Probabil una dintre cele mai frumoase poezii scrise vreodata “Repetabila povară” – Adrian Păunescu

Probabil una dintre cele mai frumoase poezii scrise vreodata “Repetabila povară” – Adrian Păunescu

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 April 2020 in PoezieSpiritualitate

Una din cele mai frumoase poezii scrise vreodată. Citeste-o cu inima deschisa si iti va ajunge la sufelt, nu are cum sa nu te miste…

Repetabila povară – Adrian Paunescu

Strofa 1

Cine are părinţi, pe pământ nu în gând /// Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând /// Că am fost, că n-am fost, ori că suntem cuminţi, /// Astăzi îmbătrânind ne e dor de părinţi.

Strofa 2

Ce părinţi? Nişte oameni ce nu mai au loc /// De atâţia copii şi de-atât nenoroc /// Nişte cruci, încă vii, respirând tot mai greu, /// Sunt părinţii aceştia ce oftează mereu.

Strofa 3

Ce părinţi? Nişte oameni, acolo şi ei, /// Care ştiu dureros ce e suta de lei.  /// De sunt tineri sau nu, după actele lor,  /// Nu contează deloc, ei albiră de dor /// Să le fie copilul c-o treaptă mai domn, /// Câtă muncă în plus, şi ce chin, cât nesomn!

Strofa 4

Chiar acuma, când scriu, ca şi când aş urla, /// Eu îi ştiu şi îi simt, pătimind undeva. /// Ne-amintim, şi de ei, după lungi săptămâni  /// Fii bătrâni ce suntem, cu părinţii bătrâni  /// Dacă lemne şi-au luat, dacă oasele-i dor,  /// Dacă nu au murit trişti în casele lor…  /// Între ei şi copii e-o prăsilă de câini,  /// Şi e umbra de plumb a preazilnicei pâini.

Strofa 5

Cine are părinţi, pe pământ nu în gând,  /// Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând.  /// Că din toate ce sunt, cel mai greu e să fii  /// Nu copil de părinţi, ci părinte de fii.

Strofa 6

Ochii lumii plângând, lacrimi multe s-au plâns /// Însă pentru potop, încă nu-i de ajuns. /// Mai avem noi părinţi? Mai au dânşii copii? /// Pe pământul de cruci, numai om să nu fii,

Strofa 7

Umiliţi de nevoi şi cu capul plecat, /// Într-un biet orăşel, într-o zare de sat, /// Mai aşteaptă şi-acum, semne de la strămoşi /// Sau scrisori de la fii cum c-ar fi norocoşi, /// Şi ca nişte stafii, ies arare la porţi  /// Despre noi povestind, ca de moşii lor morţi.

Strofa 8

Cine are părinţi, încă nu e pierdut, /// Cine are părinţi are încă trecut. /// Ne-au făcut, ne-au crescut, ne-au adus până-aci, /// Unde-avem şi noi însine ai noştri copii. /// Enervanţi pot părea, când n-ai ce să-i mai rogi, /// Şi în genere sunt şi niţel pisălogi. /// Ba nu văd, ba n-aud, ba fac paşii prea mici,  /// Ba-i nevoie prea mult să le spui şi explici,  /// Cocoşaţi, cocârjaţi, într-un ritm infernal,  /// Te întreabă de ştii pe vre-un şef de spital.  /// Nu-i aşa că te-apucă o milă de tot,  /// Mai cu seamă de faptul că ei nu mai pot?  /// Că povară îi simţi şi ei ştiu că-i aşa  /// Şi se uită la tine ca şi când te-ar ruga…

Strofa 9

Mai avem, mai avem scurtă vreme de dus /// Pe conştiinţă povara acestui apus /// Şi pe urmă vom fi foarte liberi sub cer,  /// Se vor împutina cei ce n-au şi ne cer.  /// Iar când vom începe şi noi a simţi /// Că povară suntem, pentru-ai noştri copii,  /// Şi abia într-un trist şi departe târziu,  /// Când vom şti disperaţi veşti, ce azi nu se ştiu,  /// Vom pricepe de ce fiii uită curând,  /// Şi nu văd nici un ochi de pe lume plângând,  /// Şi de ce încă nu e potop pe cuprins,  /// Deşi plouă mereu, deşi pururi a nins,  /// Deşi lumea în care părinţi am ajuns  /// De-o vecie-i mereu zguduită de plâns.  /// Astazi mi-e dor de parinti… /// In cinstea sau in memoria parintilor nostri.

Adrian Paunescu

O poiezie minunata care ne-a intrat in suflet si in trairi, speram ca v-a placut.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!