Primul Cod Penal din România: Corupții își pierdeau funcția și pensia, erau închiși, iar furtul mergea la spitale și case de binefacere

Primul Cod Penal din România: Corupții își pierdeau funcția și pensia, erau închiși, iar furtul mergea la spitale și case de binefacere

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 October 2020 in Curiozități

În urmă cu 154 de ani, în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în cea dintâi zi a lunii mai, a intrat în vigoare Codicele penal, primul din istoria României moderne, după ce, înainte cu un an, la 30 octombrie, a fost promulgat.

În timp, i-au fost făcute multe modificări, însă acest Cod penal a rămas în vigoare aproape 71 de ani, până în 17 martie 1936, când a fost înlocuit cu noul Cod penal.

Codul penal aplicat din 1865 a fost inspirat de Codul penal francez din 1810 și cel prusian, de la 1851, și avea 400 de articole. La vremea respectivă, era considerat unul dintre cele mai moderne din țările europene.

Până la adoptarea Codului penal din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în Moldova se aplica din 1826 Condica criminalicească a lui Sandu Sturza, iar în Muntenia se întocmise, în timpul domnitorului Barbu Dimitrie Știrbei, Condica criminală sau Codul penal Știrbei.

În capitolul „Crime și delicte comise de funcționari publici în exercițiul funcțiunii lor”, primul subcapitol făcea referire la „Sustracțiuni comise de depozitarii publici”.

Astfel, Codul menționa: „Ori-ce perceptor, ori-ce funcționar însărcinat cu percepțiune, ori-ce depozitar sau contabil public, care va fi deturnat sau sustras bani publici sau privați, sau efecte ținând loc de bani, sau acte, titluri și alte lucruri mișcătoare, cari se vor afla în mâinile lui, în puterea însărcinărei sale, se va pedepsi cu maximul închisorei și cu interdicțiunea pe timp mărginit, dacă lucrurile deturnate sau sustrase vor fi de o valore dela 1200 lei în sus.” Dacă valorile sustrase sau deturnate erau până în 1200 lei, pedeapsa era închisoare de la un an până la doi ani. În plus, condamnatul pierdea dreptul la pensie și nu mai avea niciodată dreptul de a ocupa vreo funcție publică.

„Ori-ce judecător, administrator, funcționar sau ofițer public, care va fi stricat, desființat, sustras sau deturnat actele și titlurile al cărora depozitar era, sau care i se încredințaseră sau comunicaseră în virtutea funcțiunei sale, se va pedepsi cu maximul închisorei și cu interdicțiunea pe timp mărginit, se va declara și incapabil de a ocupa funcțiune publică pe toată viața, pierzând dreptul la pensiune.”

Aceeași pedeapsă se aplica pentru „ori-ce agenți sau însărcinați, ai guvernului ori ai depozitarilor publici”.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!