Știința avansează cu pași repezi! Cel mai mic computer din lume – lângă un bob de orez

Știința avansează cu pași repezi! Cel mai mic computer din lume – lângă un bob de orez

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2020 in CuriozitățiStiinta

Cel mai mic „computer” din lume este atât de mic încât la început nu pare altceva decât o curiozitate, dar poate juca un rol critic în viitorul asistenței medicale.

Universitatea de Stat din Michigan a construit un „computer” termosensibil cu o dimensiune de doar 0,3 mm.

Este de aproximativ zece ori mai mic decât titularul recordului anterior de la IBM.

Termenul „computer” este folosit într-un sens larg, deoarece universitatea extinde domeniul de aplicare al acestui concept nou.

Are un procesor, dar spre deosebire de un computer cu drepturi depline, pierde date atunci când alimentarea este oprită.

Datorită unei dimensiuni atât de mici, inginerii au fost nevoiți să găsească soluții pentru a reduce impactul luminii asupra dispozitivului.

Au înlocuit diodele cu condensatori, după care s-au confruntat cu creșterea relativă a zgomotului electric cauzată de acționarea unui dispozitiv care utilizează atât de puțină energie.

Rezultatul experimentelor lor este un senzor care măsoară schimbările în locuri foarte mici, cum ar fi acumularea de celule în corp.

Poate fi utilizat pentru a reduce riscul de cancer, pentru a diagnostica glaucomul din interiorul ochiului și chiar pentru a identifica cauzele creșterii tumorii.

Există dovezi că tumorile sunt puțin mai calde decât țesuturile normale, dar nu au primit încă o confirmare suficientă.

“Deoarece senzorul de temperatură este atât de mic, îl putem implanta într-un șoarece și apoi să vedem cum celulele canceroase cresc în jurul lui”, spune Gary Luker, profesor de radiologie și inginerie biomedicală. „Folosim acest senzor de temperatură pentru a studia fluctuațiile de temperatură dintr-o tumoare în comparație cu țesutul normal. Poate că luarea măsurătorilor de temperatură ne va ajuta să determinăm eficacitatea unui tratament. “Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!