Răul pe care îl faci rămâne cu tine și binele se întoarce la tine

Răul pe care îl faci rămâne cu tine și binele se întoarce la tine

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2022 in De SufletPilde

De ce există atât de puțin bine în lumea asta? Pentru că toată lumea așteaptă recunoștință și fericire imediată. Oamenii din viața modernă se grăbesc să trăiască și, prin urmare, se tem mereu că energia lor nu va fi consumată pentru ceea ce își doresc. Așteptăm ca lumea să danseze și să țină serenade în fața noastră, uitând că misiunea noastră principală este să aducem ceva bun în această viață. Nu de a lua, ci de a da.

Această pildă este îndrumătoare și te face să te gândești cât de important este să ne gândim la fiecare dintre acțiunile noastre. La urma urmei, nu știm ce preț și când va trebui să plătim pentru acțiunile noastre. Și cu siguranță trebuie să plătești pentru tot ce faci, după cum se spune, nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită.

Iată pilda:

O femeie necăjită din india cocea câte două prăjituri în fiecare dimineață. Una pentru membrii familiei, și cea de a doua, o făcea în plus, pentru câte un trecător ocazional. Femeia punea mereu a doua prăjitură pe pervaz, iar orice persoană care trecea pe acolo o putea lua fără să plătească.

În fiecare zi, când femeia punea prăjitura pe pervaz, se ruga pentru fiul ei, care era plecat de acasă în căutarea unei vieți mai bună. Timp de multe luni, mama nu a știut nimic despre băiatul ei și s-a rugat mereu pentru întoarcerea lui în siguranță.

La un moment dat a observat că în fiecare zi venea un cocoșat și lua a doua felii din prăjitură. Dar în loc de cuvinte de recunoștință, el mormăia: „Răul pe care îl faci rămâne cu tine, iar binele se întoarce la tine!” și își continua drumul.

Situația se repeta în fiecare zi. Neprimind cuvintele de recunoștință așteptate, femeia s-a simțit înșelată. „În fiecare zi, acest cocoșat spune același lucru! Dar ce vrea să spună?”

Și într-o zi, fiind deosebit de enervată, a hotărât să-i pună capăt.

„O să scap de acest cocoșat urât!” și-a spus ea în gând și a pus otravă în cea de-a doua prăjitură.

Dar când aproape să o pună pe pervaz, mâinile femeii tremurau. “Ce faci?” conștiința începea să o întrebe. Și imediat a aruncat prăjitura otrăvită în foc, apoi a preparat alta și a pus-o pe pervaz.

Cocoşatul, ca de obicei, a luat prăjitura, mormăind aceleași cuvinte: „Răul pe care îl faci rămâne cu tine, iar binele se întoarce la tine!”. și își continua drumul, fără să-și dea seama de gândurile care se derulează în sufletul femeii.

În aceeași seară, cineva a bătut la ușă. Când femeia a deschis-o, și-a văzut fiul stând în prag. Arăta groaznic: flămând, slab, slăbit, în haine rupte.

„Mamă, este  o minune că am putut ajunge aici! Eram la doar o milă de casă, dar îmi era atât de foame încât am leșinat. Probabil că aș fi murit, dar chiar atunci a trecut un bătrân cocoșat și a fost atât de amabil cu mine încât mi-a dat o prăjitură întreagă. Și a spus că, aceasta este singura lui mâncare pentru toată ziua, dar vede că am nevoie de ea mai mult decât el.

Când mama a auzit aceste cuvinte, fața i s-a făcut palidă și s-a rezemat de ușă pentru a nu cădea. Și-a amintit de prăjitura otrăvită de dimineață. Dacă nu ar fi aruncat-o în foc, propriul ei fiu ar fi murit din cauză că bătrânul cocoșat care a luat prăjitura îi dăduse băiatului să mănânce!

Atunci femeia a înțeles sensul cuvintelor: „Răul pe care îl faci rămâne cu tine și binele se întoarce la tine!”

Morala povestii:

Străduiește-te să faci mereu bine, chiar dacă nimeni nu-l apreciază. La un moment dat se va întoarce la tine!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!