Terapia cu animale minunată: cum pot ajuta animalele oamenii în îmbunătățirea sănătății și încetinirea îmbătrânirii

Terapia cu animale minunată: cum pot ajuta animalele oamenii în îmbunătățirea sănătății și încetinirea îmbătrânirii

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 April 2023 in De SufletLifeStylePersonalitateSanatateSfaturi si Trucuri

Aveți un câine, o pisică sau un hamster? Dacă nu aveți încă, este posibil ca acest articol să vă convingă să vă luați. Animalele nu sunt doar prietenii noștri, ci și surse de fericire și plăcere. Iar plăcerea – este dopamina și serotonina – hormoni extrem de importanți pentru menținerea sănătății.

Mulți dintre noi nu conștientizează cât de benefice pot fi animalele noastre de companie și animalele în general pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

Terapia cu animale este o formă de vindecare în care animalele sunt folosite pentru a îmbunătăți sănătatea fizică și psihică a oamenilor. Această metodă devine din ce în ce mai populară, deoarece multe cercetări arată că poate ajuta oamenii în diferite domenii ale vieții.

Iată cum te pot ajuta animalele:

1. Reducerea stresului și anxietății

Stresul și anxietatea pot fi factori cheie care afectează sănătatea umană și încetinesc procesul de îmbătrânire. Studiile arată că interacțiunea cu animale poate reduce nivelul de stres și anxietate la oameni.

Chiar și un timp scurt petrecut cu un animal poate îmbunătăți starea de spirit și reduce sentimentul de neliniște.

2. Îmbunătățirea sănătății fizice

În plus, interacțiunea cu animalele poate fi benefică pentru sănătatea fizică a omului. Un exemplu ar fi creșterea activității fizice.

Joaca cu animalele sau plimbatul câinelui poate fi o modalitate minunată de a crește cantitatea de activitate fizică, ceea ce poate duce la îmbunătățirea circulației sanguine, întărirea mușchilor și reducerea riscului de dezvoltare a bolilor precum obezitatea, diabet și bolile cardiovasculare.

3. Rezolvă problemele de singurătate și izolare socială

În plus, terapia cu animale poate ajuta în lupta împotriva singurătății și izolării sociale, care poate fi, de asemenea, un factor care afectează sănătatea omului și încetinește procesele de îmbătrânire.

Animalele pot ajuta oamenii care suferă de probleme de comunicare, fobii sociale sau alte tulburări legate de anxietate să interacționeze cu alte persoane și să-și sporească încrederea în sine.

Terapia prin animale poate ajuta, de asemenea, copiii cu nevoi speciale, cum ar fi autismul, să își îmbunătățească abilitățile sociale și de comunicare. Contactul cu animalele poate ajuta acești copii să se simtă mai încrezători și confortabili în situațiile sociale.

Alte avantaje ale terapiei cu animale includ:

  • Îmbunătățirea stării de spirit și a dispoziției;
  • Calmarea durerii și scăderea nevoii de medicamente pentru durere;
  • Scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcției cardiace;
  • Creșterea nivelului de energie și reducerea oboselii;
  • Îmbunătățirea funcțiilor cognitive, cum ar fi memoria și atenția;

Cu toate acestea, înainte de a utiliza terapia cu animale, o persoană trebuie să se asigure că este sigură și potrivită pentru ea. De exemplu, unele persoane pot avea o reacție alergică la blana animalelor sau se pot teme de comportamentul lor imprevizibil, ceea ce poate provoca stres suplimentar. De asemenea, este important să se asigure că animalul este sănătos și nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea omului.

Așadar, zooterapia este o metodă eficientă și sigură de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea oamenilor. Animalele pot ajuta la reducerea nivelului de stres și anxietate, îmbunătățirea condiției fizice și lupta împotriva izolării sociale. Dacă luați în considerare zooterapia, asigurați-vă că vă adresați specialiștilor calificați care vă vor ajuta să alegeți cea mai potrivită formă de zooterapie pentru voi.

Toate cele bune vă dorim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!