Traumele prihologice te pot afecta toata viata! Cum putem depasi un blocaj mental

Traumele prihologice te pot afecta toata viata! Cum putem depasi un blocaj mental

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 May 2020 in Dezvoltare Personala

Blocajele ni se intampla tutror si ne tin departe de indeplinirea visurilor noastre. La baza blocajelor se afla numeroase nuante si o istorie personala care a facut ca acel blocaj sa se instaleze in viata noastra. Iti propunem trei metode prin care le poti depasi.

Ce sunt blocajele mentale?

Blocajele mentale sunt fie derivate din traume psihologice si in acest caz creierul reprima amintiri dureroase care au legatura cu evenimente traumatice.

Blocajele mentale pot fi de asemena derivate de simple inhibitii. In acest caz, creierul nu se poate dezvolta pe o linie de gandire determinata si pune in actiune tot felul de comportamente de auto-sabotaj care ne indeparteaza de fapt de obiectivele noastre.

Daca blocajul tau mental apartine primei categorii, solutiile le vei gasi cu ajutorul unui specialist. Noi ne vom referi aici la cea de-a doua categorie, blocaje care ni se intampla tutror si care ne tin departe de indeplinirea visurilor noastre.

Blocajul mental: 3 strategii pentru a depasi capcanele creierului

Exista multe tipuri de blocaje psihologice si mai mult ca sigur, si tu ai experimentat cel putin unul dintre acestea:

• Blocajul perfectionistului. Tu astepti tot timpul conditiile perfecte inainte de a initia un proiect si, daca in final reusesti sa faci acest lucru, cauti sa faci totul perfect si esti foarte critic/a cu tine.

• Blocajul studentului. Sunt materii universitare unde te simti complet „incapabil” de fiecare data cand trebuie sa te pregatesti pentru acestea, nu te simti motivat/a si iti pierzi dorinta de a studia.

• Blocajul timidului. De fiecare data cand trebuie sa infrunti o situatie sociala sau sentimentala, incepi sa transpiri si incepi sa te porti stangaci si sa te simti stanjenit/a.

• Blocajul sportivului. In ciuda lunilor de antrenamente si pregatire, in timpul competitiei esuezi mai ceva ca Mr. Bean.

• Blocajul comerciantului. Ai produs sau un serviciu exceptional, dar cand vine momentul sa vinzi acest produs, pentru tine este o tortura.

La baza blocajelor se afla numeroase nuante si o istorie personala care a facut ca acel blocaj sa se instaleze in viata noastra. Putem sa distingem 3 cauze principale si motivatii pentru blocajul nostru mental:

1. Durerea. Suntem blocati, nu reusim sa depasim o activitate pentru ca in trecut am avut o experienta similara cand am esuat, „ne-am fript” si ne-a durut. In consecinta ne este frica sa nu „cadem” din nou si atunci nici nu mai incercam.

2. Inexperienta. O alta cauza a blocajelor mentale este faptul ca nu constientizam prea bine ce pasi trebuie sa intreprindem spre realizarea a ceea ce ne dorim. In consecinta, nu stim ce trebuie sa facem si care e straduta corecta pe care trebuie sa apucam.

3. Lipsa increderii de sine. Nu avem suficienta incredere in abilitatile noastre si nu ne simtim la inaltimea situatiei. Astfel, ori de cate ori trebuie sa o infruntam, ne blocam.

Gandeste-te de exmplu la blocajul scriitorului care este legat adesea de lipsa sa de experienta, cand ceea ce are de facut i se pare coplesitor, fiindca nu stie cum sa gestioneze etapele si de asemena, de faptul ca nu are destula incredere in el insusi. Si asa se naste un blocaj psihologic. Oricare ar fi blocajul tau, el are la baza, cel mai probabil una dintre aceste 3 motivatii sau combinatii intre cele trei.

3 tehnici pentru depasirea unui blocaj mental

1. Depasirea unui blocaj mental: Metoda recompensei – Daca in trecut am avut de-a face cu experiente urate, creierul nostru va face totul pentru a evita repetarea acelei experiente. Si daca e necesar, ne blocheaza atunci cand considera ca s-ar putea repeta. Asa e natura noastra. Daca ne-am fript odata, creierul vrea sa se asigure ca nu o vom face din nou. Dar unele dintre obiectivele noastre presupun sa ne infruntam aceste probe de foc.

Una dintre metodele cele mai eficiente prin care putem sa depasim blocajele mentale este sa ne auto-educam din nou creierul. Putem sa il invatam sa asocieze acea activitate care ne sperie, cu emotii pozitive. Sa presupunem ca ai un blocaj in ceea ce priveste vorbitul in public. In practica, trebuie sa iti dai o mica recompensa pentru momentele cand faci progrese. De exemplu:

  • – Repeta cu voce tare discursul tau singur – si apoi iti iei recompensa.
  • – Spune discursl tau in fata unei persoane in care te increzi – si iti iei alta recompensa.
  • – Vorbeste in fata a 4-5 amici – Iti iei o noua recompensa.
  • – Tine in final discursul. – Si ia-ti o mega recompensa.

2. Depasirea unui blocaj mental: Acceptarea dificultatii – A doua cea mai comuna cauza a blocajelor mentale este inexperienta. Nu stim bine ce sa facem pentru a ne atinge obiectivul si ne blocam. Sa asimilam noi competente poate fi de asemenea obositor, iar reactia noastra naturala este aceea de a cauta excesiv tot felul de lucruri care ne distrag atentia si care ne dau o placere imediata.

3. Depasirea unui blocaj mental: Scrisul liber – Cand neincrederea in noi insine ne face sa avem blocaje, ajuta enorm sa punem pe hartie tot, absolut tot ce ne face frica si tot ce ne-a ranit.

Tehnica scrisului liber este una dintre cele mai eficiente si cunoscute:

– Ia o foaie de hartie sau deschide un pagina de Word pe calculator; pune-ti un cronometru de 7 minute. Incepi si scrie fara sa te opresti. Scrie tot ce iti trece prin minte: scrie despre de ce crezi ca esti blocat, cum te simti in acel moment si daca crezi ca vei reusi sa ajungi la obiectivul tau. Important este sa continui sa scrii pentru 7 minute, fara oprire.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!