Pancreasul joacă un rol fundamental în digestie. 10 alimente care mențin un pancreas sănătos

Pancreasul joacă un rol fundamental în digestie. 10 alimente care mențin un pancreas sănătos

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 January 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Când alimentele se deplasează de la stomac la intestinul subțire, acestea se amestecă cu enzime digestive produse de pancreas, care neutralizează acizii, evitând deteriorarea intestinului și promovând absorbția nutrienților. Pentru bolile pancreatice sau inflamațiile, cum ar fi pancreatita, se recomandă o dietă lichidă săracă în grăsimi saturate și alimente rafinate și procesate.

Mai jos, vom vedea 10 alimente bogate în antioxidanți naturali, care sunt benefice pentru tratarea pancreasului și prevenirea pancreatitei. Multe dintre aceste alimente pot fi ușor amestecate și consumate ca sucuri de legume.

1. Boabe

Cireșele, afinele și alte fructe de pădure sunt alimente bogate în antioxidanți, în special antociani și resveratrol, care sunt esențiale pentru prevenirea deteriorării celulelor. Antocianinele sunt benefice pentru îmbunătățirea leziunilor pancreatice și hepatice, printre alte beneficii.

2. Strugurii roșii

Strugurii roșii sunt o sursă bună de resveratrol, un fenol puternic cu efecte anti tumorale și antiinflamatorii. Resveratrolul are un efect terapeutic asupra pancreatitei acute severe prin contracararea radicalilor liberi care provoacă efecte oxidative asupra pancreasului.

În timp ce strugurii roșii vindecă pancreasul, nu același lucru se poate spune despre vin, deoarece conține alcool, ceea ce duce la eliberarea mai multor enzime, afectând sănătatea pancreasului și pancreatita.

3. Broccoli

Broccoli și alte legume crucifere, cum ar fi varza de bruxelles și conopida, conțin diverși antioxidanți, inclusiv vitamina C și sulforafan. Acesta din urmă este un compus puternic cu proprietăți antibacteriene și anti-cancerigen. Sulforafanul ajută la contracararea creșterii cancerului pancreatic.

4. Usturoiul

Usturoiul conține substanțe precum alicina, care îl fac un antibiotic natural puternic. Ceapa este, de asemenea, o sursă bună de substanțe nutritive benefice care ajută la menținerea sănătății pancreatice și la prevenirea multor forme de cancer.

5. Rucola

Rucola este una dintre plantele bogate în vitamina C, un puternic antioxidant benefic în îmbunătățirea sistemului imunitar, combaterea radicalilor liberi și prevenirea diferitelor forme de cancer. Dozele mari de vitamina C joacă un rol terapeutic important în pancreatita acută.

6. Spanac

Spanacul este o altă sursă de vitamina C și minerale, substanțe nutritive necesare sănătății pancreatice. Cel mai bun mod de a obține mai mulți nutrienți din spanac este să-l mănânci crud, ca salată. Din acest motiv, este indicat să alegeți spanac foarte fraged.

7. Cartofi dulci

Cartofii dulci, alături de alte legume galbene / portocalii, cum ar fi morcovii, porumbul și dovleacul, conțin un antioxidant foarte important pentru sănătatea organismului și beta-caroten, care este necesar pentru combaterea radicalilor liberi și protejarea tuturor țesuturilor corpului.

8. Tofu

Brânza de tofu este o sursă excelentă de proteine ​​și este săracă în grăsimi. Proteinele sunt importante în dietă, în timp ce prea multe grăsimi pot înrăutăți problemele cu pancreasul, mai ales că determină pancreasul să producă mai multe enzime necesare digestiei, ducând la tulburări precum pancreatita. Pe lângă tofu, pot fi consumate și alte legume bogate în proteine, cum ar fi cerealele integrale și leguminoasele.

9. Tomate

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C și alți antioxidanți precum licopenul. Este o legumă foarte ușor de găsit și de folosit în orice rețetă, de la salate la sosuri și supe.

10. Iaurt cu enzime de acid lactic viu

Iaurtul cu bacterii lactice vii este o sursă bună de probiotice sau bacterii benefice care ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar și a sistemului digestiv. Alege un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și fără adaos de zahăr pentru a evita problemele pancreatice.

Alimentele care mențin pancresul sănătos sunt în principal legumele bogate în substanțe nutritive și antioxidanți naturali care contracarează radicalii liberi și protejează țesuturile corpului de inflamații.

Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!