Prietenii toxici: 5 semne că este timpul să încheiem o prietenie

Prietenii toxici: 5 semne că este timpul să încheiem o prietenie

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 September 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăLifeStyleSfaturi

Toată lumea are prietenii care durează o viață. Cu toate acestea, nu orice plăcere comună poate fi considerată prietenie. Potrivit unui studiu al psihologilor americani , doar jumătate dintre persoanele întrebate și-au confirmat prietenia cu anumite persoane din cercul lor apropiat.

De multe ori considerăm că oamenii ne sunt prieteni pentru că așa ne-au fost cândva, și astfel continuăm să comunicăm cu ei sub influența amintirilor din trecut. Și vechii noștri prietenii nu ne mai tratează așa cum o făceau înainte. Chiar și înțeleptul Socrate a remarcat că „fără prietenie, nicio comunicare între oameni nu are valoare”.

Cum vă dați seama că prietenia s-a încheiat?

De multe ori avem intenția să comunicăm cu oameni care nu sunt deloc interesați de noi. Din politețe sau din dorința de a fi cunoscuți ca sociabili, lăsăm oameni toxici să intre în viața noastră. Uneori ei par prietenoși la început, dar după un timp, întâlnirile cu acești oameni încep să ne afecteze negativ starea sufletească, starea de spirit și chiar sănătatea.

Semne ale prietenilor toxici

1. Se plânge încontinuu de anumite lucruri

Un prieten toxic sună de multe ori sau vrea să vă întâlniți doar pentru a vorbi despre problemele lui. Începe să-ți spună o grămadă de lucruri negative care nu te preocupă deloc. El începe să se plângă de relațiile sale cu oameni pe care nici măcar nu îi cunoști: soacră, șef, vecin. Această persoană continuă să vorbească în detaliu despre nemulțumirile sale, indiferent de reacția ta.

Desigur, cu toții suntem uneori supărați și vrem să ne putem împărtăși nenorocirea cu un prieten. Dar acest lucru nu trebuie să fie constant, deoarece vă va produce și vouă o stare proastă de spirit. Este timpul să opriți acest flux de energie negativă și să vă găsiți un prieten distractiv și pozitiv.

2. Se crede superior față de tine

Acesta este principalul semn al unui prieten toxic, potrivit psihologilor. O persoană care se vede mai sus decât tine nu îți poate fi prieten, într-o prietenie ambele persoane trebuie să fie văzute la același nivel. De exemplu, un prieten și-a cumpărat haine sau produse cosmetice scumpe și se laudă cu prețul lor, subliniind că nu ai destui bani sau nu ai gust. El îți critică în permanență hainele, aspectul, acțiunile etc.

Evident, prietenul încearcă să te umilească în ochii altora, dar el nu va tolera critici la adresa sa. Acest lucru nu se face într-o prietenie, ba din contra, trebuie să ai pe cineva care să te susțină din toate punctele de vedere și care să te trateze cu egalitate.

3. Vorbește cu tine numai atunci când are nevoie de ajutor

Desigur, toată lumea poate avea momente mai dificile în viață, dar nu vă puteți folosi bunătatea la infinit. De fiecare dată trebuie să pierzi timp, bani și efort pentru a-ți ajuta prietenul. El nu ia în considerare principiile tale morale, crede că poate conta pe sprijinul tău zi și noapte.

Atunci când se întoarce roata și aveți nevoie de ajutorul lui, el găsește mereu scuze și nu te ajută niciodată. Acest lucru denotă faptul că vă folosește doar pentru interesele lui și că nu este un prieten adevărat.

4. După ce vorbești cu acel prieten, ai un sentiment neplăcut

Intuiția ta îți spune că este timpul să pui capăt prieteniei toxice. Este imposibil să te forțezi să iubești sau să rămâi prieten cu cineva dacă sentimentele sunt absente. Nu te forța să vorbești sau să te întâlnești cu această persoană. Poate că vă leagă amintiri comune din copilărie, adolescență, de la școală sau de la muncă, dar v-ați dezvoltat ca persoană, aveți noi interese, cunoștințe, iar această persoană a rămas în trecut și nu face altceva decât să vă tragă înapoi.

În oricare dintre cazurile de mai sus, ar trebui să puneți punct prieteniei.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!