“Toate lucrurile pe care le poți cumpăra cu bani sunt deja ieftine”: 20 de observații de viață ale lui George Bernard Shaw.

“Toate lucrurile pe care le poți cumpăra cu bani sunt deja ieftine”: 20 de observații de viață ale lui George Bernard Shaw.

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 November 2023 in CitateDe SufletLecții de viațăLifeStyle

Onestitatea și loialitatea sunt daruri scumpe pe care nu ar trebui să le aștepți de la oamenii ieftini. George Bernard Shaw, dramaturg și romancier, a fost un critic remarcabil, cu o inteligență rară și o limbă ascuțită precum o lamă.

În 1925, când i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură, Shaw a declarat că este doar un “semn de recunoștință pentru ușurarea pe care a adus-o lumii prin faptul că nu a publicat nimic în acest an”.

Dramaturgul a refuzat premiul în bani, ceea ce l-a făcut să primească numeroase scrisori de la oameni care îi spuneau să doneze banii altor persoane dacă nu avea nevoie de ei. Shaw a remarcat sarcastic: “Poate că lui Alfred Nobel îi putem ierta inventarea dinamitei, dar doar un inamic al rasei umane ar putea inventa Premiul Nobel.”

După moartea soției sale, Charlotte, scriitorul nu a părut să fie într-o depresie profundă de văduv, explicând că ,,după patruzeci de ani de iubire și devotament, libertatea poate fi o achiziție destul de bună.”

El era vegetarian. La vârsta de 70 de ani, când i s-a pus întrebarea “Cum te simți?“, el a răspuns: “Bine, doar că doctorii mă plictisesc, spunând că voi muri dacă nu mănânc carne.”

La vârsta de 90 de ani, la aceeași întrebare, a răspuns: “Bine, nimeni nu mă mai deranjează; medicii care mă speriau că nu pot supraviețui fără carne au murit deja.”

George Bernard Shaw a trăit până la vârsta de 94 de ani. Necrologul publicat în ziare a fost scris cu mult timp înainte, iar Shaw l-a editat cu entuziasm cu câțiva ani înainte de moartea sa.

El a fost capabil să combine umorul cu observațiile profunde ale vieții într-un mod foarte precis. Iată doar o mică parte din citatele sale care confirmă acest lucru:

1. ,,Distanța nu strică nimic. Diferența de vârstă nu strică nimic. Opinia părinților nu strică nimic. Doar oamenii strică totul.”

2. ,,Cât de materialiști sunt oamenii! Adu-ți aminte: tot ceea ce poți cumpăra cu bani este deja ieftin!”

3. ,,Poți avea mereu dreptate, dar ce folos, dacă femeia ta plânge?”

4. ,,Optimiștii își îndeplinesc visele, iar pesimiștii au coșmaruri.”

5. ,,Întrebarea <Ce vor spune oamenii?> ar trebui să fie pe ultimul loc. Trebuie să-ți trăiești viața așa cum vrei, fără să îți pese ce crede lumea.”

6. ,,Lumea s-a corupt atât de mult încât chiar și să te îndrăgostești de cineva este cel mai mare risc pe care ți-l poți permite. Te doare să știi că poate nu este reciproc sau că este perceput diferit. Oamenii au uitat să iubească, iar relațiile sunt guvernate acum de consum.”

7. ,,Cu cât ești mai bătrân și mai înțelept, cu atât îți dorești mai puțin să dai explicații altora. Vrei doar să te ridici, să le urezi tot binele și să pleci.”

8. ,,Nu te grăbi să ajuți pe cineva care nu te-a rugat. Nu da sfaturi celor care nu ți le-au cerut. Apreciază-te pe tine, cuvântul tău și gândurile tale.”

9. ,,Acum, când am învățat să zburăm ca păsările în aer și să înotăm sub apă ca peștii, ne lipsește doar un lucru: să învățăm să trăim pe pământ ca oamenii.”

10. ,,Onestitatea și loialitatea sunt daruri scumpe pe care nu ar trebui să le aștepți de la oamenii ieftini.”

11. ,,E mai bine să trăiești cu o femeie încăpățânată decât cu una plictisitoare. Uneori, astfel de femei pot fi obositoare, dar niciodată nu te vor părăsi.”

12. ,,Oamenii tind mereu să dea vina pe situație. Eu nu cred în asta. În această lume, succesul este obținut numai de cei care caută circumstanțele potrivite și, dacă nu le găsesc, le creează singuri.”

13. ,,Prietenia dintre bărbați și femei este fie relația dintre foști iubiți, fie relația dintre viitori iubiți.”

14. ,,Încearcă să obții ceea ce iubești, altfel va trebui să iubești ceea ce obții.”

15. ,,Numai un prost poate sărbători anii care îl apropie de moarte.”

16. ,,Trebuie să înțelegi că oamenii au dreptul să gândească diferit de tine și să nu facă ceea te aștepți să facă. Poate că te iubesc, dar iubirea lor poate fi exprimată într-un mod diferit față de ceea ce îți dorești.”

17. ,,Iubește-ți bărbatul. Are nevoie foarte mult de iubirea ta, chiar dacă nu o recunoaște niciodată. În spatele fiecărui bărbat mare există întotdeauna o femeie care a crezut în el și l-a iubit cu adevărat.”

18. ,,Tăcerea este cel mai perfect mod de a pedepsi pe cineva.”

19. ,,Oamenii sunt interesați cel mai mult de lucrurile care nu îi privesc deloc.”

20. ,,Cine știe să facă, face, iar cine nu știe, învață pe alții.”

Care dintre aceste gânduri înțelepte ți-au plăcut mai mult? Lasă un comentariu!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!