Pilda „Înțeleptul și piatra prețioasă”! Această pildă vă va ajuta să dobândiți încredere în voi și să aveți o stimă de sine mare.

Pilda „Înțeleptul și piatra prețioasă”! Această pildă vă va ajuta să dobândiți încredere în voi și să aveți o stimă de sine mare.

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 August 2023 in De SufletLecții de viațăPilde

Încă de mici ne trăim viața luând în considerare opinia oamenilor. Se pare că evaluarea lor este foarte importantă pentru noi. Cu siguranță, vă vin în minte gânduri precum: „Dacă fac asta, ce părere va avea vecina, prietena, oamenii din jur?”

Dar ei ne văd și ne judecă doar după factorii externi. Chiar și așa, judecata lor va fi ,,corectă” doar dacă privirea lor nu este distorsionată de propriile lor experiențe și emoții. Ei nu pot privi în sufletul nostru, așa că este greșit să ne evaluăm importanța pe baza părerii lor.

De aceea astăzi am pentru voi o pildă care vă va ajuta să înțelegeți că oamenii din jurul vostru vă văd doar așa cum ei înșiși se prezintă.

Pilda „Înțeleptul și piatra prețioasă”

„Odată, un înțelept s-a oprit să doarmă peste noapte la un țăran, care i s-a plâns de sărăcia sa și alte dificultăți materiale. Din compasiune, înțeleptul a scos o piatră din geanta sa și i-a spus:

– Oricui se oprește la tine peste noapte, spune-i că vinzi această piatră și mai devreme sau mai târziu toate dificultățile tale se vor rezolva. Voi reveni la tine după un timp și îmi vei povesti cum îți merg lucrurile.

Casa țăranului se afla într-un loc unde veneau adesea călători, și, urmând sfatul înțeleptului, el le oferea tuturor să achiziționeze acea piatră.

Dar de fiecare dată oamenii refuzau și îl numeau pe țăran un șarlatan, considerând că încearcă să le vândă niște nimicuri.

În timp, țăranul a început să creadă că înțeleptul l-a păcălit pur și simplu, până când într-o zi a venit un călător și, văzând întâmplător acea piatră, care zăcea undeva în praf în colțul camerei, a exclamat de uimire:

– De unde aveți asta? Sunt gata să o cumpăr pentru orice sumă veți cere!

Țăranul a fost uimit de o astfel de ofertă îndrăzneață, a întrebat călătorul cu ce se ocupă, și s-a dovedit că acesta colecționa diverse pietre prețioase rare și se pricepea foarte bine la ele.

Ei au convenit asupra unei sume, și când înțeleptul a venit la țăran, așa cum a promis, lucrurile mergeau deja foarte bine.

– Sper că, pe lângă asta, ai învățat și o lecție importantă, – i-a spus înțeleptul. – Nu numai piatra, dar și tu însuți, pot fi apreciate la adevărata lor valoare doar de către acei oameni care sunt ei înșiși astfel. Prin urmare, alege să te înconjori cu cei care văd în tine ce e mai bun.

Alegând să fiți înconjurat de cei care cred în voi și care vă văd așa cum sunteți cu adevărat, veți învăța să credeți în voi înșivă și să aveți întotdeauna o înaltă stimă de sine!

Atât am avut de zis pentru astăzi. Vă doresc fericire din toată inima! Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!