Stiai ca si creierul nostru are un “buton” de stergere? Iata cum il putem folosi!

Stiai ca si creierul nostru are un “buton” de stergere? Iata cum il putem folosi!

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 January 2020 in Dezvoltare Personala

“N-am cerut vieții nimic.Tot ce am avut, i-am smuls. Și tot ce n-am avut, mi-a furat.” – Tudor Mușatescu

Creierul tau are un buton de stergere. Acesta este modul fascinant in care creierul tau face spatiu pentru a construi conexiuni noi si mai puternice, astfel incat sa poti invata mai multe. Iata cum sa folosesti si tu acest buton de stergere!

Cum poti sa folosesti acel buton de stergere al creierului?

Cu cat este folosit mai mult un neuro-circuit in creier, cu atat mai puternic devine. De aceea, practica te ajuta sa te perfectionezi si cand vine vorba de neuroni. Cu cat canti mai mult la pian, vorbesti o limba straina, cu atat mai puternice devin acele circuite. Abilitatea de a invata nu este definita doar de construirea si de consolidarea conexiunilor neuronale. Acesta reprezenta punctul central pentru invatarea lucrurilor noi. Dar se pare ca cea mai importanta este abilitatea de a descompune conexiunile vechi. Aceasta se numeste taiere sinaptica.

Imagineaza-ti ca este ca o gradina creierul tau. Insa, in locul florilor, fructelor si legumelor, cresc conexiuni sinaptice intre neuroni. Acestea sunt conexiunile pe care le folosesc neurotransmitatorii, precum dopamina si serotonina.

Celulele gliale sunt gradinarii creierului tau si accelereaza semnalele intre anumiti neuroni. Dar alte celule gliale sunt cele care indeparteaza deseurile, elimina buruienile, ucid daunatorii. Insa intrebarea este cum isi dau seama ce legaturi sinaptice sa intrerupa?

Cercetatorii tocmai incep sa descopere acest mister, dar ceea ce stiu este ca legaturile sinaptice care sunt folosite mai putin sunt marcate de o proteina, C1q. Atunci cand celulele microgliale detecteaza acest semn, se leaga de proteina si distrug sinapsa.

Acesta este modul in care creierul tau face spatiu fizic pentru a construi conexiuni noi si mai puternice, astfel incat sa poti invata mai multe.

De ce este atât de important somnul?

Ai simțit vreodată că este aglomerat creierul tău? Poate atunci când ești la un loc nou de muncă sau începi un nou proiect. Nu dormi suficient, chiar dacă introduci în creier informații noi în mod constant. Într-un fel, creierul tău este plin de fapt. Când înveți multe lucruri noi, creierul tău construiește conexiuni, dar aceastea sunt ineficiente.

Creierul tău are nevoie să înlăture multe conexiuni și să construiască o cale mai eficientă. Asta face atunci când dormi. Creierul tău se curăță atunci când dormi – celulele creierul scad cu până la 60% pentru a crea spațiu pentru grădinarii tăi să ia deșeurile și să distrugă sinapsele.

Te-ai trezit vreodată după un somn odihnitor și ai putut să gândești iar clar și rapid? Acest lucru are loc datorită eficienței curățeniei din timpul nopții, care te ajută să sintetizezi informații noi și să înveți alte lucruri.

Dacă încerci să gândești după ce nu ai dormit, este ca și cum ai încerca să treci printr-o junglă cu vegetație deasă fără o macetă. Încet și epuizant. Căile se suprapun și lumina nu poate trece. Gândește-te la un creier bine odihnit ca la o plimnare prin parc – căile sunt clare și sunt conectate între ele prin locuri distincte, poți vedea la o distanță mare.

Acesta este motivul pentru care somnul este atât de benefic pentru abilitățile tale cognitive. Un pui de somn de 10-20 de minute le oferă grădinarilor microglieni șansa de a intra, elimina unele conexiuni neutilizate și lăsa spațiu pentru altele noi.

De fapt, ai control asupra a ceea ce decide creierul tău să șteargă în timpul somnului. Este vorba despre conexiunile sinaptice pe care nu le folosești și care sunt marcate pentru reciclare. Acelea pe care le folosești sunt cele oxigenate. Deci fii atent la ceea ce gândești!

Dacă îți petreci prea mult timp citind teorii despre un subiect care te pasionează, dar foarte puțin despre ceea ce faci la muncă, care sinapse crezi că vor fi marcate pentru reciclare? Dacă te cerți cu o persoană la birou și îți dedici timpul gândindu-te cum să te răzbuni, nu cum să faci să funcționeze proiectul, vei ajunge o persoană pricepută la răzbunări, iar proiectul va avea de suferit.

Pentru a profita de sistemul creierului în mod natural, gândește-te la lucrurile care sunt importante pentru tine.  Grădinarii creierului tău vor întări aceste conexiuni și le vor elimina pe cele mai puțin interesante.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!