Pilda budistă “Trei vase”. Despre cele trei tipuri de oameni pe care să îi eviți în dicuții

Pilda budistă “Trei vase”. Despre cele trei tipuri de oameni pe care să îi eviți în dicuții

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPilde

În această parabolă, se prezintă o tipologie vibrantă și ușor de înțeles a oamenilor cărora este inutil să le demonstrezi ceva, cu care nu ar trebui să ai afaceri serioase. Sunt pur și simplu astfel, nu merită să-ți consumi energia pentru a le dovedi ceva.

Se spune că un înalt nobil respectat și cunoscut a auzit că mulți oameni îl venerau pe Buddha, că oamenii se îndreptau către el pentru înțelepciune și iluminare. Acest nobil era destul de cunoscut, scria cărți, ținea prelegeri, îi plăcea să se angajeze în dezbateri verbale. În mintea sa, râdea și anticipa cum îl va învinge pe Buddha într-o confruntare verbală.

Și iată că, într-o zi, nobilul împreună cu suită sa ajunge la locul unde se afla Buddha, înconjurați de oameni. Nobilul a așteptat până când oamenii au plecat și s-a apropiat de Buddha. Acesta ia spus:

– O, venerabilule, am auzit că rostești adevăruri. Te rog, onorează-mă cu răspunsul tău, împărtășește-ți adevărurile, vorbește despre cele mai importante lucruri din viață. Știu multe pe cont propriu, dar m-ar interesa foarte mult să aflu de la tine ceea ce nu știu.

Buddha s-a uitat atent la el și a răspuns calm:

– Nu pot răspunde la întrebările tale.

– Dar de ce? Nu ești ocupat acum, nu te grăbești undeva? Văd că oamenii s-au împrăștiat, – a insistat nobilul. Se simțea nedreptățit și ofensat. Nimănui din această țară nu îi putea refuza întrebările. Dimpotrivă, toți doreau să primească măcar puțină atenție din partea sa.

– Nu vă voi spune nimic nu pentru că nu am timp sau pentru că sunt ocupat. Ci pentru că pur și simplu nu sunteți în starea potrivită să înțelegeți răspunsurile mele.

Există trei tipuri de ascultători cărora este inutil să le explici ceva.

Aceștia sunt ca trei vase:

Primul vas este întors cu fundul în sus. Chiar dacă ai turna o mulțime de apă în el, nicio picătură nu ar intra în el, este închis, nu poate percepe absolut nimic.

Al doilea vas este deschis pentru a primi lichidul, dar are o gaură imensă în fund. Ai turna apă în el și ai crede că îl umpli. Dar apa imediat se scurge prin gaură, acest vas nu se umple cu nimic.

Iar al treilea tip de vas stă așa cum trebuie, pe fundul său, stabil. Nu are nicio gaură. Dar este umplut până la capac cu gunoi. Este inutil să torni apă curată în el, se murdărește imediat cu acest gunoi. Indiferent cât de mult ai turna acolo, conținutul vasului nu se va schimba. Așa cum a fost umplut, așa va rămâne.

Ești exact acest al treilea tip de vas. Ești deja umplut până la refuz cu propriile tale cunoștințe, învățături și greșeli. Le porți în tine.

Nu ai scopul de a descoperi cunoștințe noi.

Ești o persoană care știe, nu unul care caută și înțelege.

Ești deja plin, nu mai este loc în acest vas pentru informația mea.

Citiți dragi cititori, vă întâlniți adesea în viața voastră aceste trei tipuri de ascultători?Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!