Un proverb japonez despre vremurile în care trăim: “Când părinții muncesc, iar copiii se bucură de viață, nepoții vor cerși.”

Un proverb japonez despre vremurile în care trăim: “Când părinții muncesc, iar copiii se bucură de viață, nepoții vor cerși.”

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 November 2023 in CitateDe SufletLecții de viațăSfaturi

La întrebarea adresată unui înțelept: de ce viața este grea și tânăra generație este slabă, acesta a dat un răspuns dureros. Chiar dacă rafturile magazinelor sunt pline de bunuri și străzile sunt pline de mașini străine, chiar dacă construcțiile se dezvoltă rapid și oamenii își vând apartamentele ca pâinea caldă, se crede că viața este scumpă și grea în zilele noastre. Nu există locuri de muncă, nu există perspective.

Copii din tânăra generație sunt niște leneși fără coloană vertebrală, care vor totul imediat. Ei nu sunt dispuși să lucreze pentru o idee sau pentru un viitor mai bun pentru copiii lor.

Ei vor să audă sunetul banilor în buzunarul lor imediat. Nimeni nu face nimic gratuit. Ajutorul – doar contra cost, chiar și atunci când este vorba de rude apropiate.

O prietenă nu-și poate convinge soțul să meargă la părinții săi la țară. El spune că se simte epuizat într-o săptămână, vrea să se odihnească, iar socru să angajeze pe cineva să sape grădina și să adune recolta, deoarece el are destul de multă muncă.

Oamenii se plâng că trăiesc într-un fel cu totul diferit de ceea ce și-ar dori. Că țara are multe probleme – de la servicii comunale și migranți până la declinul învățământului și al sistemului de sănătate.

Cine este de vină pentru asta? Și ce putem face? Acestea sunt cele mai importante întrebări retorice ale țării noastre.

Filozofii și istoricii propun să privim situația astfel: există un ciclu al timpurilor, perioadele dificile vin după cele fără griji și invers. Și, desigur, oamenii sunt cei care rotesc această roată. Ei creează aceste vremuri.

Să ne amintim un proverb japonez:

“Când părinții muncesc, iar copiii se bucură de viață, nepoții vor cerși.”

De ce nimeni nu poate schimba această situație? De ce oamenii puternici nu au copii puternici? De ce nu sunt în măsură să urmeze exemplul părinților lor și să obțină mai mult?

Oamenii nu se nasc puternici, sub o stea norocoasă. Ei devin astfel din cauza condițiilor de viață. Cu cât aceste condiții sunt mai dificile, cu atât necesită mai mult și obțin mai mult. Nemulțumirea și lipsa de satisfacție împing oamenii să devină mai buni, să se dezvolte ca indivizi. Ei acceptă provocarea.

Dar atunci când oamenii au totul și nu au nevoie de nimic, nici măcar sfaturile părinților nu îi vor determina să gândească sau să lucreze. Iar toate aceste povești despre milionari care își trimit copiii să lucreze la McDonald’s sunt doar povești.

Oamenii de afaceri își trimit copiii la școală în Londra, dar aceștia nu vor repeta niciodată succesul părinților lor, deoarece condițiile de viață sunt complet diferite. Motivația este diferită, iar posibilitățile sunt limitate.

Un bătrân înțelept a spus:

“Timpurile grele creează oameni puternici. Oamenii puternici creează vremuri bune. Vremurile bune creează oameni slabi. Oamenii slabi creează timpuri grele.”

Voi ce părere aveți despre vremurile în care trăim?Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!