Sapte trepte ale constiintei pe care le parcurgem in evolutia noastra – putini ajung la ultima treapta!

Sapte trepte ale constiintei pe care le parcurgem in evolutia noastra – putini ajung la ultima treapta!

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 January 2019 in Dezvoltare Personala

Se spune ca Conştiinţa este sfătuitorul, martorul şi judecătorul nostru!

Cele 7 trepete ale constiintei au fost explorate si definite de catre toate marile culturi ale lumii. Experienta umana arata ca, desi de-alungul secolelor au existat variatii pe aceasta tema, potentialul acesteia fiind practic nelimitat, evolutia constiintei poate fi structurata in mai multe trepte de evolutie.

Mintea umana are tendinta de a ierarhiza, dar aceste trepte nu se refera la a fi superiror sau inferior, ci doar la trepte de explorare pe parcursul vietii si capacitatea de a accesa informatii din ce in ce mai largite cu privire la existenta.

Va propunem acest model care descrie 7 trepte ale Constiintei

Treapta 1 – Animalul

Nevoia de a supravietui

La acest nivel, concentrarea noastra se indreapta catre asigurarea nevoilor de baza – securitate, hrana, apa, acoperis si alte nevoi de baza care asigura supravietuirea. Dupa cum bine stim, Abraham Maslow a elaborat o teorie elaborata cu privire la nevoile umane de baza.

Nu simtim o satisfactie de lunga durata indeplinindu-ne aceste nevoi, dar cu siguranta indeplinirea acestora ne creeaza cadrul pentru a evolua. De asemenea, simtim anxietate daca aceste nevoi nu sunt indeplinite.

Treapta 2 – Constiinta colectiva

Dorinta de placere si de perpetuare a speciei.

Aici ne referim la nevoia de a fi iubiti si de a interrelationa, la nevoia de a apartine si de a avea constiinta nevoilor celorlalti. Este nivelul unde ne dorim satisfacerea nevoilor noastre emotionale, prin comuniune cu ceilalti. Reusim s aintegram acest aspect dezvoltand calitatea relatiilor noastre interpersonale care ne creeaza senzatia ca suntem in siguranta si iubiti.

Treapta 3 – Aspiratia

Dorinta de a cuceri, de a acumula, de a obtine victorie si stima.

Senzatia noastra de auto-stima, starea noastra de mandrie se manifesta in sfera sociala. Sentimentul ca suntem valorosi in relatie cu lumea externa este intrinsec, definindu-ne in relatie cu ceilalti si recalibrand aceasta definitie in relatie cu alegeri si actiuni. Devenim maestri ai acestui nivel dezvoltandu-ne inteligenta emotionala, intelegandu-ne psihologia si dezvoltand un sentiment de auto-respect.

Treapta 4 – Individul

Dorinta de comuniune si unitate.

Este un nivel transformator, este nivelul unde reusim sa ne ridicam deasupra intereselor sinelui si a satisfacerii nevoilor. Meregm pe acest drum invatand sa devenim maestri ai Mintii Subconstiente, indentificand paradigme si credinte limitative, alegand constient ce inseamna acceptabil si inacceptabil pentru noi.

Dezvoltam un nou sistem de valori si traim in concordanta cu acesta. Intelegem care este potentialul nostru si ce impact avem in comunitatile noastre, in cursul istoriei si in lume.

Devenim maestri ai acestui nivel invatand sa ne detasam de fricile subconstiente si constiente pe care le avem cu privire la primele 3 niveluri ale existentei si ajungem sa imbinam nevoile egoului cu cele ale sufletului.

Treapta 5 – Claritatea

Chemarea spre creativitate

Claritatea scopului inseamna sa ne aliniem viata la pasiunile si scopul nostru, descoperindu-ne sinele autentic si actionand in concordanta cu chemarea noastra. Cream o viziune a viitorului in concordanta cu sinele nostru superior si mergem in acea directie.

Devenim maestri ai nivelului 5 atunci cand am reusit sa ne descoperim scopul transcendental al existentei – Claritatea Scopului nostru.

Treapta 6 – Experienta

Chemarea de a servi lumii.

Constiinta noastra a evoluat spre un punct unde recunoastem ca actualizarea simtului scopului pe care il avem in lume, va face cu adevarat o diferenta si va contribui la un bine comun. Devenim maestri ai acestei lumi atunci cand intelegem ca scopul nostru suprem va contribui la binele universal.

Treapta 7 – Stapanirea

Dorinta de a atinge si de a stapani ceea ce a fost imaginat la nivelul 6.

Este vorba despre o stare transcedentala a constiintei, se refera la auto-explorare.

Reusim sa devenim maestri ai acestei stari atunci cand faptul de a ne urma scopul divin si de a aduce o contributie lumii se confunda cu existenta noastra.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!