Roșiile pentru sănătate: 5 beneficii

Roșiile pentru sănătate: 5 beneficii

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

În urma unor cercetări, oamenii de știință au ajuns la concluzia că roșiile naturale sunt foarte benefice pentru inimă, piele, ochi, intestine și alte organe.

Pe lângă faptul că sunt relativ sărace în zahăr și carbohidrați, roșiile conțin numeroase substanțe nutritive benefice, așadar se recomandă să le adăugați în alimentația voastră zilnică, fie puse în diferite mâncăruri, fie pe post de gustare, deoarece sunt foarte sănătoase.

Beneficiile roșiilor pentru organism:

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamine

Această minunată legumă întărește sistemul imunitar, îmbunătățește vederea și sănătatea pielii; este bun pentru oase și inimă, stimulează contracțiile musculare și ajută la menținerea tensiunii arteriale normale și la reglarea echilibrului fluidelor din organism.

Îmbunătățesc sănătatea inimii

Roșiile conțin licopen. Licopenul este un antioxidant responsabil de culoarea roșie a acestor legume. Studiile au arătat că consumul de roșii (atât proaspete, cât și procesate) este mai sănătos și mai eficient pentru sănătatea inimii decât administrarea suplimentelor de licopen. De asemenea, s-a demonstrat că nivelurile mai ridicate de licopen din sânge sunt în general asociate cu rate mai scăzute de mortalitate la persoanele cu sindrom metabolic – un grup de factori de risc care cresc probabilitatea apariției bolilor de inimă, diabetului și accidentului vascular cerebral.

Îmbunătățesc sănătatea sistemului digestiv

Fibrele și zeama din roșii sunt benefice pentru cei care au tendința de constipație. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că acidul conținut de roșii poate duce la supărarea stomacului și poate provoca sau agrava refluxul acid, așadar persoanele care au probleme similare cu aciditatea trebuie să fie atente.

Îmbunătățesc vederea

Licopenul din roșii este foarte bun și pentru sănătatea ochilor. Dar aceasta nu este singura substanță benefică din roșii care îmbunătățește vederea. Roșiile conțin mult betacaroten și luteină. Studiile au arătat că aceste substanțe ajută la îmbunătățirea vederii și protejează ochii de boli precum cataracta și degenerarea corpului galben.

Îmbunătățește sănătatea pielii

În urma anumitor cercetări realizate în 2011, s-a ajuns la concluzia că consumul de roșii sau pastă de roșii combinat cu ulei de măsline protejează pielea de daunele nocive provocate de soare. Roșiile fac acest lucru prin creșterea producției de procolagen. Această moleculă menține pielea fermă și tânără și îi conferă o structură fină.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că licopenul din roșii joacă un rol important în menținerea sănătății pielii. Concentrația sa maximă se observă abia după fierberea roșiilor, iar uleiul de măsline îmbunătățește semnificativ trecerea licopenului din sistemul digestiv în fluxul sanguin.

Roșiile pot fi consumate atât proaspete, cât și prelucrate: uscate, sub formă de suc, sos sau pastă (bulion). Acest lucru vă permite să vă bucurați de ele pe tot parcursul anului și să vă mențineți corpul sănătos.

Consumați roșii proaspete cu omlete, în salate sau serviți-le simple, stropite cu ulei de măsline și presărate cu busuioc proaspăt și piper negru măcinat.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!