Povestea ciorii care a aflat secretul fericirii. ” Ne comparam in mod  zadarnic cu altii si ne intristam.”

Povestea ciorii care a aflat secretul fericirii. ” Ne comparam in mod  zadarnic cu altii si ne intristam.”

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 January 2020 in Spiritualitate

Nu degeaba se spune ca cioara este cea mai inteligenta  pasare de pe planeta… Ea a aflat secretul fericirii.

O poveste interesanta si plina de morala care a cucerit intreg  internetul si care ne invata cel mai simplu secret al  fericirii: sa fim multumiti cu ceea ce avem.

In loc sa  ravnim la viata si la fericirea altora, sa ne bucuram de  propria viata si fericirea va veni de la sine.

O cioara traia in padure si era absolut multumita de viata  sa. Insa intr-o zi a vazut o lebada…

“Aceasta lebada  este atat de alba”, s-a gandit cioara. “Si eu sunt atat  de neagra. Aceasta lebada trebuie sa fie cea mai fericita  pasare din lume.

Cioara i-a spus lebedei ceea ce gandea.

“De fapt”,  i-a raspuns lebada. “Simteam ca sunt cea mai  fericita  pasare din imprejurimi pana cand am vazut un papagal care avea doua culori. Acum cred ca papagalul este cea mai  fericita pasare care a fost creata” Apoi cioara l-a abordat pe papagal. Papagalul i-a explicat:  “Am trait o viata foarte fericita pana cand am vazut un paun. Eu am doar doua culori, insa paunul   are o multitudine de culori.”

Mai tarziu, cioara a vazut un paun de la gradina  zoologica si a vazut ca sute de oameni s-au adunat ca sa il  vada. Dupa ce oamenii au plecat, cioara s-a apropiat de  paun.

“Draga paun”, a spus cioara. “Esti atat de  frumos, in fiecare zi mii de oameni vin sa te vada. Cand  oamenii ma vad pe mine,  imediat ma gonesc. Cred ca esti cea  mai fericita pasare de pe planeta.”

Paunul a raspuns: “Am crezut dintotdeauna ca sunt cea mai  frumoasa si fericita pasare de pe planeta. Insa din cauza  frumusetii mele, sunt inchis in aceasta gradina zoologica. Am cercetat cu atentie gradina zoologica si am realizat ca  cioara este singura pasare care nu este inchisa intr-o cusca. Asa ca zilele trecute m-am gandit ca daca as fi o  cioara, as putea sa hoinaresc fericit pretutindeni.”

Morala:

Aceasta este si problema noastra. Ne comparam in mod  zadarnic cu altii si ne intristam. Nu pretuim ceea ce  Dumnezeu ne-a dat ceea ce duce la ciclul vicios  al  nefericirii!.

Invata sa fii fericit cu ceea ce ai in loc sa  te agati de ceea ce nu ai!!

Intotdeauna va exista cineva care  va avea mai mult sau mai putin decat ai tu!

Persoana care este multumita cu ceea ce are este cea mai fericita persoana din lume!

Ce spune psihologul ca este fericirea

Fericirea este o experienţă mentală şi personală a unei emoţii. Experienţa fericirii se situează dincolo de starea de bine. Fericirea, spre deosebire de plăcere, este năucitoare, de unde şi expresia: “Sunt nebun de fericire!”.

Practic, te copleşeşte cu totul! Ea poate depăşi limitele noastre, fizice sau psihice.

Emoţiile fericirii sunt întotdeauna mai presus decât noi, ne ridică la ceruri, ne inundă şi ne transformă într-o persoană minunată.

„Fericirea este binele suprem”, spunea Aristotel şi putem continua noi: odată trăită, nu ne mai dorim nimic altceva. Ne dorim ca acea stare să continue la nesfârşit fără a schimba nimic. Dar pentru a da startul fericirii şi pentru a menţine această stare de vis de ce anume avem nevoie?

Facem ce facem şi ne întoarcem de fiecare dată la bază: alimentaţie corectă, odihnă, mişcare fizică, atitudine pozitivă şi evitarea factorilor de stres. Ce legătură au toate acestea cu fericirea? Toate aceste principii realizează un echilibru. Echilibrul are la bază buna funcţionare a sistemului nervos. Acesta lucrează precum un centru de comandă. Datorită lui, organismul uman se poate adapta la mediul înconjurător, aflat în continuă schimbare.

Creierul reprezintă centrul sistemului nervos. Aici se centralizează cele mai multe informaţii, care sunt procesate şi stocate, iar noi semnale sunt transmise înapoi în corp prin intermediul nervilor. Creierul gândeşte, învaţă, reţine, decide şi îşi face griji, are emoţii, fantezii, dorinţe şi amintiri. Neuronii fac toate acestea posibile, creierul fiind format din miliarde de neuroni, conectaţi între ei prin sinapse.
Stilul de viaţă ne influenţează performanţele creierului?

Creierul este un organ format din numeroase elemente care trebuie să îşi îndeplinească rolul în mod eficient pentru ca acesta să funcţioneze la parametrii ideali. Odată cu trecerea anilor, unii neuroni se uzează, dar creierul continuă să funcţioneze, însă la capacitate mai mică. De aceea, pe măsură ce înaintăm în vârstă ar trebui să îl protejăm, antrenându-l permanent.

Ritmul vieţii din ziua de azi este mult mai alert decât în mod normal, iar acest lucru afectează inevitabil şi sistemul nostru nervos. Competitivitatea, dorinţa de a duce o viaţă mai bună reprezintă o ameninţare pentru sistemul nostru nervos. Toate acestea pot fi o cauză de stres, adică o cauză a oboselii fizice şi psihice. Cea mai bună armă împotriva uzurii cerebrale este contopirea activităţilor intelectuale, fizice şi sociale. Noi suntem fiinţe creative, cu resurse, putem cotracara cu succes inconvenientele cauzate de înaintarea în vârstă.

Revenind la principiile de bază specifice unui stil de viaţă sănătos: memoria, atenţia, funcţiile executive, emoţiile, performanţele de orice fel pot fi îmbunătăţite prin alimentaţie corectă, sport, artă, cultivarea relaţiilor sociale etc. O alimentaţie variată şi bazată pe fructe şi legume proaspete, bogată în vitamina E şi antioxidanţi, practicarea regulată a unui sport (mişcare fizică de orice fel), lipsa fumatului, reprezintă condiţiile ideale pentru a menţine circulaţia sanguină în limite normale în decursul vieţii. Aceasta este esenţială pentru un aport corespunzător de oxigen şi elemente nutritive.

Mai multe studii au demonstrat că alergarea, atunci când este corect practicată, favorizează transportul de oxigen de la plămâni până la teritoriile cele mai adânci ale organismului şi provoacă astfel o irigare îmbunătăţită a creierului.

În timpul exerciţiilor fizice se eliberează o proteină (BDNF) care repară şi protejează neuronii memoriei. Făcând mişcare se eliberează endorfine, benefice pentru creier (eliminarea stresului, euforie, gândire pozitivă). Dacă ne dedicăm jocurilor de memorie, lecturii cărţilor, ziarelor, revistelor, dacă manifestăm interes pentru ceea ce se întâmplă în lumea ce ne înconjoară, contribuim la buna funcţionare a sistemului nervos.

Gândirea pozitivă este un mod de viaţă spre care trebuie să tindem mereu pentru efectele extraordinare pe care le aduce. Gândirea negativă întotdeauna ne duce într-o zonă de disconfort total. De aceea, un sfat pe care îl dau din inimă tuturor: gândiţi-vă la efectele minunate ale alergării, căutaţi compania oamenilor deschişi, veseli, calmi şi optimişti. Zâmbiţi şi râdeţi cu poftă! Zâmbetul înseamnă o destindere, o relaxare a feţei, o oglindă a liniştii şi mulţumirii sufleteşti. Rolul important pe care îl joacă râsul pentru creşterea spectaculoasă a sistemului imunitar, contribuie şi la crearea stării de optimism şi încredere în sine.

Ascultaţi muzică şi dansaţi! Muzica şi dansul stimulează judecata, ne face mai altruişti şi diminuează suferinţa. Toate aceastea sunt pentru a vă proteja creierul, pentru a vă proteja propria fericire. Sunt lucruri la îndemâna noastră, sunt realizabile din orice punct de vedere şi important de reţinut că toate acestea ne echilibrează stilul de viaţă.

Suntem nişte fiinţe minunate încă de la naştere! Să păstrăm acest lucru permanent! Fiecăruia dintre noi îi este dată o conştiinţă, care are rolul de a ne ţine pe calea cea bună; un întreg bagaj de simţăminte şi emoţii care au menirea de a ne îmbogăţi vieţile şi un creier pe care niciodată nu-l vom putea epuiza. Un stil de viaţă ideal presupune creştere şi dezvoltare şi pe plan spiritual. Creşterea spirituală completează piesele lipsă şi umple golurile din viaţă deoarece ne înnobilează cu bunătate, iubire şi recunoştinţă. Ce obţinem în final?

O viaţă plină de sens şi împlinire, o viaţă fericită! Oare aceasta să fie adevărata viaţă pe care meritaţi să o trăiţi? DA!

Atunci, protejaţi-vă creierul antrenându-l!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!