Semnele timpurii ale unei posibile insuficiențe cardiace care nu ar trebui ignorate

Semnele timpurii ale unei posibile insuficiențe cardiace care nu ar trebui ignorate

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 September 2021 in SanatateSfaturi

Medicii ne avertizează că mortalitatea prin insuficiență cardiacă a devenit mai mare decât mortalitatea prin infarct.

Insuficiența cardiacă înseamnă că inima nu poate pompa suficient sânge în organismul nostru. Un cunoscut cardiolog suedez ne explică faptul că există două tipuri diferite de insuficiență cardiacă:

1. La insuficiența cardiacă sistolică, funcția inimii de pompare a sângelui este întreruptă, iar simptomele sale sunt resimțite atunci când inima se contractă.

2. Insuficiența cardiacă diastolică este reprezentată de o inimă rigidă, inelastică. În acest caz insuficiența se simte atunci când inima se relaxează și se umple de sânge.

Primul tip de insuficiență cardiacă afectează în principal bărbații, al doilea tip afectează femeile în vârstă și persoanele cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea sau diabetul.

Cele mai frecvente simptome ale insuficienței cardiace, potrivit cardiologului suedez, sunt dificultățile de respirație și oboseala, care se pot agrava odată cu efortul fizic sau pot fi resimțite tot timpul. Cardiologul mai  enumeră o serie de modificări în starea de sănătate a corpului care nu ar trebui ignorate.

Simptome timpurii ale insuficienței cardiace:

  • Oboseală și slăbiciune generală, în special la efortul fizic.
  • Probleme de respirație: poate fi rapidă și neregulată.
  • Tuse severă și dificultăți de respirație atunci când stați întins pe spate. Unul dintre semnalele de alarmă este atunci când o persoană se trezește noaptea din cauza lipsei de aer și trebuie să se ridice în șezut pentru a-și relua respirația.
  • Zgomotul auzit când respirați este un semn că s-a acumulat lichid în plămâni.
  • Picioare umflate.
  • Deteriorarea stării generale.
  • Palpitații în vena jugulară.

Insuficiența cardiacă se poate dezvolta imperceptibil într-o formă cronică sau se poate manifesta brusc sub forma unei afecțiuni acute care necesită asistență medicală promptă.

Simptomele insuficienței cardiace acute:

  • Palpitații și stări de neliniște.
  • Culoare albăstruie a buzelor și a unghiilor.
  • Pierderea culorii feței și a corpului, afecțiune care apare foarte repede.

Medicul ne explică că cea mai frecventă cauză a insuficienței cardiace este hipertensiunea arterială și îngustarea arterelor coronare ale inimii. Dacă observați oricare dintre simptomele precizate mai sus, vizitați de urgență un medic specialist.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!