Regele Solomon: 5 lucruri care deosebesc omul înțelept de cel prost

Regele Solomon: 5 lucruri care deosebesc omul înțelept de cel prost

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 January 2021 in CitatePildeViata

Solomon și-a împărtășit de bunăvoie înțelepciunea în cărțile „Proverbe” și „Eclesiast”. Ce spune despre inteligența și prostia umană? Regele Solomon a observat cu atenție oamenii și a dedus semnele oamenilor deștepți și ale celor nu prea deștepți.

Regele Solomon este cel mai înțelept om din vremea sa. Îi plăcea de Dumnezeu și Atotputernicul voia să-l răsplătească cu ceea ce își dorea. Solomon a cerut înțelepciune și, odată cu aceasta, a primit bogăție, faimă și succes.

Atitudinea părinților

„Fiul înțelept înveselește pe tatăl său, iar cel nebun este supărarea maicii lui.” – Pildele lui Solomon 10:1

Oamenii deștepți își încântă părinții, inspiră admirație și mândrie. Iar un om prost își face mama și tatăl de râs, făcând lucruri care îi supără și le strică onoarea.

Gândire și muncă grea

„Cel ce adună în timpul verii este un om prevăzător, iar cel care doarme în vremea secerișului este de ocară.” – Pildele lui Solomon 10:5

O persoană inteligentă profită de oportunități, fără a pierde timp, deoarece analizează profitul și beneficiile viitoare ale afacerii. O persoană proastă este leneșă, nu ia inițiativa și ratează șansele pe care i le oferă viața, temându-se să riște și să atingă un nou nivel.

Abilitatea de a auzi

„Cel cu inimă înțeleaptă primește sfaturile, iar cel nebun grăiește vorbe spre pieirea lui.” – Pildele lui Solomon 10:8

„Cel ce păzește învățătură apucă pe calea vieții, iar cel ce leapădă certarea rătăcește.” – Pildele lui Solomon 10:17

O persoană inteligentă ascultă și aude ceea ce i se spune. El ascultă în special critici și sfaturi solide, dorind să devină mai bun. O persoană proastă vorbește mult, se consideră întotdeauna perfectă, dar, de regulă, nu este în stare de mai nimic.

Cuvinte și conversații

„Izvor de viață este gura celui drept, dar gura celor fără de lege, izvor de nedreptate.”. Proverbe 10:11

„Cei înțelepți ascund știința, iar gura celui fără de socotință este o nenorocire apropiată.” – Pildele lui Solomon 10:14

„Limba omului drept este argint curat, dar inima celor fără de lege este lucru de puțin preț. Buzele celui drept călăuzesc pe mulți oameni, iar cei nebuni mor din pricină că nu sunt pricepuți.” – Pildele lui Solomon 10:20-21

Oamenii deștepți îi inspiră pe ceilalți, îi susțin, cresc încrederea în cei buni și aduc pace. Oamenii proști sunt cruzi în cuvinte, pot fi nepoliticoși, să strige, să provoace discordie și ceartă, oriunde s-ar afla. Este greu să fii în preajma lor, într-o familie sau într-o echipă.

Relația cu legea

„Ca o pricină de bucurie este pentru nebun săvârșirea unei fapte rușinoase; la fel este cu înțelepciunea pentru omul priceput.” – Pildele lui Solomon 10:23

O persoană proastă poate încălca în mod voit legea sau regulile de bun simț. Pentru el, răzbunarea, trădarea, furia sunt ceva normal și se pare că conștiința lui nu-l chinuie deloc (deși adânc în interior probabil că îl chinuie, dar pur și simplu o îneacă).

O persoană inteligentă încearcă să facă bine oamenilor, iar acest lucru îi aduce bucurie.

„De ceea ce se teme cel nelegiuit nu scapă, iar cererea celor drepți (Dumnezeu) o împlinește. Precum trece furtuna, așa piere și cel fără de lege, iar dreptul este ca o temelie neclintită.” – Pildele lui Solomon 10:24-25

Prostia și răutatea merg mână în mână. Astfel de oameni sunt plini de cruzime și răutate și, deseori, se tem de ceea ce se întâmplă. Pur și simplu pentru că se gândesc și vorbesc constant despre asta.

Oamenii deștepți se zbat pentru dreptate în fața oamenilor și a lui Dumnezeu. Vor să facă ceea ce este bine, iar dorințele unor astfel de oameni sunt împlinite. Au succes și sunt pozitivi. Și în momentele dificile ale vieții, nu se pierd, ei devin și mai puternici! Pur și simplu pentru că, înțelegând înțelepciunea divină, ei înțeleg arta unei vieți fericite, pe care Dumnezeu a predeterminat-o.

Acestea nu sunt toate semne de înțelepciune și prostie din partea regelui Solomon, ci ceva ce poate fi folositor astăzi pentru fiecare dintre noi!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!