Secretul liniștii: o poveste scurtă și înțeleaptă care te învață să aduci pace minții

Secretul liniștii: o poveste scurtă și înțeleaptă care te învață să aduci pace minții

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 June 2023 in De SufletLecții de viațăLifeStylePilde

Noi nu știm să ne bucurăm de moment și mereu încercăm să facem totul în grabă. Ideea este că nu ne putem schimba, iar aceasta este principala problemă a omului. Cu excepția cazului în care ai fost învățat încă de la naștere că acțiunile tale trebuie să fie separate și independente.

Din păcate, oamenii nu știu să fie atenți la ceea ce fac, ei stau cu gândul în altă parte atunci când muncesc, își imaginează ziua de mâine atunci când ar trebui să doarmă. De ce se întâmplă asta? Ce ar fi dacă oamenii ar învăța să nu se mai gândească la o mie de lucruri și să fie prezenți în moment?

Atunci am putea să ne bucurăm cu adevărat de proces și am înțelege cât de minunat este uneori să trăim momentul, să nu ne încărcăm mintea cu gânduri, fantezii și dispute perpetue cu noi înșine. Am fi foarte liniștiți, nu am mai simți starea aceea de anxietate continuă și graba că nu vom reuși să facem ceva la timp.

În general, dacă am învăța să ne comportăm rațional și să fim prezenți în momentul actual, atunci starea de stres, depresia și alte tulburări ale stării noastre de spirit nu ar mai sta lipite de noi ca un scai. Dar există un singur răspuns: nu vom putea face asta niciodată, pentru că suntem prea departe de perfecțiune.

Doar cei care au cunoscut frumusețea vieții și valoarea momentelor, cei care chiar pot controla fluxul frenetic al propriilor gânduri și idei, cei care doresc să se bucure de proces într-un singur exemplar și nu sunt pe grabă, pot face asta.

Dacă vrei să mănânci – mănâncă, dar nu te grăbi, mestecă încet, eliberează-ți mintea, fii concentrat doar pe mâncare și nu pe altceva. Nu mânca în grabă sau în fața calculatorului în timp ce lucrezi – asta nu e benefic, ci dăunător organismului.

Poate că vei termina munca puțin mai devreme, dar nu te vei bucura de mâncare și, în final, nici măcar nu vei realiza ce ai mâncat și dacă a fost gustos pentru tine.

Dacă îți dorești să citești – citește. Dar nu încurca gândurile tale cu cititul, nu lăsa alte lucruri să te distragă de la carte, nu citi doar jumătate de capitol, altfel nu are sens să mai începi.

Dacă vrei să vezi frumusețea parcului și să respiri aer curat – plimbă-te. Nu-ți umple mintea cu problemele de la muncă, pentru că nu te vei mai putea bucura de plimbare și de peisajele din parc. Nu poți să te bucuri de prospețimea aerului curat dacă gândul îți stă în altă parte.

Nu te vei simți mai bine, doar îți vei încărca și mai mult mintea, îți vei strica dispoziția și vei înceta să te bucuri de frumusețea naturii. Există atâtea exemple simple ca acestea, în care viața pur și simplu zboară într-o anumită direcție. Faptul că amânăm deseori unele momente pentru “mai târziu” este un obicei foarte rău.

“Vara asta n-am apucat să plecăm în concediu, n-am apucat să ne bucurăm de căldură, dar vara următoare sigur ne facem timp”. Această concluzie este greșită și nerațională. Mereu ne grăbim undeva și uităm care este sensul vieții – fericirea. Dar de ce facem toate lucrurile în grabă?

Până când nu vei învăța să te oprești și să te controlezi – viața va trece pe lângă tine fără să îți dai seama. Ea va trece atât de neobservat, încât, pe măsură ce îmbătrânești, vei face totul mai încet din cauza disfuncționalității propriului organism și a lipsei totale de gânduri în minte.

Nu e un final prea satisfăcător. Poate ar trebui totuși să încercăm să găsim liniștea și să începem să ne controlăm încă de azi? Doar atunci vei putea fi fericit și vei înțelege ce înseamnă să fii în armonie cu propriul corp.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!