Reteta traditionala pentru ciorba de burta, poate ca pare greu de facut insa noi va prezentam pas cu pas cum sa faceti cea mai gustoasa ciorba de burta

Reteta traditionala pentru ciorba de burta, poate ca pare greu de facut insa noi va prezentam pas cu pas cum sa faceti cea mai gustoasa ciorba de burta

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 December 2018 in Retete

Ciorba de burta, reteta originala, autentica si veche! Cu greu o gasesti pe internet, dar e buna de pastrat. Este o delicatesa daca urmezi instructiunile pas cu pas. Este o ciorba pretentioasa si cu ifose, dar rezultatul este spectaculos si tot efortul merita!

Deși prepararea durează mai mult ca la alte ciorbe, asta nu înseamnă că este și dificilă. Dar gustul final savuros merită orice minut petrecut în bucătărie.

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 60 min

Gata in: 60 min

INGREDIENTE

1 kg burtă de vită

1 os de vită

2 morcovi

1 gulie

2 rădăcini pătrunjel

1 ţelină mică

1 lingura piper boabe

2 foi dafin

1/2 ardei roşu

1 ardei iute

400 g smântână

6 căţei de usturoi

4 linguri sare grunjoasă

2 linguri ulei

7 linguri oţet pentru spălat burta

MOD DE PREPARARE

Taie burta bucăţele mici, astfel încât să poată fi uşor de luat cu lingura. Spal-o în cinci ape în care adaugă câte o lingură de oţet.

Apoi pune-o într-o strecurătoare şi freac-o bine cu două linguri de sare grunjoasă. Spal-o sub un jet de apă, după care pune-o într-un bol cu apă rece şi cu două linguri de oţet. Las-o să stea o oră.

Între timp, curăţă gulia, pătrunjelul, ţelina şi un morcov. Pune-le la fiert în patru litri de apă, alături de dafin, piper şi osul de vită. Lasă să fiarbă aproximativ o oră, după care strecoara supa obţinută.

Curăţă celălat morcov şi ardeiul şi dă-i pe răzătoare.Spală bine oala şi pune în ea două linguri de ulei. Căleşte morcovul şi ardeiul răzuit pentru circa cinci minute. Apoi toarnă peste ei supa strecurată şi două linguri de sare.

Pune şi burta şi ardeiul iute tăiat rondele. Lasă să fiarbă la foc mediu, pentru 40 de minute, până când bucăţelele de burtă s-au înmuiat bine.

Pune smântâna într-un bol şi dizolv-o cu cinci polonice de ciorbă fierbinte. Toarn-o încet în oala cu ciorbă şi amestecă uşor, astfel încât să nu se brânzească.

Curăţă şi căţeii de usturoi, zdrobește-i cu podul palmei şi pune-i în ciorbă. Lasă să fiarbă cinci minute, după care ia de pe foc.

Se serveşte caldă cu ardei iute şi smântână, după gust.

Scurt isoric al ciorbei de burta:

Ciorba în general a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele și cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman. Astfel șefii regimentelor de spahii erau cunoscuți sub titulatura de ciorbagii. Lângă cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se făceau cele mai bune ciorbe de burtă sau de berbecuți. În turcește bine-cunoscuta fiertură poartă numele de çorba, cuvânt provenit din arabul šorba (šarâb). Aceste cuvinte trasează cu precizie harta cuceririlor otomane.

Grecii de după de cucerirea Constantinopolului, care au fost intens turciți vreme de patru secole, o cunosc sub numele de τσορβάς (transliterat: țorbas). Ei fac și astăzi tchorba toptsita, adică o ciorbă de perișoare. Bulgarii, sârbii, croații sau albanezii o gătesc și ei sub diverse denumiri derivate din cuvântul turcesc. Bulgarii, de pildă, gătesc Shkembe tșorba care seamănă cumva cu ciorba de burtă.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!