Un mijloc simplu care încetinește procesul de îmbătrânire al organismului

Un mijloc simplu care încetinește procesul de îmbătrânire al organismului

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 March 2023 in FrumuseteRemedii NaturisteSanatateStiinta

Un mijloc simplu care încetinește procesul de îmbătrânire al organismului este licopenul – o substanță care ne ajută să facem față radiațiilor, radiațiilor ultraviolete, radicalilor de oxigen, să prevenim apariția bolilor cardiovasculare și oncologice, să reducem ritmul de îmbătrânire și riscul de degradare a celulelor.

Licopenul face parte din clasa carotenoizilor, dar este de 2-3 ori mai activ decât, să spunem, beta-carotenul, conținut în morcovi și multe alte produse. Cea mai valoroasă formă de licopen o găsim doar în roșii de o culoare roșu aprins și nicăieri altundeva.

Licopenul este un geroprotector, însă chiar și consumând zilnic o salată de roșii, e posibil să nu aibă niciun efect, intestinul poate absorbi licopenul doar în formă dizolvată în ulei vegetal, încălzit bine în prealabil.

Deci, roșiile coapte sunt mult mai utile decât cele crude – ele ne oferă 100% din conținutul de licopen pe care îl conțin. Aici apare cunoscuta rețeta de ouă cu roșii.

Totuși, chiar și fără a cunoaște biochimia culinară, de ceva vreme, așez mereu câteva felii de roșii deasupra ochiurilor. Dar, se pare că nu trebuie să facem așa, ci exact pe dos: să prăjim roșiile tăiate în felii sau tăiate mărunt în ulei vegetal și apoi să punem ouăle deasupra. Numai în acest caz, licopenul va fi extras calitativ din roșii.

Iubitorii de suc de roșii vor fi și ei dezamăgiți: preparat fără încălzire, acest suc ne îmbogățește doar cu vitamina C, dar nu ne oferă nicio substanță cu proprietăți curative precum licopenul-geroprotector.

În schimb, pasta de roșii este bogată în aceste substanțe și faptul că se prepară cu încălzire obligatorie, este și mai bine. Cea mai bună pastă este cea preparată din roșii coapte sub soarele fierbinte din sudul continentului (se găsește în supermarketuri în conserve mari).

Cea mai bună pastă de roșii este cea care nu conține niciun alt ingredient în afară de sare obișnuită în compoziție. În locul ketchup-ului cu mai multe ingrediente, adăugat la mâncăruri cu carne, cartofi, paste sau pizza, ar trebui să adăugăm pasta de roșii sănătoasă.

Un grup special de cercetători a examinat un număr mare de persoane din țările mediteraneene. Ei au ajuns la concluzia că bărbații suferă mult mai puțin de cancerul de prostată acolo – poate din cauza pastelor și pizzei populare în acele zone, preparate cu pasta de roșii.

Această concluzie a fost testată pe șoareci și șobolani de laborator care aveau o predispoziție către patologii tumorale. Animalelor li s-a adăugat pasta de roșii în alimentație, fapt ce a dus apoi la concluzia că mulți dintre ei nu au dezvoltat tumori datorită acesteia.

Licopenul este un carotenoid, un pigment natural prezent în anumite alimente precum roșii, pepene galben, grapefruit, guava sau papaya. Iată câteva dintre beneficiile sale pentru sănătate:

1. Antioxidant puternic – Licopenul este un antioxidant puternic, protejând celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Aceasta acțiune a licopenului poate ajuta la prevenirea și combaterea bolilor cardiovasculare și a altor afecțiuni.

2. Îmbunătățește sănătatea ochilor – Licopenul poate ajuta la protejarea împotriva degenerării maculare și a cataractei, afecțiuni care afectează vederea la vârstnici.

3. Reduce inflamațiile – Licopenul poate ajuta la reducerea inflamațiilor în corp, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor cronice.

4. Îmbunătățește funcția cardiovasculară – Licopenul poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare prin reducerea nivelului de colesterol LDL și a tensiunii arteriale.

5. Stimulează sistemul imunitar – Licopenul poate ajuta la stimularea sistemului imunitar prin creșterea producției de celule albe din sânge, care ajută la lupta împotriva infecțiilor.

Așadar, consumul alimentelor bogate în licopen poate aduce multiple beneficii pentru sănătate. Este important să aveți o alimentație echilibrată și variată pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți, inclusiv de licopen.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!