Se spune ca ceea ce te supara, de aia nu scapi; incearca sa te superi pe fericire, poate asa nu vei mai scapa de ea!

Publicitate

“Iubeşti viaţa? Atunci nu risipi ca un nesăbuit timpul, căci din timp este făcută viaţa!” — Benjamin Franklin

Când te deranjează ceva, întreg universul conspiră pentru ca tu să ai dreptate. Vecinul cel arogant o să-ţi ia din nou locul de parcare, şeful nesuferit o să te cheme la muncă sâmbăta ca de obicei iar “fosta” iubitului tău o să te agaseze cu fiţele ei cum te aşteptai.

Nemulţumirea pare că este o simplă reacţie la evenimente exterioare, dar ce mă pune pe mine pe gânduri este faptul că oameni diferiţi reacţionează diferit faţă de situaţii similare.

Poţi să urli la un copil care plânge, mai tare decât el, ca să-l calmezi – şi o să tacă de frică. Sau poţi să-i distragi cu măiestrie atenţia şi să te respecte toată viaţa lui. Depinde de cum eşti tu construit interior. Şi tot de asta depinde şi de cât de fericit eşti în viaţa ta.

Până la urmă, nici nu e relevant cum pot fi considerate evenimentele – bune sau rele, plăcute sau îngrozitoare. Contează reacţia pe care o ai tu faţă de ele, cât de mulţumit sau nemulţumit reuşeşti să fii datorită naturii tale interioare. Aşa îţi evaluezi viaţa. Aşa tragi linie la sfârşit şi spui că ai fost un om fericit.

Sunt nenumărate cazuri în care oameni care au trecut prin experienţe cumplite sunt recunoscători pentru ele, pentru că asta i-a trezit la viaţă, le-a arătat adevărata dimensiune a sufletului lor.

Suntem virusaţi de o letargie dureroasă, care ne face să nu preţuim ceea ce avem decât atunci când îl pierdem, condamnându-ne la regret.

Ne complacem într-o suficienţă călduţă care ne împuţinează, şi nu ne dăm seama că ceea ce proiectăm asupra altora vine de fapt din noi. Fără asta, nici nu ar putea exista proiecţia.

Dacă în noi nu există un focar sensibil, nici nu observăm că o persoană poate să aibă un anumit defect. Sau dacă chiar îl are, nu ne deranjează. Nu simţim nevoia să-l arăţăm cu degetul. N-avem pretenţii de la ea.

Trăim într-o lume care pare atât de reală, atât de stufoasă, atât de încâlcită şi plină de necunoscute, încât cu greu am putea să concepem că e creată de noi.

Publicitate

E ca şi cum tot ce ne supără în jurul nostru este o oglindă a unui ceva din noi, care dă pe dinafară. Şi nimic din tot ce se întâmplă nu e întâmplător.

De-aia spun înţelepţii că: “Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine”. Lumea în care trăim fiecare e construită din părerile noastre faţă de ea.

Dacă o vedem neagră şi urâtă, n-are nicio şansă să devină albă şi frumoasă. Spune-i unui morocănos că au înflorit magnoliile şi o să-ţi mormăie ceva din lumea lui, în timp ce tu eşti în extaz – sub aceeaşi magnolie.

Şi mai spun înţelepţii că dacă o să amânăm mereu momentul în care să fim mulţumiţi – până când o să câştigăm nu ştiu ce sumă de bani, până când o să atingem nu ştiu ce cifră pe cântar, până când o să primim nu ştiu ce diplomă sau alte asemenea – amânăm la nesfârşit fericirea pe care o putem avea chiar acum.

Am dezvoltat o rezistenţă acerbă la ideile bune, care vine din frica de a nu descoperi cine suntem cu adevărat. Ca şi cum guvernul instituit din convingerile pe care le-am acumulat toată viaţa – din ce ne-a învăţat mama, învăţătoarea, prietenii, televizorul – se teme să nu fie răsturnat de o mulţime de gânduri proaspete şi pure, venite dintr-o realitate care cunoaşte pulsul autentic al omului de rând.

Prăpastia care există acum între marile mase şi vârfurile care iau decizii reflectă hăul care s-a căscat între nevoile autentice ale sufletului şi ignoranţa crasă a minţii inferioare de care ne lăsăm conduşi în fiecare zi, adâncindu-ne şi mai tare în lipsă de sens.

Adevărata bucurie nu vine din mintea inferioară, deşi chiar şi ea se poate bucura de ea. Şi nici supărarea care îi este de la îndemână nu e atât de reală cât pare. Dacă într-o zi ca aceasta alegi să fii supărat, e alegerea ta. Şi pentru a ajunge înapoi la lucrurile simple, nu ai nevoie decât de un zâmbet.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Sa te indragostesti este un proces spiritual, sa suferi, este un proces biologic

Publicitate

Să te îndrăgosteşti este atât de uşor. Este ca şi cum ai cădea într-o groapă; să ieşi din ea este mult mai greu. Va trebui însă să ieşiţi, căci atunci când iubirea dispare, groapa devine un iad. Din vechea poveste de iubire nu mai rămân decât certurile, cicălealea şi tot felul de răutăţi venite din ambele părţi. Nimeni nu doreşte să îşi rănească partenerul sau partenera, dar din cauză că se simte el însuşi rănit, îl (o) răneşte la rândul lui, proiectându-şi nefericirea asupra sa.

Cel mai bun moment de a mă întreba ce aveţi de făcut nu este acesta, ci cel în care începeţi să vă îndrăgostiţi, când nu aţi căzut în groapă. Să te înalţi pe aripile iubirii este cât se poate de uşor, iar ieşirea dintr-o asemenea relaţie devine infinit mai uşoară, căci te ajută forţa gravitaţiei. Să cazi este uşor; de aceea aveţi grijă ca acesta să fie pasul doi; pasul unu trebuie să fie urcuşul. Aţi făcut deja pasul cel simplu; acum urmează cel dificil. Sunteţi nevoit să suportaţi toate aceste lacrimi şi toate aceste conflicte, dar nimic nu va mai putea readuce înapoi iubirea.

Trebuie să înţelegeţi un lucru simplu: iubirea aceea de care vorbeşti nu poate fi controlată. Ai căzut în ea. Nu te-ai putut împotrivi la vremea respectivă acestui proces. Pur şi simplu s-a întâmplat. Dar iubirea este ca o briză uşoară – vine şi pleacă. Acesta nu este un lucru rău, căci dacă ar rămâne pe loc, ar deveni stagnantă. Ar trebui să faceţi amândoi un efort pentru a înţelege că deşi iubirea a dispărut, nu aveţi nici un motiv să vă urâţi reciproc, căci nici unul dintre voi nu este vinovat de distrugerea iubirii.

Nici unul dintre voi doi nu a creat iubirea. Ea a venit şi a plecat, la fel ca o briză, iar dumneavoastră v-aţi bucurat de aceste momente. Fiţi recunoscători şi ajutaţi-vă reciproc să ieşiţi din groapă. Atunci când te afli în groapă, nu ai altă cale. Bărbatul ar trebui să-şi dovedească buna creştere, oferindu-şi umerii pentru a ajuta femeia să iasă prima din groapă. La sfârşit, se va descurca el cumva, căci este mai puternic.

[…] Nu cădea niciodată în dragoste (fall în love); ridică-te în iubire. Iar ridicarea pe aripile iubirii înseamnă să înveţi, să te transformi, să te maturizezi. În ultimă instanţă, ea vă ajută să creşteţi, iar două persoane adulte nu se ceartă niciodată. Ele încearcă să se înţeleagă una pe cealaltă, să îşi rezolve problemele.

Cine încearcă să se înalţe în iubire nu mai cade, căci înălţarea presupune un efort personal, iar iubirea născută din acest efort poate fi controlată. Căderea în iubire nu presupune nici un efort. Când cazi în iubire, ceva se rupe. De aceea, cu cât această iubire dispare mai repede, cu atât mai bine. În caz contrar, rişti să fii prins în o mie şi una de capcane. Din cauza lor este atât de dificil să te desparţi mai târziu de fostul partener de cuplu. Când cazi în iubire, nu îţi mai pui întrebări.

Atunci când te îndrăgosteşti nu par să existe probleme, dar când încerci să te desparţi, toate experimentele prin care ai trecut în timpul lunilor şi anilor în care aţi stat împreună – şi care la vremea respective au reprezentat un mare dar din partea naturii – devin nişte obstacole. Voi vă faceţi tot felul de promisiuni… Nu se pune problema că aţi minţit sau că aţi încearcat în mod conştient să vă înşelaţi. În momentele de iubire aceste promisiuni par să vină direct din inima voastră, dar când aceste momente dispar… şi este obligatoriu să dispară, căci povestea voastră de iubire a fost o cădere, şi nimeni nu poate rămâne în această stare o veşnicie, cineva trebuie să se ridice din nou. În momentul în care despărţirea se apropie, toate aceste promisiuni devin nişte obstacole.

Înălţarea în iubire este un proces spiritual. Căderea în iubire este un proces biologic. Biologia este oarbă. De aceea se spune că iubirea este oarbă. Iubirea de care vorbesc eu nu este însă oarbă şi poate fi cu uşurinţă practicată de oricine. Nu trebuie decât un mic efort…
Iubirea trebuie să se nască din tăcere, din luciditate… Ea nu înlănţuie niciodată. Cum ar putea crea iubirea nişte cătuşe pentru persoana iubită? Dimpotrivă, ea conferă libertate din ce în ce mai mare. Cu cât iubirea devine mai puternică, cu atât mai mare devine această stare de libertate; cu cât mai mult accepţi persoana partenerului aşa cum este, nu mai încerci să schimbi această persoană.

Publicitate

Una din cele mai dramatice probleme ale lumii în care trăim se datorează faptului că îndrăgostiţii încearcă să schimbe persoana pe care o iubesc. Ei nu înţeleg că dacă aceasta se va schimba, iubirea lor va dispărea, căci ei s-au îndrăgostit de ea aşa cum arată acum, nu într-o altă ipostază. Înălţarea în iubire îţi permite să înţelegi că fiecare are dreptul la propriul său teritoriu, pe care tu nu ai dreptul să-l încalci. Dacă iubirea echivalează cu libertatea, necesitatea despărţirii dispare. Ideea separaţiei apare numai atunci când vezi că te transformi într-un sclav, căci nimănui nu-i place sclavia.

[…] Uitaţi tot ce v-aţi promis reciproc. Acele lucruri au fost adevărate la vremea când au fost rostite, dar timpul le-a schimbat. Dumneavostra înşivă v-aţi schimbat. Vă aflaţi amândoi la o intersecţie, gata să o apucaţi în direcţii diferite. Poate că nu vă veţi mai întâlni niciodată. De aceea, despărţiţi-vă într-o manieră cât mai nobilă. Dacă veţi înţelege că despărţirea este absolut necesară, indiferent de maniera în care se va produce, atunci de ce să nu o faceţi cu graţie?

Aţi putea trăi în amintirea celuilalt, la fel cum şi el ar putea trăi în amintirea voastră. Într-un fel, momentele trăite împreună vor continua să se îmbogăţească de-a pururi. Dar pentru asta, va trebui să vă despărţiţi frumos. Acest lucru nici măcar nu este dificil, dacă aţi înţeles ce este iubirea – care este un fenomen într-adevăr dificil. V-aţi îndrăgostit fără să vă gândiţi, dar aţi înţeles foarte rapid că iubirea a dispărut. Acceptaţi acest adevăr şi nu vă învinovăţiţi reciproc, căci nimeni nu este responsabil. Ajutaţi-vă unul pe celălalt şi despărţiţi-vă prieteni.

Atunci când se despart, foştii iubiţi devin de multe ori duşmani. Ciudat mod de a-ţi arăta recunoştinţa. Cei doi ar trebui să rămână prieteni. Când iubirea se transformă în prietenie, sentimentele de vinovăţie dispar, la fel ca şi senzaţia că ai fost înşelat, exploatat. În realitate, nu se pune problema de exploatare. Pur şi simplu, aţi fost orbit de energia biologică. Eu vorbesc de alt tip de iubire. Aceasta nu se încheia într-o relaţie de prietenie, ci începe printr-o asemenea relaţie.

Ea începe în tăcere, în luciditate. Această iubire este propria voastră creaţie, deci nu este oarbă. O asemenea iubire poate dura de-a pururi, devenind din ce în ce mai profundă. Sensibilitatea ei este imensă. Cel care practică acest tip de iubire simte nevoia partenerului înainte ca acesta să înceapă să vorbească. […] aceşti oameni nu mai trebuiau să îşi vorbească. Totul se desfăşura prin sincronicitate. Dacă persoanei iubite îi era sete, la fel trebuie să-ţi fie şi ţie.

Transferul de idei şi senzaţii se produce instantaneu. Cuvintele nu mai sunt necesare. Jocul energiilor este direct; nu mai are nevoie de limbaj. O asemenea iubire nu aşteaptă nimic de la celălalt. Ea îi este recunoscătoare că acesta acceptă ce are ea de oferit. Nu se simte ameninţată, pur şi simplu pentru că nu există nici o ameninţare la adresa ei.

Dar mai întâi de toate va trebui să ieşiţi din groapă. Ajutaţi-vă unul pe celălalt. Biologia nu vă va ajuta prea mult în această direcţie. Încercaţi mai degrabă să fiţi umani. Înţelegeţi că iubirea care v-a unit cândva nu mai există. Ochii vi s-au deschis în sfârşit. Atât timp cât vă veţi ajuta reciproc, nu vor fi probleme. Din păcate, în asemenea cazuri fiecare doreşte să iasă el primul din groapă, fără să-i pese ce va face celălalt. Mai rău, fiecare îl trage pe celălalt în jos, încercând să profite de el.

Explicaţia este simplă: teama. Vechea iubire a dispărut, dar noul nu a apărut încă. Nimic nou nu se poate petrece într-o groapă. Mai întâi de toate trebuie să ieşi afară din ea. De aceea, există această teamă de necunoscut. Trecutul a fost atât de frumos încât ai dori să-l repeţi. Încerci chiar să forţezi acest lucru; celălalt încearcă şi el. Dar aceste lucruri nu pot fi controlate. O iubire forţată nu are nimic de-a face cu iubirea. O iubire forţată nu poate fi numită iubire.

Şi amândoi ştiţi foarte bine ce este iubirea, căci aţi avut parte de ea, fie şi numai pentru câteva momente. De aceea, nu vă veţi putea amăgi reciproc. Ajutaţi-vă unul pe celălalt să ieşiţi din groapă şi despărţiţi-vă frumos. Iar data viitoare încercaţi să nu mai cădeţi, ci să vă ridicaţi. Nu va mai lăsaţi dominaţi de factorul biologic. Ascultaţi de vocea conştiinţei!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Relatii