Profesorul Dumitru Dulcan: In spatele tuturor lucrurilor sta Dumnezeu!

Povestea cu morală – Fereastra sufletului. O pereche recent casatorita s-a mutat intr-un cartier foarte linistit. Dupa mai multe cautari, au reusit sa gaseasca o casa asa cum si-au imaginat. In prima dimineata, in timp ce-si savurau cafeaua, si aburii ii invada fata firava, femeia observa, privind pe fereastra, o vecina care isi intindea cearceafurile in balcon. – Ce cearceafuri murdare intinde vecina noastra in balcon…! Cred ca are nevoie de un nou inalbitor… sau poate ar trebui s-o invat sa-si spele cearceafurile! Sotul ei privi si ramase tacut. Nu stia ce sa raspunda. Si asa, la fiecare doua, trei zile femeia repeta observatiile ,in timp ce vecina isi intindea rufele la soare. Dupa o luna, într-o dimineaţă, femeia ramase surprinsa vazand ca vecina sa, intindea cearceafuri mult mai curate si îi spuse sotului ei: – Priveste, a invatat sa spele rufele! cearceafurile ei sunt mult mai curate decât alta dată. Sotul ei o privi lung şi apoi îi raspunse: – Nu, azi m-am trezit mai de dimineata si-am spalat geamurile casei noastre! Morala – nu este despre o femeie care nu şi-a spălat geamurile casei ci despre ceea ce vrem să vedem si cum ii privim pe cei din jur. Viata este asa! Totul depinde de curatenia ferestrei sufletului nostru prin care observam faptele. Inainte de a critica potrivit ar fi sa ne verificam si curatam sufletul nostru pentru a vedea clar. Atunci vom vedeam mai clar în jurul nostru. Nu trebuie sa ii etichetam pe cei din jur, doar din parerea pe care o avem fara ai cunoaste cu adevarat. Vei ramane surprinsa ca vei cunoaste oameni care, ti se pareau cei mai rai, sa fie defapt cei mai buni oameni si oamenii buni, sa fie defapt inversul lor. Si pe noi la randul nostru ne eticheteaza cei din jur, in functie de caracteristicile noastre, aspect, ceea ce facem, insa niciodata nu ne va cunoaste sufletul, doar privindu-ne de la distanta. Daca ti-a placut, distribuie si tu! Multumesc!
Publicitate

Lucrurile nu au pornit dintr-o întâmplare şi viaţa nu e accidentală pe pământ, aşa cum spun manualele de biologie. Ba mai mult, afirm că universul se sprijină pe legi morale.

Am ajuns la concluzia că şi creierul respectă un cod etic, un cod moral, similar cu al marilor religii. Cum ştim asta? Iată un experiment. La începutul anilor 2000, la Universitatea Wisconsin, s-au făcut cercetări pe călugări tibetani. S-a constatat că la emoţiile pozitive – empatie, respect, admiraţie etc – se activa o arie din lobul frontal stâng, în timp ce trăirea sentimentelor negative activa o arie din lobul frontal drept. În consecinţă, creierul face o distincţie între bine şi rău. Dar creierul e o masă de carne şi nu are cum să facă selecţia între bine şi rău doar prin sine.

E clar că există o conştiinţă care face această triere, iar ea se supune la rândul ei unei legi morale, altfel cum ar face-o? Deci, legea lui Dumnezeu este legea Binelui. Dar poate argumentul acesta nu e suficient ca să înţelegeţi de ce universul e construit pe tiparul Binelui. Vă dau alt exemplu, la nivel de chimie: gândurile negative la nivel de chimie a sângelui determină în corp un viraj spre aciditate (care înseamnă îmbătranire, boală, degenerescenţă). Faptele pozitive şi senine duc corpul către un ph alcalin, care se traduce prin longevitate şi vitalitate. Până şi ADN-ul nostru face diferenţa între bine şi rău. S-a luat o probă de ADN de la un individ, a fost dusă la distanţă şi monitorizată prin mijloace de laborator. Asupra individului s-au exercitat diverse influenţe, negative sau pozitive. La cele negative, spirala ADN-ului se contracta, la cele pozitive se decontracta. Până şi în ADN-ul nostru sunt înscrise premisele sănătăţii şi bolii.

Devenim ceea ce gândim

Venim pe pământ pentru a evolua, dar prin erori repetate ne creăm nişte dezechilibre, nişte energii ne¬gative, care nasc suferinţa. Suferinţa este rezultatul comportamentului nostru, care a ajuns, de-a lungul secolelor, să fie într-un mare dezacord cu biologia noastră şi cu legile fiinţării noastre. N-am fost creaţi de Dum¬nezeu să suferim, biologia noastră o demons¬trea¬ză: avem nevoie de fericire. În concluzie, devenim ceea ce gândim, sănătoşi sau bolnavi, fericiţi sau nefericiţi. Chiar şi la nivelul creierului, înnoirea celulelor noastre nervoase este favorizată de o gândire cons¬tructivă, optimistă şi este inhibată de agresivitate, furie şi depresie.

Publicitate

Orice emoţie negativă blochează celulele sistemului imunitar pentru cinci, şase ore. Asta înseamnă că un gând de invidie, de răutate, un necaz ne lasă organismul fără apărare pentru câteva ore.  Stim din descoperirile fizicii cuantice că orice gând are un substrat de câmp, acest câmp are efect de dispersie, se pro¬pagă în spaţiu. Când ne gândim insistent la un lucru, îl creăm în planul de dincolo de noi, iar el se întoarce la noi. Putem, deci, face rău cu un gând, nu nu¬mai nouă, ci şi celorlalţi din jur şi întreg universului. Am avut ocazia să verific şi în practică lucrurile astea. Pacienţii optimişti, ferm convinşi că se vor vindeca, îşi ajutau organismul să lupte cu boala şi chiar se recuperau. Ceilalţi, pesimiştii care se plângeau în permanenţă, se otrăveau cu propriile gânduri, iar starea lor se deteriora.

Sunt şi boli care ne sunt date ca lecţii. Dar în cele mai multe cazuri, bolile noastre au cauze spirituale: invidia, răutatea, competiţia acerbă, egoismul şi dorinţa de răzbunare, la care se adaugă frica şi stresul generat de o societate ultratehnologizată.

Stresul înseamnă moartea celulei. Încă de la anul 1000, Avicenna a făcut un experiment şi a pus un miel într-o cuşcă lângă cuşca unui lup. Mielul a murit, pur şi simplu, de frică. Când ne e frică, nu se mai secretă chimia necesară şi celula moare. Pe termen lung, asta înseamnă scleroze, boli degenerative, Parkinson şi demenţă.

Nu ne putem păstra sănătatea decât gândind şi făcând binele, pentru a fi în armonie cu universul. Iisus avea dreptate când îndemna pe fiecare să-şi iubească aproapele ca pe sine însuşi.

„Când crezi, îţi mobilizezi toate mecanismele de vindecare”

Iisus ar fi putut zice „eu te-am vindecat”, dar a ales să spună „credinţa ta te-a vindecat”. Când crezi, îţi mobilizezi toate mecanismele de vindecare. Dar a şti că Dumnezeu există nu e totul. Doar religia îţi dă trăirea emoţiei transformatoare, acea deschidere a sufletului prin care trăieşti cu adevărat relaţia cu Dumnezeu. Nu doar mersul la biserică e important, ci şi puterea rugăciunii pe care o poţi face oriunde.

(Interviu cu Prof Dulcan,scritorul cartii Inteligenta materiei pe care v-o recomand din inima.)

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
Urmatoarele reguli de viata i-au fost atribuite lui Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului. Sunt reguli decente, pline de intelepciune si spiritualitate, invataminte care ne apropie mai mult de viata si de splendoarea sa. “Sunt doua feluri de a-ti trai viata: unul, de a crede ca nimic nu este un miracol; al doilea, ca si cand totul este un miracol. (Albert Einstein) Uneori ni se pare ca nu avem timp nici pentru ea, pentru viata. Suntem prea ocupati ca sa supravietuim incat sa mai apucam sa traim cum se cuvinte miracolul care se numeste viata. Cu bune, rele, asa cum este ea, viata se numara printre putinele daruri de care ar trebui sa stim cum sa ne bucuram. Viata merita traita. Ea este cel mai frumos dar care ne-a fost dat vreodata. Este ceea ce ne invata si Dalai Lama. Desi nu exista o sursa sigura care sa poata confirma justetea atribuirii, urmatoarele reguli de viata prezentate mai jos i-au fost atribuite lui Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului. Sunt reguli decente, pline de intelepciune si spiritualitate, invataminte care ne apropie mai mult de viata si de splendoarea sa. Fara o formula magica sau eufemisme exagerate despre ceea ce noi oamenii numim fericire, invataturile lui Dalai Lama sunt motivante tocmai prin adevarul simplu pe care il inspira: viata poate fi minunata daca nu uitam cum sa o traim. Le redam mai jos in aceeasi forma in care ne-au parvenit: 1. Tine minte intotdeauna ca marea iubirea si marile realizari implica riscuri imense. 2. Cand pierzi in viata, nu pierde si lectia pe care viata a vrut sa ti-o dea. 3. De-a lungul intregii tale vieti pe acest pamant, tine cont de cei 3 R:
  • -Respectul fata de sine,
  • -Respectul pentru altii
  • -Responsabilitatea pentru tot ceea ce faci si intreprinzi
4. Chiar daca vei fi tentat sa uiti atunci cand esti dezamagit, aminteste-ti ca a nu obtine ceea ce vrei poate fi uneori o minunata lovitura de noroc. 5. Invata regulile ca sa stii cum sa le incalci corespunzator. 6. Nu lasa o disputa mica sa strice o prietenie mare. 7. In momentul in care realizezi ca ai gresit, actioneaza imediat pentru a-ti repara greseala. 8. Rezerva-ti timp in fiecare zi pentru a-l petrece in propria companie. 9. Deschide bratele catre schimbare, dar atunci cand le deschizi nu lasa sa-ti plece valorile cu totul. 10. Nu uita ca tacerea este uneori raspunsul cel mai bun. 11. Traieste o viata buna, onorabila pentru ca atunci cand vei fi batran si vei arunca o privire inapoi, sa te poti bucura de viata pentru a doua oara. 12. O atmosfera calda si iubitoare acasa reprezinta fundatia pentru viata ta. 13. In neintelegerile cu persoanele la care tii, discuta doar de situatia prezenta. Nu aduce in discutie trecutul. 14. Impartaseste-ti cunostintele. Este modalitatea cea mai sigura de a castiga nemurirea. 15. Fii bland cu pamantul. 16. O data pe an, du-te intr-un loc in care nu ai mai fost niciodata. 17. Aminteste-ti ca relatia cea mai buna si mai corecta este una in care IUBIREA unuia pentru celalalt depaseste NEVOIA unuia pentru celalalt. 18. Judeca-ti succesul raportandu-te la lucrurile la care a trebuit sa renunti pentru a-l obtine.