cu freza electrică

Pentru a îndepărta gelul de pe unghii, dermatologii recomandă utilizarea lichidelor care înmoaie gelul. Sunt agresive în compoziție, dar nu distrug stratul superior, nu sunt absorbite de unghie.

4. Folosiți o mască de protecție

Atunci când vă piliți unghiile, nu uitați să purtați o mască de protecție. Aceasta captează particulele și le împiedică să pătrundă în tractul respirator și în plămâni.

5. Asigurați-vă că produsele sunt de calitate

Atunci când alegeți o doamnă care se ocupă de manichiură, acordați atenție echipamentului. Nu ezitați să puneți întrebări despre sterilizare, calitate și producătorii de materiale.

6. Nu duceți copiii la procedură

Bebelușii sunt mai sensibili la radiații și praf. Există riscul de deteriorare a sistemului respirator din cauza vaporilor toxici.

7. Nu mâncați în timpul unei manichiuri

Multe cosmeticiene oferă clientelor o ceașcă de cafea sau dulciuri, încercând să facă experiența totală mai plăcută. Cu toate acestea, particulele de gel se pot depune pe alimente, pătrunzând în sistemul digestiv.

Aplicarea unghiilor cu gel este singura modalitate de a avea o manichiură spectaculoasă timp de 3 săptămâni. Dacă nu puteți renunța la această plăcere, faceți măcar pauze odată la ceva timp pentru ca unghia să se regenereze complet.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!