“Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi sunt de folos.”

“Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi sunt de folos.”

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 October 2020 in De Suflet

Toate sa le incercati; tineti ce este bine. Feriti-va de orice infatisare a raului. (1Tesaloniceni 5,21-22)

Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi sunt de folos. Toate imi sunt ingaduite, dar nu ma voi lasa biruit de ceva. (1Corinteni 6,12)

Toate sunt ingaduite, toate sa le incercati, dar sa va feriti de orice infatisare a raului. Atentie cu acest toate. Toate poate reprezenta o multime mai mare sau mai mica, depinde epoca, de limitele constiintei (caci cele din afara limitelor constiintei nu există, pentru a fi incluse in toate), depinde de libertatea sau libertinajul acceptate sau ne-acceptate.

Limita acestui toate il reprezinta infatisarea raului. Poti incerca, ca iti e ingaduit, poti cunoaste totul, dar fa-ti gardian constiinta, si daca e sa dai de infatisarea raului, opreste-te, fereste-te. Limita acestui toate, e si folosul care il poti obtine. Nu e vorba de folos material, e vorba de picatura de zidire a sufletului tau, iti e spre zidire sau spre cadere? Incerci inca ceva, dar asteapta si raspunsul sufletului, slabeste sau se zideste?

Se zice ca sa cunosti totul, pentru a sti sa te feresti sau sa te aperi de rau. Nu e chiar asa, fereste-te de infatisarea raului, nu cauta sa il cunosti, chiar de zici ca vrei sa il cunosti pentru a sti sa te feresti, sa te pazesti, ca sa nu ti-l apropii. Dar de te apropii sa-l cunosti, deja ti-l apropii. De e vreun chip al raului, fereste-te, caci acolo e uitare de Dumnezeu, acolo nu e folos pentru sufletul tau. Fereste-te de rau si nu ti-l apropia prin cunoastere sau incercare.

Tineti ce este bine!

Tineti in minte, in suflet, doar amprenta, amintirea binelui. Ce a fost sa fie rau nu-l tineti minte, caci nu e de folos. Rau de a fost, dati-l uitarii, dati-l iertarii, lasati grija lui, lasati razbunarea sau tinerea lui, caci nu e al vostru a-i tine socoteala. Amintirea raului primit (sau facut), e sinucidere pentru sufletul nostru. Nu tineti raul, ci tineti ce este bine. Amintirea sa tina binele, caci din amprenta trecutului se poate zidi sufletul.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!