Problemele din timpul somnului iti pot afecta sanatatea pe termen lung, multa lume nici nu realizeaza ca acestea sunt motivul altor boli!

Problemele din timpul somnului iti pot afecta sanatatea pe termen lung, multa lume nici nu realizeaza ca acestea sunt motivul altor boli!

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 August 2020 in Sanatate

Multe persoane se confrunta cu insomnia ori, dimpotriva, cu oboseala cronica si cu orele de somn prelungite, dar si cu apneea ori cu paralizia din somn. Daca faci si tu parte din aceasta categorie, trebuie sa stii ca aceste probleme nu sunt tocmai de trecut cu vederea. Specialistii in somnologie spun ca ele chiar iti pot pune in pericol viata.

Iata ce probleme de somn iti pot afecta sanatatea pe termen lung, daca te confrunti cu ele!

Probleme de somn mai putin cunoscute

1. Sindromul capului care explodeaza

Poate ca denumirea acestui sindrom ti se pare hilara, insa simptomele sunt departe de a fi amuzante. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema au senzatia ca aud un zgomot puternic, care ii trezeste din somn. Acesta poate sau nu sa fie insotit si de manifestari vizuale, cum ar fi fulgerele extrem de luminoase. Cauza acestei tulburari de somn este inca necunoscuta, insa este cert faptul ca cei care sufera de acest sindrom nu se pot odihni prea bine.

2. Sindromul Kleine-Levin

Acest sindrom ii afecteaza in special pe barbati, insa nu este exclus sa apara si in cazul femeilor. Simptomele constau in perioade de somn prelungite la pana 21 de ore pe zi, iar in starea de veghe, bolnavul este irascibil si prezinta o pofta de mancare exagerata. Din pacate, nici pentru aceasta problema nu s-a gasit inca un leac.

3. Paralizia in somn

Cei care se confrunta cu aceasta problema spun ca au senzatia nu se pot misca deloc, desi sunt constienti. Manifestarile apar fie cand pacientul este pe cale de adormi, fie la trezire, cand este la granita dintre vis si realitate. In plus, pot aparea stari de anxietate, cel afectat avand senzatia ca este urmarit sau ca viata ii este pusa in pericol de o prezenta necunoscuta.

4. Insomnia familiala fatala

Aceasta afectiune este rar intalnita, insa, dupa cum iti poti da seama si din denumirea sa, este ereditara, iar deznodamantul este tragic. Conform studiilor realizate pe cazurile descoperite pana in prezent, decesul apare in mai putin de trei ani de la primele manifestari ale bolii. Insomnia familiala fatala afecteaza hipotalamusul, provocand aparitia halucinatiilor si pierderea controlului asupra functiilor motorii.

5. Mancatul in somn

Iata inca una dintre problemele de somn care afecteaza calitatea vietii unei persoane! Este vorba despre mancatul in somn, cu care se confrunta multi dintre cei carora le sunt administrate somnifere. Cei afectati nu stiu ca, in timp ce dorm, consuma mancare exact ca in timpul unei mese obisnuite. Desigur ca, pe langa cresterea in greutate, pot aparea boli cum ar fi diabetul sau afectiunile cardiovasculare.

6. Aritmia circadiana (Sindromul non-24)

Acest sindrom este una dintre probleme de somn care se manifesta prin imposibilitatea pacientului de a avea un orar normal de somn. Conform studiilor, se pare ca multe persoane oarbe se confrunta si cu aceasta afectiune.

7. Narcolepsia

Persoanele care sufera de narcolepsie pot adormi in orice moment al zilei, indiferent de locul in care se afla. Se pare ca vinovata pentru aceasta problema este hipocretina, o substanta din creier care nu mai este secretata in mod normal de neuroni.

8. Parasomnia REM

In timpul somnului profund, exista o etapa denumita de catre specialisti REM (rapid-eye movement sau miscarea rapida a ochiului), in timpul careia apar visele cele mai intense. In cazul persoanelor care se confrunta cu parasomnia REM, apare tendinta de a se manifesta fizic, in functie de actiunea din vis. In acest fel, isi pun in pericol viata, existand riscul unor accidentari. Din fericire, insa, ei pot urma un tratament specializat, pentru a rezolva acesta problema de somn.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!